Formai megjelenése múlttól napjainkig

A babakocsi létrejötte egészen a 13. századra vezethető vissza. A szülők a történelem során mindig hasonló próbatétellel szembesültek, hogy vajon, mivel tudnának legpraktikusabb módon szállítani szeretett csecsemőjüket. Erre a problémára egyes kultúrákban és időben más módszereket alkalmaztak.  Megjelenésekor első körben a gazdagok illetve az arisztokraták családjában tűnt fel az akkor még babakocsira közel sem hasonlító szerkezet. Minden szülő nagyon várta, hogy ez megkönnyítse gyermekük szállítását, ha esetlegesen utazásra került a sor. Az első hivatalos felvétele 1306-ban történt, amikor egy híres festő ábrázolta a hordozható heveder szerűséget. Ahogy múlt az idő egyre nagyobb kíváncsisággal szemlélődtek az emberek a hordozható szerkezet iránt. Bizonyos idő elteltével már nem csak a gazdagok és kiváltságosok körében volt használatban, hanem a kevésbé tehetős emberek közt is látható volt, hogy a csecsemőket nem kézben, hanem hevederben hordozzák. Kezdetben még csak három keréken guruló ülések voltak, melyeket mozgássérült kocsikból alakítottak át gyermekeknek. A további verzióban már hagyományos postakocsit alakítottak át babakocsivá. Hihetetlen sikert ért el ezzel a babakocsival. A következő évtizedekben rengetegen előszeretettel használták. A 19. század vége felé érte virágkorát. Az üzletemberek hatalmas potenciát láttak benne. Megjelentek különböző dizájnnal, típussal. Az 1920-as évektől pedig folyamatosan fejlődött a szerkezete. Innen már néhány évtized kellet, hogy eljussanak a gyártók a napjainkban jelent meg csúcs babakocsi kategóriáig.

Babakocsi típusok

Hagyományos babakocsik
A hagyományos mély babakocsik egyre jobban ki vannak szorítva a piacról. Ennek az oka az, hogy az újabb kocsik már rengeteg extrákkal vannak felszerelve és irányításuk könnyebb, rugózásuk jobb, mint elődjüknek. Súlyukat tekintve egyre kisebbek. Ezzel kedvez a szülőknek is.  A tradicionális babakocsik nem alkalmasak tömegközlekedésre illetve cipekedésre. Alapvető tulajdonságokkal vannak felszerelve. Általában addig használatosak, amíg a gyermek meg nem tanul ülni.

Kétfunkciós babakocsik
Újszülött kortól használható körülbelül három éves korig. Egyben megfelel a mély-és a sport babakocsinak. Tehát amint a gyermek megtanul ülni könnyen átalakítható. Ennek a fajtának két típusa létezik. Az egyik változata egy sportrész mózeskosárral. Ebből van, amelyik lapra zárható és esernyőre csukható. A kerekeit tekintve vannak felfújhatóak és műanyagból készült kerekek. A tolókarja típustól függően átfordítható vagy csak egy irányba tolható. Ehhez a változathoz ajánlott a hordozható megvásárlása. A második fajtája, amely sportrésszel és hordozóval rendelkezik.  A hordozó legtöbb esetben funkcionál autósülésként is.
A kétfunkciós babakocsik besorolást illetően az alsó-közép árkategóriába tartoznak. Áruk kb 17.000-50.000 Ft-ig terjed.

Három-és négy funkciós babakocsik
Ez a modell egy vázból, egy mózeskosárból és egy felültethető részből áll.  A mózeskosár az első funkció. Ha ez kivételre kerül, akkor fekvő kocsi lett. Ez a második. A harmadik pedig a sportrész, amit úgy lehet elérni, ha megemelik a háttámlát. A negyedik funkció, pedig ha van hozzá hordozó is (biztonsági üléshez). Előnyük a magasan elhelyezkedő fekvő felület és a megfelelően működő rugózás. A kerekük általában 4 fix kerék. A magas árkategóriába sorolhatóak. Áruk kb 70.000-250.000 Ft között mozog.

Cross babakocsik
A nem szokványos cross babakocsikat előszeretettel vásárolják meg az emberek. Ennek oka az, hogy ezt a fajta kocsit kifejezetten a kocogáshoz fejlesztették ki a sajátos 3 kerekével. Első sorban az anyukák is lehetőséget kapnak arra, hogy saját testmozgásukkal összekötve megfelelő komfortérzetet nyújtsanak a gyermeküknek. Esztétikai szempontból nagy kerekek jellemzik és a rugózása kényelmes a baba számára. Manapság bármilyen színben, mintában elérhetőek a boltokban. Áruk azonban – magas felszereltségük miatt- jóval a felsőbb ár érték kategóriába sorolhatóak.

Iker babakocsik
Könnyített vázszerkezetű iker babakocsik is a piacra kerültek. Ez nem azt jelenti, hogy kevesebb funkcióval bírnának az egyszemélyes társaiktól. A legtöbb típusra jellemző az egykezes összecsukási mechanizmus és a kupola állítása is lehetséges. Egyes típusokban a két hát támla is egymástól függetlenül állítható. További plusz tartozékok is megtalálhatóak benne: karfa, biztonsági övek, pelenkázó táska, lábzsák stb. Az árukat tekintve kb 40.000-tól már megvásárolhatóak az üzletekbe.

Vásárlási szempontok

Talán az egyik legegyszerűbb résznek számít a megfelelő babakocsi kiválasztása első hallásra. Azonban, amikor vásárlásra kerül a sor rengeteg kérdés fogalmazódik meg a szülőkben. Milyen méretű, stílusú, felszereltségű babakocsit vegyünk meg a csemetéknek.  A szülők, mielőtt babakocsit vásárolnak fontos döntő szempont lehet az, hogy a termék legyen tágas, könnyű, jó minőségű és nem utolsósorban megfizethető ár tartozzon hozzá. A gyakori legfontosabb szempontok közé tartoznak az alábbiak:
– Költségvetés        
– Cél
– Utazási rendszer                           
– Kormányzás
– Állítható fogantyú
– Összecsukható hely
– egyéb

Babakocsi biztonsági lista

Az első fontos teendő, amit megvizsgálunk a már megvásárolt babakocsin az maga a túlterhelés, ami nem megfelelő esetben billenést okozhat. A kerekek ellenőrzése útnak indulás előtt lényeges, hiszen a hullámos kerekek gyakori problémát vonhatnak maguk után. Az ülés háttámla szabályozása specifikus. Az újszülött támlájának egy 150 fokos szögben kell lennie, hogy meglegyen a megfelelő egyensúly. A súlyhatár (folyamatosan változik a baba növekedésével) vizsgálata. Meg kell győződni arról, hogy mekkora lesz a teherviselése a babakocsinak a poggyászt is beleszámítva. A súlyterhelés instabilitáshoz vezet. A tolószék fékek ellenőrzésének hatékonysága minden használat előtt fontos. A záró eszközök baleset valószínűségének felismerése. Az esetleges balesetek, mint például a kis ujjak oda csípésének lehetőségének kizárása.  A heveder zárásának ellenőrzése. A tartozékok (pohártartó, egyéb) felszerelése. Mindezt szakszerűen előírásnak megfelelően kell szerelni úgy, hogy a kis alkatrészek a gyermek testi épségét semmiképp ne veszélyeztesse.