Életünkben a legnagyobb változások kétség kívül akkor jönnek létre, amikor elkezdünk egy életet hordozni a szívünk alatt. Ez az egyik legnehezebb és egyben legcsodálatosabb időszak egy nő életében.

A terhességet a legutolsó menstruációd első napjától kell számolni, hiszen nehéz lenne a fogantatás pontosabb pillanatát meghatározni. Mivel a teherbeesés tipikusan a menstruációs ciklus közepén történik meg, ezért az első két hétben valójában nem is vagy terhes, ennek ellenére mégis innen kell számolni. A petesejt megtermékenyítése után mintegy három héttel a terhességi hormonoknak köszönhetően jelentkezhetnek a tünetek.

A szervezetünkben keringő vér mennyisége kb. 30-50 %-kal növekszik a terhesség folyamán.

Ez a növekedés az oxigén biztos szállítása miatt kell, hisz már egy másik ember is általunk „lélegzik”. Emiatt magasabb lehet a pulzusszám, ezért sokszor izzadhatsz. Még olyankor is, amikor számodra nincs olyan meleg.

Vagy régebben nem tapasztál hasonló körülmények között izzadást.

A tápanyagok raktározása a terhesség legelején elkezdődik.

Hisz amire a babának a növekedéshez szüksége lesz, azt mi raktározzuk számára. Ilyenek a fehérjék, a zsírok és az ásványi anyagok. Ezek elengedhetetlenek a baba egészséges növekedéséhez, a szervek fejlődéséhez. Maga a súlygyarapodás változó. Minden nőnél más és más, ezért nem érdemes máshoz hasonlítgatni.

A kismamák kellemetlenségeinek egyik legfőbb okozója a menstruációs ciklust szabályozó ösztrogén-hormon mennyiségének növekedése, amely terhesség alatt gondoskodik a méhlepény megfelelő vérellátásáról, serkenti a mellben a tejjáratok és tejmirigyek növekedését, fokozza a vízvisszatartást és a zsírraktározást, vagyis biztosítja annak feltételeit, hogy egyetlen, parányi sejtből kilenc hónap alatt egy egészséges „kisember” válhasson. Ez viszont azzal jár, hogy a testedben felgyülemlő víz ödémákat képez, megduzzadhat az arcod, a kezed, a lábaid, sőt az ínyed és az orrnyálkahártyád is, ne lepődj meg tehát, ha gyakrabban dugul be az orrod, vagy szuszogósabb lesz a légzésed.

A prolaktin a tejelválasztást segíti, és szülés után megakadályozza a menstruációs ciklus beindítását serkentő hormonok termelődését. Az oxitocin egy igazán sokoldalú hormon; fokozza a bizalmat, nyugtató hatású, enyhíti a szorongást, erősíti az anya-gyermek közötti kötődést, csökkenti a fájdalomérzetet és alapvető szerepet játszik a szülés megindításában, ugyanis összehúzódásra készteti a méhizmokat.

A terhességben a második hónap igencsak nagy mérföldkő.

Lassan elkezd növekedni a has.  A borsónyi nagyságú embriónál kialakul a gerincvelő és a szervek közül a tüdő, a vese, a máj és a belek. A kismama megfigyelheti a mellbimbók sötétedését, a mellek nagyobbodását és a terhesség más jeleit, mint pl. a rosszulléteket. Ne vegyed ezeket félvállról. Az embriót ebben a stádiumban már magzatnak nevezzük.  Nagyságát illetően képzelje el, hogy akkora, mint egy nagyobb gumimaci. A végtagok tovább növekednek.

  Az arcon kialakulnak az orrlyukak, az orrsövény és az eredetileg széles szájüreg kisebbedik. Az anya hasa növedésnek indul, mert a méh folyamatosan nagyobbodik.

Az első trimeszter végénél járva valószínűleg már csökkennek a kellemetlen tünetek, mint például az émelygés és a hányinger.

Tapasztalhatod, hogy visszatér az étvágyad, sőt olyan ételeket kívánhatsz meg, amire korábban rá sem tudtál nézni. Szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy a szervezeted jelez, mire van szüksége. Azonban vedd figyelembe, hogy nem kettő helyett eszel, hanem kettőtökért! A túl sok kalória- és szénhidrátfogyasztás ártalmas. Ahogy pocakod növekszik, egyre óvatosabb kell, hogy legyél a testmozgással. Ne hagyj fel vele, mivel a rendszeres testedzés pozitívan hat mind rád, mind a magzatra, de kerülj bizonyos mozgásformákat, ahol a sérülés kockázata nagyobb.

A gyermek nagyon gyorsan növekszik, a hatodik héten a szíve már magától ver, valamint megkezdődik fejének formálódása.

Hatodik hetesen a gyermeknek már saját keringési rendszere van, fejlődésnek indul az emésztőrendszer, a hasüreg, a mellkas és a hátgerinc, valamint tovább fejlődik a vese, máj, bezárul az agyat és a gerincvelőt alkotó velőcső. A hetedik héten már van kezdetleges keze és lába, kialakul a szív jobb és bal kamrája, és percenként 150-et ver. A máj, vese, belek és belső nemi szervek fejlődése szinte teljesen befejeződött. A nyolcadik héten már van nyelve és orrlyukai, ekkor alakul ki a szem és a belső fül, ami az egyensúly szempontjából fontos. Most indul be a csontosodás folyamata, ami felváltja a porcokat. Elkezd mozgolódni, de ezt a kismama számára még nem érzékelhető.

Az embrió már képes reflexes mozgásokat végezni, természetesen a kismama ezt még néhány hétig nem érzi.

A vesék végleges szerkezete még nem alakult ki, azonban embrió veséi már ebben a korai időszakban is működnek és a baba ürít vizeletet is. A méhlepény kialakulása is folyamatban van, folyamatosan veszi át a sárgatest hormontermelő szerepét.

  A terhesség tényének igazolása után kell felkeresni a területileg illetékes védőnőt, aki kiállítja a várandós anya gondozási könyvét és hasznos tanácsokkal látja el a kismamát. Ilyenkor kerül sor az első harmadban szükséges vizsgálatokra is: vérnyomás, testsúlymérés, vizeletvizsgálat, laborvizsgálatok, belgyógyászati és fogászati vizsgálat, valamint a nőgyógyászati vizsgálat, ha eddig még nem történt meg.