Mit értünk korai terhesség alatt?

Jó 60 évvel ezelőtt még tizenévesen szültek a nők, a korai halandóság miatt, viszont manapság meg a tizenéves kor korainak számít. Viszont 35 éves kor fölött sem ajánlatos gyermeket vállalni, hiszen az öregedő szervezet már nem úgy regenerálódik. 

Korai terhességről, ha beszélünk, tizenéves tini lányokra gondolunk, akik szervezete nincs még felkészülve sem arra, hogy kihordjanak egy magzatot, sem arra, hogy életet adjanak annak. Az ilyen fiatal szervezetek még fejlődésben vannak.  A másik, amire gondolunk ilyenkor az a nem betervezett terhesség.

A mellek érzékenysége

Az első hetekben a megemelkedett ösztrogén- és progeszteronszint miatt megnő és érzékennyé válik az emlő. Az ismerős lehet a menstruációs időszakból, hiszen van, akinek a havi vérzés megérkezése előtt pár nappal érzékeny a melle.

Tennivaló: megfelelően erős melltartó vásárlása aranyat ér.
 Vérzés a beágyazódáskor

Amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méh nyálkahártyájába (a fogamzás után 6-12 nappal), pecsételő vérzés jelentkezhet. Ez ártalmatlan, de ha mégis nagy az aggodalom, meséld el az orvosnak.

Fáradtság
Az első hetekben a szervezet gőzerővel dolgozik a terhesség elősegítésén. A progeszteron termelés hatására megnőhet a testhőmérséklet és gyorsul a szívverés, ez is csökkenti az energiát.

Tennivaló:

szedni kell terhes vitamint már az első időkben, egészséges étkezés, megfelelő folyadékbevitel, valamint sok-sok pihenés. 

 Gyakori vizelés

Ez nem csak akkor jelentkezik, ha a baba már nyomja a hólyagot, van, akinél ez a terhesség első jele, ugyanis megnő a vesékbe szállított vér mennyisége is.

Tennivaló nincs, hacsak a gyakori vizelést nem kíséri égő érzés vagy más, fertőzésre utaló tünet, mert ezekkel orvoshoz kell fordulni. Sok folyadék!
 
Undorodás egyes ételektől, émelygés

Ez már a fogamzás után két héttel is bekövetkezhet. A fokozott hormontermelés miatt ugyanis lelassul az emésztés. Az émelygés a HCG hormon hatása is lehet. Egy másik elmélet szerint a hányinger és egyes ételek iránti undor a szervezet védekező rendszerének megnyilvánulása is lehet, így óvja a babát például a szabad gyökök vagy a nitrátok ellen.

Tennivaló:

sokan a gyömbért vagy a citromot találják kellemes hatásúnak ilyenkor. Kérdezzük meg az orvost a B6-vitaminról is. Legyen gondunk a kiszáradásra is.

Hangulatváltozások

Ha elsírja magát a Született feleségek egy újabb epizódján, vagy dührohamot kap, amiért nem jött ki a szerelő, ne essen kétségbe, ez is a hormonok hatása.

Tennivaló: kivárni, míg elmúlik, és remélni, hogy a környezet is tisztában van a jelenség okaival.
Puffadás, görcsök, derékfájás

Sokan összetévesztik a terhesség első ilyen jeleit a PMS-sel, de ezeket a hormonok, és a méh növekedése okozzák.

Tennivaló nincs, ha a tünetek nem túl erősek.

Szédülés, ájulás

A szappanoperákban a nők előbb ájulnak el, mint kiderülne, hogy várandósak. Az ájulás oka az, hogy a progeszteron kitágítja az ereket, és esik a vérnyomás. A méh fokozott vérigénye vagy az alacsony vércukorszint is szédüléshez vezethet.

Tennivaló: Lassabb mozdulatok, rendszeres étkezés 3-4 óránként, ez normális szinten tartja a vércukrot. Vigyázzunk, ne együk túl magunkat.

 
Fejfájás

Vannak nők, akiknél gyakoribb a fejfájás a terhesség elején. Ezért is a hormonok a felelősek, valamint a nem elegendő folyadékbevitel, illetve a vérszegénység.

Tennivaló: nagyon fontos a megfelelő folyadék bevitel, ellenőrizzük, hogy nem vagyunk-e vérszegények. Ha makacs a fejfájás, okvetlenül meg kell beszélni egy fájdalom csillapítót kezelőorvosunkkal, akármit tilos beszedni állapotosként.