Manapság már elég kevés olyan dolog létezik, amit nem találtak még fel. Az alkalmazások terén, pedig pláne. Nincs ez természetesen másképp a baba mama alkalmazásokkal sem, amik megkönnyítik a kismamák életét.

De mi is az az alkalmazás?

Az okostelefon-alkalmazások vagy  elterjedtebb néven mobil appok, mobileszközökön futó számítógépes programok. Az ilyen eszközök általában előtelepítve tartalmaznak néhány, a használat megkezdéséhez elengedhetetlen alkalmazást, mint például webböngészőt, levelezőprogramot, és egy, a további alkalmazások beszerzésére alkalmas programot.Ezt követően válik alkalmassá az okostelefon arra, hogy további alkalmazásokat lehessen letölteni ezekről a piacterekről, ingyen vagy díj ellenében.

 Az okostelefon-alkalmazások általában kihasználják a mobileszköz beépített lehetőségeit, mint amilyen például a beépített kamera, a névjegyzék, a GPS helymeghatározó rendszer. Ilyen alkalmazások például a játékprogramok, illetve valamilyen informatikai szolgáltatásokat nyújtó programok, célalkalmazások.

Nézzük is meg csokorba gyűjtve a legjobbakat. 

Kezdeném az Édes Kisbabám nevű alkalmazással, amiről azt kell tudni, hogy államilag támogatott applikáció, a PromoBox üzemelteti (amely a várandóscsomagokat is adja). Van várandós és kisbabás üzemmód is, így a fogantatástól egy éves korig használható. Az applikációban követhetjük, hogy hol tart a baba fejlődése, olvashatunk cikkeket életmód és csecsemőgondozás témában, és még online babanaplót is vezethetünk. Sok jó cikk van benne számos szülőket érintő témában, élvezetes lehet mindenkinek olvasgatni. Egyedülálló, hogy naprakész cikkek vannak a baba körüli juttatási rendszer és a hivatalos ügyek intézése témában.

Az Anya leszek egy olyan ingyenes terhesnapló-alkalmazás, mely a várandósságod elejétől a végéig veled lesz. A digitális naplóban minden naphoz fűzhetsz megjegyzéseket a baba állapotáról, leírhatod az aktuális érzéseid és ha van kedved még képeket is csatolhatsz. A legjobb, hogy a napló teljes egészét kinyomtathatod, hogy örök (és kézzelfogható) emlék legyen a babavárás teljes időszaka. A magyar fejlesztésű app rendelkezik még emlékeztető funkcióval, baba-mama sarokkal, ahol más kismamákkal cserélhettek tapasztalatokat; lehetőség van feljegyezni a tested változásait is, amiről az alkalmazás akár grafikont is készít, ha szeretnénk. Ha ez még nem lenne elég, az alkalmazás segít a névválasztásban és az adott név jelentésének bemutatásában, továbbá azt is megmutatja, milyen csillagjeggyel és várhatóan milyen jellemvonásokkal születik majd az új családtag.

Babanapló. Ez az applikáció igazán fantasztikus. Most ez a tetszetős app lehetőséget nyújt idővonalszerűen rögzíteni a babaápolási teendőket (etetés, pelenkacsere, séta stb.) Nagyon megfogó, hogy az app színe (kék-rózsaszín) azon múlik, hogy az elején beállítjuk, hogy a baba kisfiú vagy kislány. Meg kell adni nevet, fényképet és születési dátumot. Az ikresekre is gondoltak, akár több babát is felvihetünk párhuzamosan. A szoptatásnál stopperrel lehet mérni a szoptatás hosszát, megjelölve, hogy jobb vagy bal mellből történt. Az különösen kreatív és hasznos, hogy egy kis nyíl mutatja, hogy melyik mellből szopott utoljára a pici, így nem kell megjegyezni, megcsomózni vagy biztosító tűzni az aktuális oldalt. A számláló a háttérben is fut, így lehet mobilozni a tevékenységek közben is. A legtöbb vélemény szerint ikres anyukáknak elengedhetetlen, mert ott a jellemzően koraszülött babáknál fontos a pontos nyomon követés, és gondolom nehezebb a két (vagy több) gyerek körüli teendőket észben tartani.

 

Elsősegély. Talán nem kell hosszan magyarázni miért is van szükségünk erre az alkalmazásra, ha gyerek van a családban. A kicsi félrenyelhet, a nagyobb eltörheti kezét-lábát, az apjuknak meg ki tudja, milyen baja lehet. Naphosszat sorolhatnánk azokat a szituációkat, amikor igenis szükség van arra, hogy higgadtak maradjunk és a lehető legjobb ellátást adjuk a családtagjainknak. A program nagyon egyszerű, laikusok kezében is működik: tizennyolc helyzetből választhatunk, és egy nagy, piros gombot kell rögtön megnyomnunk, ha nem tudjuk, mi okozza a problémát. A helyzet megadása után a rendszer végigvezet minket a szükséges lépéseken, segít diagnosztizálni. Ha nem tudnánk, milyen súlyos a helyzet, az applikáció a folyamat közben felhívja a figyelmünket, ha már mentő szükséges (rendelkezik mentőhívó gombbal az app), és arra is, hogy a mentő érkezéséig mit tegyünk. Nem kell pánikolni, az Országos Mentőszolgálat támogatásával készült alkalmazás részletes, lépésről lépésre, képek segítségével mutatja, mi tegyünk. Ha van GPS a telefonunkon, akkor használhatjuk a kórház- és defibrillátorkeresőt. Egyszerűen kötelező letölteni!

Családháló. Szoptató- és pelenkázóhely kereső. Maga az app elég szimpla, van egy térkép, amin kis ikonok jelzik a szoptató és pelenkázó helyeket. A helyekhez van pontos cím, nyitvatartás, üzemeltető, e-mail és telefonszám. Hátránya, hogy főleg budapesti helyek vannak, ezenkívül elvétve vannak bejelölve Magyarország más településein, jó lenne, ha több hely lenne feltöltve a rendszerbe. Ezen felül a helyek megközelíthetősége és fénykép is jó lenne.

  Ezek természetesen csak egy részük a fantasztikus appoknak, de úgy gondolom, ezek tényleg fantasztikus segítséget nyújthatnak.