A várandós állapotról általában mindenkinek a változó hangulat, a bizarr étkezési szokások és terhes szépen kerekedő pocakja jut eszébe. És persze még valami, egy sokak szerint örök probléma, a reggeli rosszullét és a hányás.

Kolléganőm nagyon készült első gyermekük születésére. Mindent bevetettek. Volt itt peteérést jelző teszt, hőmérőzés, ha kellett a nap közepén siettek haza, ha akkor volt a legalkalmasabb időpont a fogantatáshoz. Három hónap próbálkozás után a teszt végre pozitív lett. Kolléganőmmel madarat lehetett fogatni.

Na ezután jött a fekete leves. a nyolcadik héttől egészen a terhesség 24. hetéig végig hányt. Reggelente a házi orvosánál kezdte, B6 injekciót kapott, hogy be tudjon jönni dolgozni, minden házi praktikát kipróbált, de a végén csak be kellett feküdnie a közeli kórházba, hogy infúziós kúrával javítsanak a helyzeten.

Sokan úgy hiszik, hogy a hányinger, hányás feltétlenül hozzá kell, hogy tartozzon a várandóssághoz, pedig ez nem így van. Az előbb említett sztori egy nagyon szélsőséges eset. Nagy sok kismamával találkoztam, akinek tényleg áldott állapot volt ez a negyven hét és semmilyen súlyos tünettel nem küzdöttek.

De hogy mi is okozza ezt a helyzetet?

Amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méh tápanyagdús nyálkahártyájába, összekapcsolódik az anya vérkeringésével és az embrió lepényszövete elkezdi termelni a HCG (Humán Chorialis Gonadotropin) hormont. Ez a hormon segít a várandósság megtartásában. Az első 12 hétben mennyiség extrém módon növekszik, másfél naponta megduplázódik a mennyisége. Általában a harmadik napon a vizeletből is kimutatható, a terhességi tesztek lényegében ezt a hormont vizsgálják a vizeletben.

Kutatások arra mutattak rá, hogy a terhességi hányás megjelenése a HCG magas szintjével esik egybe, de szerepet játszhat ebben az ugyanekkor megfigyelhető magas ösztrogén és egyéb hormonok szintje, mely szintén okozhat émelygést hányást. Több statisztikából figyelhető meg, hogy azoknál, akiknél felmerült a hányás, émelygés a várandósság elején, körükben kisebb mértékben fordult elő vetélés vagy koraszülés.

Így, ha másnem, az ember lánya azzal is vigasztalhatná magát, hogy valószínűbb, hogy egy ilyen várandósság után egy ép, egészséges kisbabája fog születni. De tegyük szívünkre a kezünk, több hét fekvés, diétázás, esetleg reggeli vagy akár napközben WC látogatás közben nem pont ez jut eszünkbe. Csak örülünk, hogy túléljük.

Tehát általában a várandósság 12-16. hetére a hányás, émelygés elmúlik. Ilyenkor válik igazán élvezetessé az áldott állapot.

Milyen tünetei vannak, ha már nem csak egy egyszerű terhességi rosszullétről van szó, hanem terhességi vészes hányásról (hyperemesis gravidarum)?

  • Hányinger, hányás a nap bármely szakaszában, akár éjszaka is
  • Élelmiszerek elutasítása, olykor napokig egy falat sem megy le a kismama torkán
  • Súlycsökkenés, akár több kilóval

Ezen felül a kiszáradás tipikus tünetei is tapasztalhatok, például a bőr csökkent rugalmassága, vizelet mennyiségének csökkenése, fáradtság, sápadtság, alacsony vérnyomás. Ebben az esetben már mindenképpen orvosi segítség kell, általában egy pár napig tartó infúziós kúra sokat javít a helyzeten.

Ha nem is olyan vészes a helyzet, itt a végére néhány tipp:
  • Reggelente az ágy mellé készíthetsz pár szem kekszet, hogy már ébredés után majszolhass valamit és legyen valami a gyomrodban
  • Csak apró kortyokat igyál, hosszabb időközzel. Az izgatott gyomor könnyebben befogadja így a folyadékot.
  • Várandósság alatt ajánlott a magnézium fogyasztása. Emellé nyugodtan vegyél be B6 vitamint, ami hányinger csillapító.
  • A gyömbér is erősíti a gyomrot. Főzhetsz teát belőle, amit hűtessz és óvatosan, ízesítve kortyolgathatsz.
  • Egy másik praktika, amit először kisgyerekes anyukáktól hallottam, de már orvosi is javasolta az ismeretségi körömben: hideg kóla vagy gyömbér ital kortyolgatva. Úgy gondolom, hogy eleve a hűvös italok nyugtathatják a gyomrot. Ha kikavarod belőle a buborékokat, az sem okoz majd problémát. Persze az ember nem akar szénsavasat fogyasztani, hisz tudjuk, hogy sem Nekünk sem születendő babánknak sem mindig tesz jót, de szükség törvényt bont és nem minden nap fogyasztod.
  • Ha a gyömbért vagy kólát nem annyira részesíted is előnyben, csak főzz valamilyen teát, ami szimpatikus Neked, ízesítsd és tégy bele egy nagy csipet sót. Nem akkora mennyiségben, hogy rontson az élvezeti értékén. Már ezzel is viszel be sót, ami segít a szervezetnek abban, hogy ne legyen akkor a vízveszteség. Ne száradj ki olyan könnyen.
  • Sós tea helyett kapható a gyógyszertárakban, drogériákban un. Orális rehidráló oldat. Ez különböző sókból áll. Fel lehet oldani vízben, de oldott, ízesített formában is kapható. ezek általában gyümölcsösek, zöldséglével van elkeverve. Szintén hűtve, kortyonként fogyaszd.