A terhesség tünetei

Mivel a menstruációs ciklus is minden nőnél más tünetekkel jár, – van, akinek meg sem kottyan, van, viszont aki rettegve néz a nehéz napok elé, hiszen fájdalomcsillapító gyógyszer nélkül nem bírja ki- így a terhességet is minden nő máshogy éli meg.
És mikortól beszélhetünk tünetekről? Mikor jelentkeznek az első tünetek? Hiszen a terhesség jelei hasonlóak a menstruációs jelekhez.

A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén), a terhességnek vannak azonban korai jelei is.

A kismama által észlelhető legnyilvánvalóbb tünetei a terhességnek a havi vérzés elmaradása. Néhány esetben előfordulhat a menstruáció várható időpontjában kevés vérzés, ez azonban jellegében más, mint a normál menstruáció. Sok várandós nő beszámol enyhe alhasi görcsökről, nyomásérzésről és a mellek érzékennyé válásáról.
Hányinger, nagyfokú kimerültség.. egyes nőknél ez nem csak a terhesség-, hanem a menstruáció jelei is.

A terhesség első tünetei:

Megváltozik a közérzet, tipikus terhességi tünet. Jelentkezhet émelygés, hányinger, hányás is (jellemzően reggel, de bármely napszakban előfordulhat). Ezek a tünetek megnehezítik a kismama mindennapjait, valamint a táplálékfelvételt is. Sokat segíthet, ha reggel ébredés után eszik néhány falatot a várandós nő, illetve napközben is tart magánál néhány szem kekszet, aszalt gyümölcsöt valamint egy kis üveg ásványvizet. Rendszeres, kis mennyiségű étkezések esetén a rosszullétek ritkábban jelentkeznek.

Hányinger:

A terhesség miatt bizonyos hormonok (hCG) szintje nagyon gyorsan megemelkedik – ezek az emésztésre is hatással vannak, így gondot okozhat, hogy bent tudjuk tartani az elfogyasztott ételt. Sajnos a reggeli hányinger valójában egész nap eltarthat, ugyanakkor jó hír, hogy általában a normál, egészséges terhesség jele.

Nagyfokú kimerültség:

egy másik embert növeszteni a testünkben komoly energiafelhasználást igényel, így már a terhesség nagyon korai szakaszában is érzékelhetünk hirtelen ránk törő, ólmos fáradtságot. Ez a kimerültség egészen más, mint amit korábbi életünkben tapasztalhattunk – egy nyugodtan átaludt éjszakát követően akár két órával a reggeli felkelés után is érezhetjük extrém módon fáradtnak magunkat.

A mellek megnagyobbodása:

ha a havi vérzésünk kimaradása mellett az egyetlen tünetünk a melleink hirtelen növekedése, akkor ez jó eséllyel arra utal, hogy teherbe estünk. A mellek általában nagyobbak és érzékenyebbek a ciklusunk előtti pár napban, de ha az állapot nem múlik, érdemes terhességi tesztet csinálni.

Rövid, korán jelentkező vérzés:

pecsételő vérzésként  is ismert enyhe menzesz akkor is előfordulhat, ha már teherbe estünk. Ha két menzesz között ilyesmit tapasztalunk, majd a rendes időben elmarad a vérzésünk, szinte biztos, hogy terhesek vagyunk.

Más színű lesz a bimbóudvarunk:

A mellbimbók körül található bőr sötétedése is klasszikus tünet – és van, akinél már a terhesség első hónapjában előfordul.

Sötét, függőleges vonal jelenik meg a köldökünk alatt :

ez a bőrjelenség hormonális változások miatt jelenik meg, és akárcsak a bimbóudvar sötétedése, ez is jelentkezhet már nagyon korán, akár a terhesség első hónapjában is.

Megváltozott étvágy:

jellegzetes tünet, hogy bizonyos fura ételkombinációkat kezdünk kívánni, míg más fogásokra, amelyek korábban a kedvenceink közé tartoztak, szinte rá sem bírunk nézni. Ez a tünet is jelentkezhet már a várandósság korai szakaszában.

A mai napig sem tisztázott pontosan, hogy mi okozza az émelygést, az undorodást bizonyos ételektől. A tünet hátterében valószínűleg egy védekező mechanizmus áll, amely a magzat egészségét szolgálja azáltal, hogy az anyát távol tartja a potenciálisan veszélyes táplálékoktól. Főleg későbbi terhességi korban fordulhat elő bizonyos (esetenként szokatlan) ételek megkívánása.