A terhesség megszakítása

Egy baba mindig öröm. Kivéve akkor, mikor az ember még tinédzser, és nem tudja ilyenkor, mitévő legyen. Ilyen esetben a leggyakoribb, legkézenfekvőbb megoldás a terhesség megszakítása. Sok érv, és még annál is több kontraérv. Ha az abortuszt választom, akkor fennáll a veszélye, hogy soha többé nem nézhetek anyai örömök elé. Viszont ha leányanyaként szülök, ott kell hagynom a sulit, és tönkre teszem az életem. De a legnagyobb félelem ilyenkor: elmondani a szülőknek. Nyílván ez a tinédzserkor legkellemetlenebb beszélgetése, a szexuális felvilágosítás mellett. Így igyekszik mindenki elkerülni. De nem csak tinédzserkorúak körében gyakori a terhesség megszakítása, felnőtt, érett nők is gyakran döntenek a terhesség megszakítása mellett. 

A terhesség megszakításának orvosi szempontból két formáját különböztetjük meg :
 • Spontán vagy akaratlan vetélés -abortusz spontanaeus
 • Művi vagy mesterséges vetélés -abortusz arteficialis

Spontán vetélésnek nevezzük a terhesség külső beavatkozás nélküli megszakadását.

A spontán vetélések eredményeként a magzatnak nem kell feltétlenül meghalnia, mivel a 20. hét után születő vagy 500g súly feletti és életjeleket mutató magzatok életbetartására van esély. Az életképtelen magzatokat abortumnak, míg az utóbb említetteket újszülöttnek nevezik. A spontán vetélés oka az anya szervezetének valamilyen elváltozása, illetve a pete vagy a magzat rendellenessége lehet.

Művi vetélésnek nevezzük, amikor az egyébként természetesen zajló terhességet külső beavatkozással megszakítják.

(A köznyelv ezt nevezi abortusznak ) A magyar jog szerint engedélyezett és törvénytelen művi abortusz létezik, a szerint, hogy azt a törvény hozzájárulásával végezték-e vagy a nélkül. A törvénytelen beavatkozás bűncselekménynek számít, melynek büntetését természetesen súlyosbítja, ha a beavatkozás miatt szövődmény lép fel.

A művi abortusz folyamata

Miután szakorvos megállapította, hogy terhes vagyok, a Családvédelmi Szolgálat egy munkatársával kell egyeztetni és elbeszélgetni a továbbiakról. Ha ezen túlestem, fel kell keressem azt a kórházat, amelyben elvégzik majd a műtétet és a kórházba bevonulástól számítva 1-2 nap után haza is mehetek, amennyiben nem léptek fel szövődmények.

Egyszerűen hangzik, de koránt sem az! Maga a procedúra igen bonyolult és macerás. Több kínos beszélgetésen is átesik az ember, mire eléri a célját, és lehet, hogy addigra már nem is olyan biztos saját magában. Pont ezért kell ilyen hosszasan átrágni a témát, hogy a nagy döntés kellően megalapozott és biztos legyen.

A terhesség csak a 12. hétig szakítható meg, ha

 • azt az állapotos nő egészségét súlyosan veszélyeztető ok indokolja
 • a magzat valószínűsíthetően orvosilag súlyos károsodásban vagy fogyatékosságban szenved
 • a terhesség bűncselekmény következménye
 • az állapotos nő súlyos válsághelyzetben van (életkörülményei semmiképpen sem megfelelőek terhesség, illetve gyermek vállalására).

A terhesség megszakítható a 18. hétig is, ha az előző bekezdésben megfogalmazottak esetén igaz még, hogy az állapotos nő

 • korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen
 • terhességét neki fel nem róható egészségi ok, illetve orvosi tévedés miatt nem ismeri fel korábban, vagy az egészségügyi intézmény, illetve valamely hatóság mulasztása miatt haladta meg a 12. hetes időtartamot.
A terhesség megszakítható a 20. hétig -a diagnosztikus eljárás elhúzódása esetén a 24. hétig-, ha a magzat genetikai ártalmának valószínűsége több, mint 50%.

A terhesség megszakítható az időtartamtól függetlenül,

 • az állapotos nő életét veszélyeztető egészségi ok miatt
 • ha a magzatnál a szülés utáni élettel összeegyeztethetetlen rendellenesség áll fenn.

A beavatkozás költségei

Ha az állapotos nőnél vagy magzatnál fennálló egészségügyi ok miatt kerül sor a terhesség megszakítására, a beavatkozás költségeit az Egészségbiztosítási Alap fedezi.

Amennyiben nem egészségügyi ok indokolja a terhesség-megszakítást, a beavatkozásért fizetni kell. A díjat átutalási postautalványon kell befizetni, amelyet a terhesség-megszakítási kérőlap kitöltésekor kap meg a kérelmező. Az ára 26 193 Ft.

A térítési díjnak csak 30%-át kell megfizetni azonban, ha a terhesség megszakítását kérő személy vagy a vele egy háztartásban élő házastársa, élettársa, illetőleg az eltartója rendkívüli szociális segélyben vagy átmeneti segélyben részesül.

A műtét

A megfogant pete kb. 1 hetes kürtbeli vándorlás után jut el a méh üregébe és ágyazódik be a nyálkahártyába. Az idő múlásával jelentős transzformáción megy át és mind inkább hasonlítani kezd a majdani emberi képződményre. A méhen belüli fejlődés a környezeti hatásoktól jól elzárva a külvilágtól, optimálisan védett környezetben zajlik. Ahhoz hogy a terhességet megszakítsák, ezen a védelmi rendszeren szükséges áthatolni és eltávolítani a petét mellékrészeivel együtt.

 

Három típusa van a beavatkozásnak

 • Alulról végzett abortusz
 • „Méreg” használata
 • Felülről végzett abortusz

 

Mindezek mellett létezik egy kevésbé morbid eljárása a terhesség megszakításának. Létezik egy ún. „abortusz tabletta”. Ausztriában 1999 óta kapható a Mifegyne nevű abortuszra alkalmazott készítmény, amit a terhesség 9. hetéig lehet alkalmazni. Az abortusz tabletta egy hormonblokkolót tartalmaz. A természetes terhességi hormon tulajdonságaival rendelkezik és segítségével kilökődik az endometrium és bekövetkezik a menstruáció. Egy összehúzódást segítő szer hatására további méhösszehúzódás történik, amely a terhesség elutasítását eredményezi. A gyógyszeres terhesség megszakítás kizárólag a terhesség korai fázisában hatékony. Ez a fajta terhesség megszakítás a terhesség 9. hetéig engedélyezett (az utolsó menstruációtól eltelt 63. napig). A megszakítás elvégzése előtt szaktanácsadáson kell részt venni és a készítmény bevétele szigorú orvosi felügyelet alatt zajlik. Mint minden terhesség megszakítást először tájékoztató információk, megbeszélések és vizsgálatok előzik meg. Az 1. konzultáció során ultrahangos vizsgálat során megállapításra kerül a terhesség ténye és a terhesség előrehaladottsága. Amennyiben engedélyt kap a gyógyszeres terhesség megszakításra, akkor a gyógyszer bevétele orvos jelenlétében történik. 36 – 48 órával a bevétel után történik a prosztaglandin kezelés. Ez tablettás vagy hüvelyen keresztül történik. Utána kb. 3 óráig orvosi felügyelet alatt marad. Ez idő alatt gyakori az embrió kilökődés. Minden negyedik nőnél több mint 24 óráig tart az abortusz. A 10-14. napok között vissza kell jönnie egy utóvizsgálatra. Ilyenkor ellenőrzi az orvos, ha a terhesség valóban megszakadt és minden kilökődött.

Tehát a terhesség megszakítása egy eléggé bonyolult, hosszú procedúra. Gondolkodjunk inkább a megelőzésben, és ne bízzuk a véletlenre.