Manapság már széles körben elterjedt a használatban már nem lévő tárgyaink, ruháink továbbadása. Hiszen ha mi már nem hordjuk jó állapotban lévő ruháink, vagy esetleg egyáltalán nem is hordtuk annyira, hogy még a címke is ott díszeleg rajta, miért szomorkodjon, kihasználatlanul a szekrényben? Pláne ha a mai divatnak éppenséggel megfelelő. Van, aki jótékony célra ajánlja fel nem használt, vagy kinőtt ruhadarabjait, van, aki rokonoknak, barátoknak ajándékozza el, van, aki egyszerűen csak kidobja, vagy eltüzeli.

De vannak bizony, akik vissza akarják kapni ezeknek az egykor megvásárolt használati tárgyaknak az árát, vagy legalábbis az ár egy java részét. De persze vannak olyanok, akik fillérekért akarják továbbadni őket.  Manapság már rengetegen üzletet alakítottak ki ebből a nem használt, de jó állapotban lévő cuccaim továbbadásáról. Van, aki kínai, pár filléres oldalakról rendel, és az ár sokszor triplájáért, rendel meg 1-2 ruhadarabot, táskát, kiegészítőt. De hát, ha van belőle haszon, miért is ne?

Sokan nem is tudják, hogy az a ruhadarab, ami 7-8000 Ft-ért van meghirdetve, nem tartalmazza a szállítási költséget, maximum 2500 Ft-ért beszerezhető valamelyik kínai oldalról, beleértve a szállítási költséget is.

Ugyanez jellemző a baba-mama adok-veszek oldalakra, csoportokra, közösségekre is. Ha már több gyereket nem tervezek vállalni, és már nincs rá szükségem, miért álljon a padláson, ha abból az összegből, amit érte kapok, el tudunk menni nyaralni is, vagy veszek neki új ruhákat, vagy magamnak?

A Google keresőt belelapozva rengeteg honlapra, köztük Facebook csoportra akadhatunk rá, ahol – egyes oldalakon- díjmentesen hirdethetünk, vagy akár kereshetünk rá olyan termékre, amire éppen fenjük a fogunkat. De nem túl nagy hajcihő képeket készíteni minden egyes játékról, rugdalózóról, kezes-lábasról, ici-pici tipegőről? Még fel is kell őket tölteni, méretet kiírni, és válaszolni az érdeklődők kérdéseire. És ráadásul áron alul megválni tőlük. A másik oldala ennek a dolognak, ha mi magunk vagyunk a vásárlók. Ún. „Second-hand” holmikhoz próbálunk hozzájutni, így elvárjuk, hogy minimum a bolti ár alatt juthassunk hozzá ezekhez a termékekhez, ahogyan azt is elvárjuk, hogy természetesen hibátlanok legyenek. Ha már van rajta egy kis szakadás, büfi folt, akkor már vagy nem is kell, vagy még olcsóbban szeretnénk birtokba venni, hogy utána mi azon az áron felül tudjuk továbbadni.

De miért is akarunk megválni gyermekünk legelső kis rugdalózójától?  Nem akarjuk megtartani emlékül? Hiszen a diplomaosztó ünnepségén olyan távolinak tűnik, hogy volt valaha ekkora, mindez olyan távolinak tűnik majd, és majd azt gondoljuk, hogy”régen volt, igaz sem volt.” De az igazat megvallva, ha mindent elteszünk, akkor a padlás tele lesz kacatokkal.

Megéri egyáltalán ezzel a baba-mama börzével úgymond „pepecselni”? Nem egyszerűbb besétálni a boltba, vagy egyszerűen be egy nagy szemetes zsákba és fel a padlásra? Egy elforgatható gyermekülés 27.900 Ft-ba kerül a jofogas.hu-n, újonnan ez a termék 44.990 Ft, tehát nagyjából az ár feléért beszerezhető használtan.  Rengeteg Facebook csoport is kínál lehetőséget baba holmik eladására, vételére, licitálására, vagy esetleg cseréjére. Le lehet szűkíteni a találatokat lakóhely szerint is, képeket is fel lehet tölteni az eladásra kívánt termékről, így az érdeklődők meg tudnak győződni a hibátlanságáról. A pozitívum még az effajta üzletelésben az, hogy lehetőség van alkura is, hiszen nem újonnan vesszük, nem a boltból, ahol meghatározott, és borsos árakkal találjuk szemben magunkat, és a pénztárcánkat.