Mennyit alszik egy csecsemő

 

A felnőttek pihenése a REM szakasszal indul, amelyet a gyors szemmozgások időszakának neveznek. Ez, az alvásunknak körülbelül 15-20 %-át teszi ki. Ezt követi a non-REM szakasz, amely tulajdonképpen a mély alvást jelenti. Ezek váltakoznak amíg alszunk.

 

3 HÓNAPOS KORIG

 

3 hónapos korig a babák a non-REM fázissal kezdik meg az alvást, amit nagyon hamar követ a REM szakasz. Ezért ebben az időszakban jellemzően elég nyugtalanul alszanak a kicsik, sokat mozgolódnak, cuppognak, ráncolják a szemöldöküket, és a légzés is szabálytalanabb. Az alvási ciklusok váltakozása miatt, a kicsik könnyebben ébrednek. Az agynak szüksége van a bőséges REM fázisra, mert ebben az időszakban tud tanulni, fejlődni, és befogadni, feldolgozni a rengeteg információt. Ezért tehát az agy vérkeringése is felgyorsul. A másik ok is létfontosságú, ugyanis a túlélés feltétele. Mivel a babák magatehetetlenek, és csak a szülők által képes a túlélésre, ráadásul elég sűrűn éhesek lesznek, ezt mindig időben jelzi a szülők felé, hogy minden rendben legyen. A mély alvás náluk is a pihenést jelenti, és hogy regenerálódni tudjanak. Az újszülöttekre jellemző, hogy éjjelente 12 és 14 órát alszanak, nappal pedig 4 és 5 alkalommal 1-3 órát.

 

3 HÓNAP UTÁN

 

Az első három hónap után számíthatunk egy kisebb fajta javulásra, mivel az alvás fokozatosan hosszabbá és mélyebbé válik. Az alvási periódusok ritkábban váltják egymást, így kevesebb a megébredés. Ebben az időszakban az jellemző, hogy a kicsi 3-szor alszik nap közben, és az ébrenléti periódusok 2-3 órásak. Fontos tudni, hogy 5-6 óra folyamatos alvásra képes a legjobb esetben. Valószínűleg még éjjel 1-2 alkalommal felébred.

 

FÉL ÉVES KORUK UTÁN

Fél éves korukra megmarad az éjjeli 11-12 óra alvás, nappal pedig sok baba képes átállni a 2 alvásra, így akár ébren tudnak lenni 3 óra hosszán át egyhuzamban.

 

1 ÉVES KORIG

 

Egy éves korig éjjel kb. 9-12 órát alszanak a csecsemők. 10 hónapos korban pedig jöhet egy váltás, ennek keretében napi 2 alvásról áttérhetnek 1 alvásra. Alkalmanként 1-2 órát alszanak nappal. Ilyenkor már 4-6 órát is képesek ébren maradni.

 

Az egy éveseknél az éjjeli ébredések száma nagyjából nulla és ezer között mozog. De kijelenthető, hogy bizony a kisgyermekek is felébrednek éjjel átlagosan 2-5 alkalommal. Ha belegondolunk, akkor mi magunk is felkelünk, kimegyünk WC-re, betakarózunk, forgolódunk, de nekünk már megy egyedül is a visszaalvás, míg a kicsiknek ezt is meg kell tanulni, illetve meg kell érnie rá.

 

ROSSZ ALVÁS

 

A rossz alvás középpontjába általában a szoptatást teszik. Pedig nem mindig az a probléma, hogy nem kapott a kicsi eleget enni. Általában az újszülöttek csak úgy felébrednek éjjelente és a sírásuk egyszerű segítségkérés. Ugyanis mivel picik, nem tudnak egyedül vissza aludni még. Rengeteg babánál más és más segít a vissza szundításba. Vannak akik ringatásra alszanak el, vannak akik cumival, mások esetleg cumisüveggel.

 

Fél éves kortól a napirend megtétele rendkívül fontos. Igaz nem lehet őket beszabályozni, de megfigyelhetjük őket, és úgy alakíthatjuk életünket, hogy az nekik is és nekünk is megfelelő legyen. Ha babák tisztában vannak mi után mi következik, biztonságban érzik magukat. Ezért nagyon fontos, hogy már kiskorukban felállítsunk egyfajta rendszert az életükbe, ugyanakkori kelés, séta, fürdetés és lefekvés. Könnyen hozzá fognak szokni, mivel így nekik is jobb a közérzetük.

 

A kicsikhez rengeteg idő és türelem kell, nem kell semmit sem erőltetni, hagyni kell hagy fejlődjön a saját kis tempójában, bár ez általában rendkívül gyors a kicsiknél.

 

HA NAGY A BAJ

 

A szülők iszonyatosan fáradtak egy, netán kettő keveset alvó gyermek mellett ez tény, de valahogy át kell vészelni ezt az időszakot. Ha mégsem megy, és nagyon megviseli a gyereket, a családot a probléma, akkor fel lehet keresni egy alváscentrumot. Tudni kell azonban, hogy jó esetben az történik, hogy egy célzott beszélgetés keretében kiderülnek azok a nevelési hibák, amik általában a problémát okozzák. Általában az esetek 80%-ában a napi rutin elmaradására vezethetőek vissza ezek a problémák.