6 hetes terhesség

A 6 hetes embrió mérete: hossza kb. 5 mm

A terhesség hatodik hetében, babánk rohamosan fejlődik. Még kis ebihalra hasonlít és semmiben sem különbözik más emlős állatok ennyi idős embriójától. Már pulzál a szívcső is. Ilyenkor még lassan 80-90-szer percenként, de ez a szám nőni fog a következő hetekben. Már kezd kirajzolódni az arca és a hét végére megjelennek a végtag nyúlványok is.

Ezeket az adatokat bármelyik könyvben olvashatjuk, elcsodálkozunk milyen hihetetlen ütemben fejlődik a gyermek. Mi ebből pedig ilyenkor még vagy semmit, vagy semmi jót nem érzünk.

Előjön a mérhetetlen fáradtság, és az émelygés is ebben az időszakban kezdhet elhatalmasodni rajtad.

Természetesen, ha már a terhességi tesztet néhány hete megcsináltad, akkor már vagy túl vagy, vagy a héten fogsz elmenni az első orvosi vizsgálatodra.

 

A méh rohamos növekedésnek indul, és vannak, akik kezdik szorosnak érezni a ruháikat deréktájon – különösen azok a kismamák, akik nem az első gyermeküket várják. Ám az is előfordulhat – és teljesen normális -, hogy az émelygés és a hányás miatt leadtál egy-két kilót. A stressz súlyosbítja a terhesség tüneteit: a reggeli rosszullétet, a fáradtságot, az emésztési zavarokat illetve a fej-, a nyak- és a derékfájást. Ha olyan munkakörben dolgozol, ahol a szokásosnál nagyobb szellemi vagy érzelmi terhelésnek vagy kitéve, ideje elkezdened egy jóga vagy tai-chi tanfolyamot, esetleg bevezetni a napi relaxációt. A testnek szüksége van extra pihenésre, lévén egy új életet táplál, tehát ha máson nem is változtatsz, feküdj le egy órával korábban. Lassan elérkezettnek láthatod az időt arra, hogy felkeress egy szülész-nőgyógyászt, aki ténylegesen megállapítja a terhesség tényét. A terhesség időszaka alatti rendszeres gondozás nagyon fontos mindkettőtök egészsége szempontjából, ezért legyen gondod rá.

6 HETES MAGZAT

A szív kezdeménye, a szívcső kapcsolatba kerül az erekkel, és a ritmusos összehúzódás következtében a hét végére beindul a vérkeringés. Az emésztő- és a légzőrendszer szintén fejlődésnek indul. A törzsön növekedésnek indulnak a végtagbimbók, amelyekből a végtagok fognak kifejlődni. A később kialakuló ujjakat sugaras lefutású barázdák választják el egymástól, az ujjak tehát nem kinőnek a végtagbimbókból, hanem az egységes kéztelep hasad fel a megfelelő részekre. A velőlemez alsó részének két széle sánc alakjában kezd kiemelkedni, majd a nyitott könyv becsukására hasonlító folyamattal összezárul. Ezzel kialakul a velőcső, amely a majdani gerincvelőt alkotja. Az agy méretében is jelentős változás áll be. A fej ebben az időszakban még aránytalanul nagy a törzshöz képest. Megjelennek a szem és a fül kezdeményei, a szemkehely és a hallóhólyag, illetve a száj kezdeti nyílása. Ez a rengeteg izgalmas fejlődés rendkívül kis méretben zajlik le: az embrió ekkor még nem hosszabb 2-4 mm-nél!

 

Terhességi vizsgálatok 6 hetes terhesség alatt

Ha még nem voltál, mindenképpen menj el nőgyógyászhoz, hogy igazolja a terhességet. Ha van érvényes leleted, akkor intézheted a további vizsgálatokat, amikre a várandósság alatt szükséged lesz. A nőgyógyász tapintásos vizsgálatot, illetve ultrahangos vizsgálatot is végez. Az ultrahang megmutatja, hogy méhen belüli-e a terhesség, illetve hogy egyszeres a terhesség vagy esetleg ikreket vársz. Az embrió szívműködése is a 6. héttől mutatható ki ultrahangos vizsgálattal. A vizsgálatok alapján a nőgyógyász megbecsüli, hogy mikorra vagy kiírva, azaz, hogy várhatóan mikor fog megszületni a kisbabád. Te magad is kiszámolhatod Születési Idő Kalkulátorunk Segítségével akár most rögtön!

Életmód 6 hetes terhesség alatt

A magas alkoholfogyasztás nagyon káros a terhesség alatt, sok magzati problémával bizonyítottan összefüggésben áll. Még a közepesen magas alkoholfogyasztás is hatással lehet a baba agyának fejlődésére! A legtöbb várandós úgy dönt, hogy nem iszik ebben az időszakban semmilyen alkoholtartalmú italt.