Baba Mama Torna Szeged

  Egy édesanya életében az egyik legszebb pillanat, mindenképpen a gyermeke születése. Ezzel azonban sokszor a testünk nem ért egyet, ezért szükségünk van valami féle mozgásformára, ahol visszanyerhetjük korábbi formánkat, erőnlétünket.

A baba mama torna pontosan erre van kifejlesztve. Rengeteg nő küzd a szülés utáni a depresszióval, és hát az sem titok, hogy a rengeteg otthon ülés után, mindenki vágyik egy kicsit a társaságra. Nincs is ebben semmi rossz, hiszen embere vagyunk, társas lények, de általában itt jön fel az a probléma, hogy a kicsit nem szeretnénk másra bízni. És, hogy mi a legjobb ebben a mozgásformában? Az, hogy nem is kell másra bíznunk, ugyanis jöhet velünk, mert tulajdonképpen őt használhatjuk úgy, mint elő súlyzót. Furcsán hangzik? Csak azért, mert nem tapasztaltad még meg azt, hogy ezt a fajta sportot mennyire is tudja élvezni a csemete. Élvezni? Igen! Nagyon is!

A Baba Mama torna célja egyébként a célzott izomerősítés és az állóképesség fejlesztése, és a várandósság alatt megbomlott izomegyensúly helyreállítása és a gyermekápolásban szükséges izmok erősítése. A tornák alatt sor kerül alapos átmozgatásra és speciális nyújtó gyakorlatokra egyaránt. A Baba Mama torna a szülést követően, 6 hetes kortól végezhető. Ez a torna természetesen mélyíti az anya-gyermek kapcsolatot, javítja a baba és a mama közérzetét, segít megelőzni a szülés utáni depressziót és nem utolsó sorban remek kikapcsolódást biztosít. A gyógytornász által vezetett torna alatt az apróságok játszhatnak egymással, valamint a játékokkal egyaránt ez által hozzájárulhatnak a csemeték első közösségi élményéhez is. A tornák során a babák szocializációs készségei fejlődnek, míg az anyák hasonló érdeklődési körű közösségben lehetnek.

Sokakban felmerül a kérdés, mi szerint szoptatás alatt is végezhető e a torna. A válasz pedig a következő, testmozgás nem lassítja a tejtermelődést, vagy az anyatej összetételét, hanem pont ellenkezőleg: A rendszeres testedzés gyorsítja az anyagcserét, így a tejelválasztást is segíti. Azonban nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel és a megfelelő időpont kiválasztása.

Az egyes gyakorlatok egyébként ebben a mozgásformában a baba mozgásállapotához, mozgástudásához igazodnak. A program második részében Te mozogsz, ezt úgy kell elképzelni, hogy a kisbabánk lesz életünk legszórakoztatóbb és legjobb fogású súlyzója. Ez egy nem túl megerőltető alakformáló tornát jelent, hiszen fokozatosan kell visszaszerezni a szülés előtti kondíciót és a tejelválasztásra is negatívan hathat a túlzott megterhelés.

Az anyukák többsége még ebben az életkorban szoptat, a babák ellátása, gondozása egyoldalú fizikai terhelést ró rájuk, amely a terhesség, szülés során meglazult ízületi-izomrendszert még sérülékenyebbé teszi. A torna célja számunkra, hogy megtanuljuk a helyes testtartás kialakítását, hamarabb visszaszerezzük a jó kondíciónkat, állóképességünket. Így megelőzzük a későbbi mozgásszervi panaszokat, mint a derék és hátfájás. A torna során végzünk tartásjavító, nyújtó, erősítő gyakorlatokat is.

Szegeden rengeteg lehetőség közül választhatnak az újdonsült édesanyák, ám párat megemlítenék, amelyek jobbak az átlagnál. Az egyik mindenképpen az Oázis, ahol Orosz Annamária, gyógytornász foglalkozik az órák lebonyolításával. A Vízililiom Fitneszben is foglalkoznak ezzel a testmozgással, elég kedvező áron alkalmanként.

Rengeteg előnye van az előbb felsoroltakon kívül is a foglalkozásnak. Mint például, könnyebben bírhatjuk a hétköznapi megpróbáltatásokat, mert elképesztően jó feszültség levezető. Megemlítendő, hogy a baba és mama immunrendszere eszméletlenül erősödik. Segíti a csecsemő számára a zene megszerettetését. A gyermekek megszokják a többi babát, segíti a szocializálódásukat, beilleszkedésüket, rengeteg új játék és inger éri őket. Segíti a mozgásfejlődésüket, sokat tanulnak egymástól, rendszerességet visz a baba és a mama életébe is.

Véleményem szerint az édesanyáknak nagyon is fontos, hogy időközönként igenis kiszakadjanak az otthoni falak közül, és más emberekkel is ismerkedjenek, társalogjanak. Ezek az órák pedig erre kitűnő lehetőséget nyújtanak, főként azért, mert itt csakis olyan nőkkel találkozhatunk, akikkel egy cipőben járunk, így megoszthatjuk egymással gondolatainkat, érzéseinket, esetleges problémáinkat.

Mi az, amit magunkkal kell vinni, egy ilyen tornára? Nem kell túl gondolni a dolgokat, hiszen semmilyen különösebb eszköz nem szükséges, csak az, amit egyébként is magunkhoz veszünk, ha elindulunk otthonról gyermekkel. Ami sokkal inkább lényeges, az inkább az öltözet, mindketten könnyű, laza öltözékben érkezzünk, ami nem akadályoz a mozgásban.

   Mindenkinek ajánlatos legalább egyszer kipróbálnia, hiszen nem igazán ismerek olyant, aki negatív véleménnyel távozott volna egy ilyen esemény után. A legjobb pedig az, ha rendszerességet viszünk az egészbe, és heti legalább egy alkalommal becsületesen csináljuk, hiszen elképesztő hatása lesz, és mindenképpen megéri. Minden édesanyának jár ennyi, sőt még több kikapcsolódás is, így ne érezzük rosszul magunkat, ha néha már soknak tartjuk az otthoni munkát.