A terhes nőknek egyedülálló táplálkozási kihívásokkal kell rendelkezniük, amelyeket egyedi megoldásokkal lehet kielégíteni. A terhesség súlygyarapodása befolyásolja az anyai egészséget a terhesség kimenetelét, mint például a koraszülést vagy az alacsony születési súlyt valamint a gyermek egészségét szülés után.

A nem megfelelő anyai súlygyarapodás károsíthatja az anya és gyermek egészségét, mivel nem lehet elég kalória a méhben a megfelelő fejlődéshez. Az egészséges táplálkozás fontos része az életmódnak. Nem kell speciális diétát folytatni azért mert terhes valaki. A lényeg az, hogy mindennap választékos étrendet fogyasszon a kismama, hogy a megfelelő egyensúly fennálljon a későbbiekben is az anya és a baba számára. A legjobb az, ha vitaminok és választékos ásványi anyagok jutnak be a szervezetbe bizonyos ételek elfogyasztásával. Az egyik legfontosabb ásványi anyag, amit lényeges megemlíteni az a folsav.

 Másnéven B-vitamin. Kulcsfontosságú tápanyag, mivel a csecsemő agyában és gerincvelőjében esetlegesen kialakuló születési rendellenesség megakadályozásában segít. A kalcium, mint ásványi anyag pedig a csecsemő csontjainak és fogainak felépítésére szolgál. A vas bevitel pedig éppúgy fontos a szervezetnek, mint a többi ásványi anyag. Hozzájárul a baba oxigénellátásához. Ennek hiánya vérszegénységhez vezethet továbbá a fertőzések kockázatát is növeli. A fehérje pedig az agy és a szív fejlődésében jelentős. 

Élelmiszer biztonság


1. Mindig mossuk meg az elfogyasztani kívánt zöldségeket, gyümölcsöket, salátákat. Ez azért is fontos mivel tartalmazhatnak olyan parazitákat, amelyek károsíthatják a magzatot.
2. A nyers ételek mindig elkülönítve legyenek a készételektől különben a szennyeződés veszélye fennállhat.
3. A nyers élelmiszerek ( tojás, hal, baromfi, kagyló ) elkészítése után mindig szükséges tisztítani az összes felületet és edényt, ahol a hús feldolgozásra került. A kezek megmosása is elengedhetetlen. Ez segít elkerülni az élelmiszer-mérgezést.
4. Külön vágódeszkát kell használni a húsokhoz.
5. Az elkészített ételeket addig kell melegíteni míg teljesen át nem melegszik/sül.

Kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai


Mindenképpen törekedni kell a választékos ételek fogyasztására. Szigorú diétát érdemes elkerülni. Mivel minden tápanyagforrás fontos lehet (bizonyos mértékben) a kismamának és a benne fejlődő magzatnak. Az élelmiszereknél érdemes figyelni arra, hogy az alacsony zsír és cukortartalmú legyen. Az étkezésekben megjelenhet a kenyér, gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, húsok, magvak, egészséges fehérjeforrások.

Természetesen érdemes utána olvasni, hogy mit, mikor és mennyit érdemes fogyasztani ezekből az ételekből.

A kismamáknak gyakran akad gondjuk a székletük működésével. Ebben az időszakban érdemes a bélmozgás elősegítése miatt magas rosttartalmú élelmiszereket fogyasztani. A joghurt napi szinten való fogyasztása is jótékony hatással lehet ebben a helyzetben. A várandósoknak mindig hasznos lehet, ha egyeztetnek orvosukkal azzal kapcsolatban is, hogy milyen természetes vagy mesterséges vitaminokat vigyenek be a szervezetükbe. Magzatvédő vitaminok, egyéb vitaminok. A napi 500 mg kalcium már biztosítja a baba és mama egészségét. A kalcium forrás a következő élelmiszerekben megtalálhatóak: szőlő, narancs, saláta, kivi, mandula, szezámmagok. Bizonyos üdítők pedig gátolhatják a felszívódást. Lásd: kávé. A vasbevitel pedig az immunrendszer működésében jelentős. Napi kb 30 mg vas fogyasztása ajánlott. Ismertebb vas források:  brokkoli, mák, tojás, hús. Ehhez kapcsolódik a C-vitamin, amely ennek felszívódását teszi lehetővé.

A gyümölcsök fogyasztása ezt lehetővé teszi. A folsav a sejtek osztódása szempontjából és DNS előállítás szempontból is nélkülözhetetlen vitamin a szervezetnek. A magos vagy teljes kiőrlésű kenyerekben, avokádóban jócskán megtalálható ez a vitamin.