Vannak igen hosszú, elsőre ijesztő, szerintem mindenféle felesleges holmit is felsoroló listák, és olyanok is, amik a teljesség igénye nélkül, épp csak a legfontosabb dolgokat tüntetik fel.

Fontos tudni, és előre utána érdeklődni, hogy az adott kórházban, ahol szülni készülünk, mi az, amit biztosítanak, és mi az, amit mindenféleképpen javasolnak, hogy vigyünk magunkkal. Ezt egyébként a legtöbb kórház fel is tünteti a weboldalán, illetve nyugodtan megkérdezhetjük az ottani szülésznőket, hogy ők mit javasolnak. Én azt tanácsolom, hogy gyűjtsük be az információkat és ollózzuk össze a saját kis listánkat úgy, ahogy az nekünk a legszimpatikusabb. Ez egy külön kedves kis program lehet az izgalmas készülődések közepette. Ha ez megvan, utána viszont következhet a beszerzés. Bevallom őszintén, nem gondoltam volna, hogy ennyi minden kellhet, ezért megdöbbentem, ahogy lapozgattam a listát, de jobb biztosra menni.

Szoptatós melltartó

Az anyukának kelleni fog elsősorban mindenképpen szoptatós melltartó 2 darab biztos kelleni fog, mert az elején még melltartóbetéttel együtt is elázhat. A Dorina márka viszonylag olcsó, 100% pamut és mindenféle hipermarketben kapható, de vehettek sima, lecsatolható vállpántosat is, a lényeg, hogy pamut legyen.

Mellvédő kenőcs

Mellvédő kenőcs sem árt ha van, mert ha kisebesedik a cici, vagy ha érzékeny, minden szoptatás után bekenheted vele. Nem kell lemosni, ha a baba szopizik. Létezik a Garmastan, az Avent, a Medela és a Bepanthen. Ez utóbbi popsikenőcsnek is használható egyidejűleg. Fontos a hálóing. Létezik szoptatós hálóing is, de a sima elől gombolós is megteszi, a lényeg, hogy hamar elő tudd belőle varázsolni a tejforrást.

Tea a tejtermelésre

Jól jöhet esetleg a tea a tejtermelésre. Többfélét lehet kapni, a Fitolac, a Laktoherb, a Humana, a DM-es mind ugyanolyan jók lehetnek. Az első napokban felesleges inni, ha gyakran, legalább 2 óránként mellre teszed a babát, magától meg fog indulni a tej.

Később, ha úgy érzed, csökken a mennyiség, akkor napi 1-2 csészét meg lehet inni belőle, de vigyázni kell velük, mert az édeskömény-tartalmuk miatt a babánál hasfájást okozhatnak. Ha az egyik hasfájást okozott, térjél át egy másik márkára: nézd meg, hogy a csomagoláson mennyi édesköménytartalmat írnak, ha kevesebbet, akkor azt a teát válaszd.

Fontos azonban, hogy nem kell minden hülyeséget megvenni.

Ilyen például a bimbóvédő, bimbó kiemelő. Nincs rá szükség. Ha érzékeny a melled, kenegesd mellvédő kenőccsel és szoptatás után hagyd megszáradni rajta az anyatejet. Az első napokban mindenkinek fáj a szoptatás, ki kell bírni (és szorgalmasan gyakorolgatni kell a különféle mellretételi technikákat), aztán megedződnek a cicik és mindketten rutinosabbak lesztek már. A befelé forduló vagy lapos bimbók a baba hatására maguktól ki fognak emelkedni.

Betét! A vatta beleragadhat a sebbe, meg a sok vérbe, a normál intimbetétből pedig még a szuper nagy is simán átázhat, ezért az első napokban TENA Lady Supert érdemes használni. Elsőre hatalmas méretűnek tűnik, de kelleni fog az első pár napban. Patikában kapható.