Nincs is szebb dolog, egy várandós pocaknál. Valahogy kisimul tőle az anyuka, boldogabb, felszabadultabb és persze élettel telibb lesz. Egy biztos, a legtöbb embernek igenis rendkívül jól áll.

 

A kismamakönyv már a zsebben, a legjobb barátnők és a jövőbeni nagyszülők titokban már a beavatottak táborában, de egy láthatatlan erő folyamatosan arra sarkall minket, hogy világgá kürtöljük a számunkra oly csodálatos hírt, terhes vagyok! Ilyenkor gyakran méregetik a hasukat a kismamák, hogy vajon van-e már jele a másállapotnak, de az égvilágon nem látszik semmi!  A kezdeti szakaszban a leendő anyukák naphosszat álldogálnak a tükör előtt, azt vizslatva, hogy gömbölyödik-e már valami.

Izgalomra azonban semmi ok, hiszen az első hetekben a terhességnek szinte alig van látható jele, talán csak mellek válnak teltebbé, feszültté, hogy felkészüljenek a szoptatásra.

Sok várandós kismama esetében még enyhe fogyásról is beszélhetünk az első hetekben, mivel a gyakori rosszullétek miatt jelentősen csökken az étvágyuk. Ez nem jelent problémát, hiszen a kalóriabevitel-szükséglet csak a tízedik héttől emelkedik fokozatosan. Azoknak az alacsony súlyú kismamáknak ajánlott, illetve szükséges a házi orvosukhoz, nőgyógyászukhoz fordulnia, akiknél a súlycsökkenés nem áll meg.

Mitől függ, hogy látszik-e már a pocak, azon kívül, hogy éppen hol tart a kismama a terhességében?

Egyrészt, a kismama alkatától. Egy vékonyabb, laposabb hasú kismamánál látványosabb lehet a gömbölyödés, mint annál, aki molettebb. A terhességek száma is számít: az első gyermeküket váró anyukáknál általában később kezd el nőni a pocak, mint azoknál, akik már szültek. Az utóbbiaknál a has, illetve a méh izmai már egy kicsit megnyúltak.Az idősebb kismamáknál általában gyorsabban kezd el látszódni a pocak, mint a fiatalabbaknál. A fiatalabbaknak ugyanis általában még feszesebbek, erősebbek az izmai, melyek “elrejthetik” a növekvő hasat. A méh helyzete is meghatározó lehet, az úgynevezett hátrahajló méh esetében is később várható a mások számára is észrevehető pocak. Látványosabb lehet a has növekedése azoknál a kismamáknál, akik fokozott puffadásra, esetleg székrekedésre panaszkodnak, ám ilyenkor valójában nem a méhet, illetve a magzatot “látjuk”.

Az első babavárás idején akár öt hónap is eltelik, mire az egyre jobban gömbölyödő pocak a kívülálló számára is felismerhetővé válik anélkül, hogy jellegzetes kismamaruhák hívnák fel a figyelmet a másállapotra.

A méh növekedése azonban már jóval korábban kikényszerít egy kis plusz helyet: rosszulesik a szűk, feszülő nadrág, a szoros harisnya, az összegörnyedt testhelyzet. Figyeljünk ezekre a jelzésekre, és hordjunk rugalmasabb, puhább kelmékből szabott ruhákat.

A terhesség hónapjai alatt a méh több mint a tízszeresére nő, ehhez a változáshoz a has izmai és a has bőre is alkalmazkodik.

Ha egyébként is rendelkezünk némi túlsúllyal, vagy a várandósság során többet nassolunk a kelleténél, a has alatti zsírpárnák tovább növelik a pocak méretét. Erre nem árt odafigyelni, mert ha az áldott állapotunkban túlságosan elengedjük magunkat, a szülés után szembesülhetünk a káros következményekkel. Természetesen nassolni szabad, sőt, nincs olyan kismama, aki ne kívánna meg ilyenkor valami extra finomságot, de figyeljünk oda a mértékletességre. A várandósság alatt végezzünk könnyű testmozgást is, tornázzunk otthon vagy sétáljunk nagyokat. Ne türelmetlenkedjünk, amikor eljön az ideje, ha akarnánk se tudnánk letagadni, hogy babát hordunk a szívünk alatt, a kerekedő pocakunk árulkodni fog majd helyettünk.

A legtöbb kismamán nem látszik, hogy babát vár egészen a második trimeszterig.

Addig ugyanis a méh a szeméremcsont mögött helyezkedik el. Ha egy anyának mégis hamarabb gömbölyödik a pocakja, azt többnyire inkább a terhességgel együtt járó puffadás okozza. Szintén előfordulhat, hogy hamar egyértelművé válik, hogy babát vársz, ha ez nem az első terhességed, vagy ha az átlagnál lazábbak a hasizmaid.

Nagyjából a 20. héttől az orvosod vagy a védőnőd minden vizsgálatkor meg fogja mérni a szeméremcsont és a méh legfelső pontja közötti távolságot. Ez a 20. hét környékén 20 centiméter szokott lenni. Ha ennél 3 centivel több vagy kevesebb az értékünk, a védőnő vagy orvos nagy valószínűséggel, ultrahanggal is ellenőrizni fogja a távolságot, hogy megállapíthassa, hogy az átlagosnál kisebb vagy nagyobb-e a baba.

Meglepő módon röviddel a szülés előtt a has mérete csökken, amelynek magyarázata viszonylag egyszerű: a magzatvíz mennyisége a terhesség legvégén csökken, a gyerek feje elkezd belehelyezkedni az anya medencéjébe. Emiatt a húgyhólyag nyomás alá kerül, ez pedig gyakori vizelési ingerrel jár. A szülés előtt a gömbölyded has felszínén kifordul a köldök, amire a bábaasszonyok azt mondták régen: „Itt az idő”. Ilyenkor a köldök tükörsima lesz, a bőr teljesen feszessé és érzékennyé válik, gyakran még a ruha érintése is elviselhetetlen. Gyakran bekövetkezhet egy köldök kiemelkedés is, amely során a köldök, mint egy orr ráül kismama pocakra. Természetesen a gyermek megszületése után, a szövetek az eredeti állapotukba húzódnak vissza, és a köldök is a helyére kerül.

   Nagyon fontos, hogy ne hasonlítsuk össze a hasunkat más kismamával, hiszen mindenkinek máshogy változik a teste, ami természetesen nem baj.