Megannyi kérdés fordul meg egy állapotos nő fejében. Tény, hogy ilyenkor szervezetünk, és így mi is jelentősé változáson megyünk keresztül, ezt a környezetünk is megtapasztalja előbb, vagy utóbb.

Vannak olyan dolgok, olyan folyamatok, tünetek melyeket túlreagálunk, viszont vannak dolgok, amiket lehet, hogy érdemes megemlíteni orvosunknak. Fejfájás.

Ez normális?

A terhesség alatt nagyon sokat változik a szervezet működése, ennek egyik megnyilvánulási formája, a migrénes rohamok gyakoriságának változása.
A várandósság idején, a női nemi hormonok ciklusos havi változása szünetel, helyette állandóan magas ösztrogénszint jellemző, ami általában csökkenti a rohamok gyakoriságát. A migrén kialakulásában, fontos szerepe van még a szerotonin nevű anyagnak is, melynek az anyagcseréje szintén megváltozik ebben az időszakban.

A migrénes fejfájás, bár nagyon kellemetlen, nem jelent életveszélyt, ezért terhesség alatt a gyógyszereket kerülni kell, ameddig a kismama bírja a fájdalmat. Enyhébb és közepes erősségű fájdalom esetén, a nem gyógyszeres kezelést, vagyis a természetes gyógymódokat kell előnyben részesíteni, valamint nagyon fontos a kiváltó tényezők kerülése, és jótékony hatású lehet a relaxáció is, de a folyadék bevitel sem elhanyagolható. Azonban az erős és főként az ismétlődő hányással járó rohamok az anyára és a magzatra nézve is veszélyt jelenthetnek, így a gyógyszeres kezelés szükségessé válik. Amennyiben egy adag gyógyszer bevétele után sem csökken a fejfájás, vagy pár naponta újra és újra előjön, mindenképpen fel kell keresni a kezelőorvost.

A fádalom csillapító gyógyszer árthat a magzatnak?

Habár a nők állandóan kapkodják be a pirulákat, nem érdemes rászokni, hiszen a terhesség alatt nem vehetünk be akármilyen gyógyszert, hiszen veszélyeztetheti a magzatot, és akármilyen egészségre ártalmas szokásunk is volt a terhességig, a terhesség idejére igyekszünk szüneteltetni, viszont elég nehéz 9 hónapon keresztül bármilyen függőségnek nemet mondani, hiszen hiányérzetünk van. Ha mégis gyógyszerbevételre kerülne sor az erős fájdalom miatt, fontos tudni, hogy várandósság során nem szabad bármilyen fájdalomcsillapítót bevenni, mert közülük sok veszélyes lehet a magzatra.

 Ilyenkor mindig hatóanyag alapján kell választani. Ebben az esetben a legkevésbé, a paracetamol veszélyes a fájdalomcsillapítók közül, ezt alkalmazhatják a kismamák a terhesség bármelyik szakaszában, és a szoptatás alatt is 500 mg-os adagban naponta egyszer.

Az acetilszalicilsavat és a diklofenakot az első két trimeszterben, valamint szoptatás alatt óvatosan, kizárólag a kezelőorvosa beleegyezésére szedhet a kismama, de a lehető legkisebb adagolásban, vagyis az acetilszalicilsavat 100 mg-os, a diklofenakot 25 mg-os dózisban. Viszont a harmadik harmadban, vagyis a 28. hét után szigorúan kerülni kell az acetilszalicilsav és a diklofenak hatóanyag-tartalmú szereket, mert a szülés alatt komplikációt okozhatnak.
A többi nem-szteroid gyulladás gátló fájdalomcsillapítót, mint például a naproxen, az ibuprofen, és az indometacin hatóanyagú szereket, tilos várandósság és szoptatás idején bevenni. Ezek a hatóanyagok ugyanis, egyrészt magzatfejlődési rendellenességeket okozhatnak, másrészt pedig viszonylag gyakran okoznak mellékhatásokat, melyek esetenként súlyossá válhatnak, és ez káros lehet a magzatra is.

Szülés után fellélegezhetünk?

A szülést követő első hétben a nők harmadánál jelentkezhet fejfájás, különösen akkor, ha a családban van migrénes. A migrénes nőknél ebben az időszakban általában enyhébb roham jelentkezik. Előfordul az is, hogy élete első migrénrohamát ebben az időszakban éli át valaki, de ez még nem jelenti azt, hogy feltétlenül migrénes lesz.

Nem kell megijedni, a szülést követő héten jelentkező migrénrohamok kiváltásában, szerepet játszhat az is, hogy a szervezet ekkor áll vissza a terhesség előtti állapotra, ami ismét nagy változás az előző 9 hónapban beállt egyensúlyhoz képest. Nem kell úgy siettetni, előbb-utóbb minden visszaáll a régi kerékvágásba.