Babaúszás

 

Manapság egyre elterjedtebb szabadidős tevékenység az újdonsült szülők körében a babaúszás. Sokan úgy vélik a babaúszás mögött semmilyen pozitív hatás sincsen, mások és sok más kutatás azonban kimutatta, hogy igenis jó hatással van a kicsikre és a szülőkre is az úszás.

 

Hogy miért is jó?

 

  • Közeli kapcsolat alakul ki a vízzel, a gyerekek korán megtanulnak víz alá merülni, ezáltal később már nem kell hatalmas energiát befektetni ahhoz, hogy gyermekünk legyőzze vízzel szembeni félelmét.

 

  • A szülő-gyermek kapcsolat elmélyül, a kicsik megtanulnak bízni szüleikben vizes környezetben. A vízben feloldódnak az érzelmek, s ez a jelenség is arra az időszakra emlékezteti a babákat amikor még az anyaméhben harmóniában és békében együtt éltek a mamával. Másrészről az apukák számára is lehetővé válik, hogy megéljék azt az egységélményt amelyben az anya és gyermeke léteznek, és ezáltal egy harmonikusabb család alakulhat ki.

 

  • A kisbabáknak életük első néhány hónapjában nemigen van lehetőségük mozgásra, mivel az izomzatuk, csontozatuk és mozgáskoordinációjuk még nem kiforrott. A vízben ez a helyzet gyökeresen megváltozik. A víz felhajtóereje lehetővé teszi hogy a babák sokkal szabadabban mozogjanak mint a szárazföldön. Számukra hatalmas öröm ez a kötöttségek nélküli mozgás ahol nem korlátozza őket a gravitáció nehézsége.

 

  • A vízi foglalkozások hatására a gyerekek “edzettsége” megváltozik, hiszen a mozgás az izmokon kívül megdolgoztatja a keringési rendszert is. Általános tapasztalat, hogy a baba úszók között gyakoribb a betegségekkel szembeni nagyobb ellenálló képesség, és a bizonyos életkorokhoz kötött mozgások gyorsabb elsajátítása.  Köztudott az is, hogy a babák mélyebben és nyugodtabban alszanak testi megterhelés után

 

  • A csoportos közegbe kerülés a babák számára mindig egy fontos tapasztalat. Azok a gyerekek, akik viszonylag korán kerülnek közösségbe, hamarabb válnak képessé kapcsolatteremtésre és könnyedebben mozognak szociális közegben. A közös gyakorlás, még ha a babák szintjén is, de erősíti a kötelességtudatot.

 

  • A mamák bezártság érzését is erőteljesen csökkenti, hogy közösségben megbeszélhetik egymással a gyermekneveléssel és az anyasággal kapcsolatos ügyes-bajos dolgaikat.

Melyik a megfelelő időpont az babaúszás elkezdéséhez?

 

3 hónapos kortól nyugodtan elkezdhetjük a babaúszást, addigra az összes szükséges védőoltást megkapja a baba és kialakul a megfelelő immunvédelem. 6-8 hónapos kor után nem váltható ki a veleszületett reflex az un. légzés kihagyása, amit a víz alá merülésnél a babák automatikusan csinálnak. A szájukat becsukják és az orrukon kifújják a levegőt, így elkerülve, hogy a légutakba víz kerüljön. A babaúszás alatt gyakorolt merülések, szakemberek szerint 1 év után már nem törlődik, így felnőtt korban is megmarad ez az ösztön.

 

Esténként a babaúszás előtt  nagyobb kádban szoktassuk a vízhez a babákat, hogy a nagy vízfelület ne legyen ijesztő a számára. A víz hőmérsékletét fokozatosan csökkentsük az uszoda vízéhez, (30 fok). Vegyük fel előtte az úszósapkát, hogy lásson benne minket, ne csak az új helyzetben.

 

Feltétel az első uszodalátogatás előtt a gyermekorvosi vizsgálat. Ki kell zárni az akut vagy krónikus betegségeket! (például húgyúti és vesebetegségek, gombafertőzések.) Az uszodalátogatás első heteiben kerülje az oltásokat! Az oltások megterhelést jelentenek a kis testnek, és ezt nem kell feleslegesen növelni sportos megerőltetéssel. Oltás esetén szüneteltesse egy pár napig az úszásokat!

 

Vélemények a babaúszásról:

 

„Mi tegnap voltunk először. Nagyon élvezte. 3,5 hónapos. Megmozgatja az ízületeit. Meg a szülőnek is kikapcsolódás.

A lányom annyira elfáradt,hogy már a medencében elaludt. 🙂 aranyos volt nagyon.”

 

„Csak olyan helyre vidd, ahol erre a célra használják a medencét, ne sport uszodába. Mi egy 4*-os hotel wellness részlegébe járunk, viszonylag pici a medence 32-33 fokos és nem klórral tisztítják a vizet, hanem spec szűrővel. Egyszerre 5-6 szülő van bent a gyerkőccel, oda nem jár szinte senki. A klóros víz asztmára hajlamosít. 7 hónaposan kezdtük, most 19, eddig csak 3x volt náthás, antibiotikum nélkül megúsztuk, semmi baja nincs az uszitól.”

 

 „4 hónapos kislányom van, mi ma voltunk elsőnek úszni! Nagyon nagyon élvezte, nem sírt, mosolygott. Igazából én is a klór miatt aggódok… Állítólag a camponánál (Budapest) jobb a víz, bababarát.

Remélem nem kap el semmit se. Itt is azért van vasárnap az úszás, mert akkor cserélik ki a vizet a medencében:-)

Nekem tetszett, csak a fertőzések miatt aggódok kicsit”

 

„Mi 8 hónapja járunk, a lányom 3 hónapos korában kezdtük. Eddig kétszer volt beteg, de egyiknek sem volt az úszáshoz koze. A baba imádja, főleg a merulos feladatokat. Szóval sutem ha olyan helyre viszed, nincs miért aggódni.”

 

„Mi több mint egy éve járunk. Imádjuk. Jó a társaság és nagyon szereti a lányom 5 hónapos volt, mikor elkezdtük.

Mi klórmentesbe járunk, nekem ez szempont volt és nem csak az ekcéma miatt.

Kimondottan baba uszi, senki más nem megy a vízbe.”

 

A babaúszás tehát hasznos és kellemes tevékenység a baba és a szülők számára egyaránt.