A csecsemő fogzása

A legtöbb szülő alig várja, hogy kibújjon végre a csecsemője első tejfoga, azonban a fogzás általában igen kellemetlen a babáknak, és család számára pedig szinte végtelennek tűnő sírási időszak kíséri. Nagyon ritka az olyan baba, akinél alig észrevehető a fogzás folyamata.

Mi is pontosan az csecsemő fogzás?

Minden kisbaba 20 tejfoggal születik meg, amelyek ekkor még általában rejtve vannak az íny alatt.

A gyerekek tejfogának előbújását és az azt megelőző időszakot nevezzük a fogzásnak.

 

Mikor kezdődik a csecsemő fogzása?

 

A csecsemő első fogainak a kibújása nagyon széles határok között mozoghat, így nem kell megijednünk, ha a mi babánk nem a legáltalánosabb fogzási folyamatot mutatja. Az egyetlen, amiből következtetni lehet arra, hogy mikor fog megkezdődni a babánk fogainak előbújása, azok a fogzás tünetei, amelyek nagyon eltérőek lehetnek a csecsemők között.

 

A tejfogak előretörése előfordul, hogy már 3-4 hónapos korban megkezdődik, de a legjellemzőbben 6. hónap környékére tehető. Van azonban olyan csecsemő is, aki már metszőfogakkal is születik, míg más, szintén egészséges babáknál csak 10 hónapos korban jelennek meg az első fogak. Sőt, extrém esetben még olyan is előfordulhat, hogy valakinek csak egy éves korában jönnek elő az első metszőfogak, pedig a baba teljesen egészséges, a későbbi maradandó fogait és a csontozatát is beleértve.

 

Tehát a csecsemők fogzási időpontjainak az eltérőségében nincsen feltétlenül egészséggel kapcsolatos összefüggés.

 

Mikor bújnak ki a csecsemő egyes fogai?

 

 1. hónapban: két alsó középső metszőfog kibújása

8-12 hónap között: két felső középső metsző kibújása

10-12 hónap között: két felső szélső metsző kibújása

13-14 hónap között: két alsó szélső metsző kibújása

15-16 hónap között: négy első zápfog kibújása

20-24 hónap között: négy szemfog kibújása

 1. hónapban: négy hátsó zápfog kibújása

Milyen tünetei vannak a csecsemő fogzásának?

 

A csecsemőnknek a fogzás ideje alatt általában fájdalmai vannak, láthatóan nem érzi jól magát, nyűgös és rosszabb a közérzete.

 

A leggyakoribb tünetek, amelyek a csecsemő fogzására utalnak:

 • vörös, duzzadt íny: emiatt a baba előszeretettel rágcsál mindent, ami a keze ügyébe akad, illetve rágcsálja a saját ujjait, szoptatáskor hajlamosabb harapni is
 • sírás
 • nyugtalanság
 • alvatlanság: megváltozhatnak az alvási szokásai a babának, az addig nyugodtan alvó csecsemő is többször felriad az éjszaka közepén
 • fokozott nyáladzás: akár a pici ruhája is átnedvesedhet, külön kendőt érdemes elé kötni, hogy ne kelljen állandóan ruhát váltani
 • kipirosodott popsi: fokozott nyálképződéssel függ össze, hogy ilyenkor gyakrabban pirosodik ki a baba popsija, pelenkakiütések is megjelenhetnek
 • hasmenés
 • kipirosodott arc: a sok nyál miatt a száj körül is pirosabb lehet a bőr
 • hőemelkedés
 • étvágytalanság

 

Melyek azok a tünetek, amelyeket nem szabad összekeverni a csecsemőfogzás tüneteivel?

 • rendkívül tartós hasmenése van
 • elhúzódó, fájdalmas, csillapíthatatlan sírás
 • huzamosabb ideig visszautasítja a baba az ételt
 • fülfájás, a baba kapkod a füléhez vagy rángatja a fejét
 • erős köhögés

Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, akkor inkább keressük fel a gyermekorvosunkat, hátha van valami más baja is a babánknak!

Az étkezés és fogzás összefüggése?

Az első évben kálciumra és egyéb ásványi sókra van szükség a fogzománc megerősödéséhez. A kisbabának ugyan szüksége van szénhidrátra, ám a túl sok egyszerű cukrot tartalmazó ételek felgyorsítják a savképződést, és ez által közvetetten pusztítják a fogakat.

A cukros folyadékot tartalmazó cumisüvegek nagyon magasan tartják a szájban a cukorszintet, ami azt jelenti, hogy a kalciumnak és foszfátnak kevesebb ideje van a beépülésre. Tehát már csecsemő korban is fontos, hogy kerüljük a sok cukrot tartalmazó ételeket és italokat!

Milyen problémák adódhatnak a csecsemő fogzásánál?

A fogzás idején az ínygyulladás a leggyakoribb, ami előfordulhat. Az íny kiszáradhat, ami a foghús szélén vérzés követheti. Az íny fogkefével végzett finom dörzsölése általában néhány napon belül megszünteti a gyulladást.

Az egyetlen fogzással kapcsolatos probléma, amelynek hosszan tartó következménye is lehet, az az, hogy az egyes fogak nem a megfelelő helyen nőnek a fogsor ívben. Ilyen esetben nem alakulhat ki normálisan tapadó fogíny és a későbbiekben a gyermek kezelésre szorul.

Fogínygyulladás létrejöhet a kisdednél akkor is, amikor már teljes a fogsora. A szájhigiéné hiányának következtében nagyszámú baktérium telepszik meg, foglepedék képződik a fognyak környékén és a fogíny vonalában, melyet, ha nem távolítunk, akkor az a foghús gyulladását, kivörösödését és gyulladását válthatja ki. Előfordulhat spontán fogínyvérzés és a kellemetlen szájszag is.

Ha a fogínygyulladás gondos szájhigiénével nem gyógyítható, más betegségek jelentére is gondolnunk kell, ezért feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Mivel enyhíthetjük a csecsemő fájdalmait a fogzás során?

Nagyon fontos, hogy az első fogacska megjelenésétől vigyázzunk a fogak épségére és rendszeresen tisztítsuk. Ahogy a fogak előbújnak, szükség van a tisztításra. Ujjunkra tett puha ruhával (például pelussal) tisztítsuk a kibújt fogat addig, amíg a baba alkalmas nem lesz a fogkefére nyomott picike baba fogkrémmel való fogmosásra.

Fogzási fájdalomra többféle praktika is bevethető  , a fájdalomcsillapító kúptól,  a hűsítő gélen át a hűtött rágókáig vagy a természetes gyulladáscsökkentőkig, mint a kókuszolaj vagy az ibolyagyökér. Készíthetünk az anyatejből vagy tápszerből jégkockát is, amivel hűteni tudjuk a baba ínyét.

Ha azt tapasztaljuk, hogy egyáltalán nem akar szopizni, akkor próbáljuk a másik mellünkre tenni a csecsemőt, mert valószínű azon az oldalán fáj az ínye.

Ha már nem szoptatjuk a babánkat, akkor engedjük neki, hogy rágcsálhasson valami keményebb, szárazabb dolgot, ami kicsit enyhíti a viszketését. Szerezzünk be külön a fogzás időszakára tervezett játékokat, nyálkendőt, rágókákat.

Ha azt tapasztaljuk, hogy egyáltalán nem akar szopizni, akkor próbáljuk a másik mellünkre tenni a csecsemőt, mert lehet pont azon az oldalán fáj az ínye.