Hasfájós Baba Torna

  A mozgás egy olyan dolog az ember életében, ami mindenképpen nélkülözhetetlen. Rengeteg dologra nyújt megoldást, legyen az testi, vagy szellemi. Nincs ez másképp a babáknál sem.

Érdemes tudni, hogy a babákat már hat hetes korától nyugodtan tornáztathatjuk, de csak abban az esetben, ha csípő-, láb- és kéz ízületei egészségesek. Lassan, finoman mozgassuk, semmiképp se erőltessük, nyújtogassuk. Próbáljuk olyankor végezni a gyakorlatokat, amikor kipihent, nem üres a pocakja, és láthatóan van kedve együtt mozogni, mókázni velünk. Énekelhetünk, beszélgethetünk, szavalhatunk közben, és tartsunk szemkontaktust.

A sírások hátterében az újszülöttek hasfájása állhat az első helyen. Mivel a kicsi kilenc hónapon keresztül a pocakodban lakott, melegség vette körül, folyamatosan hallotta a szíved dobbanását és biztonságban érezte magát, ezért mindenképpen idegen neki még a világ. A megszületés pillanatától a babát erős fények, zajok, idegen hangok veszik körül, ami nagyon sok kisbaba számára ijesztő lehet. A sírósabb újszülöttet érdemes alaposan bebugyolálni, hogy úgy érezze, mintha még az anyaméhben lenne, hordozd őt kendőben, hogy érezze a közelséged és teremts számára nyugodt légkört. Amennyiben ezek a praktikák nem segítenek, a kisbaba továbbra is keservesen, fájdalmasan sír, lábát gyakran a hasához húzza, pocakja kemény, újszülött hasfájás állhat a háttérben. Nem kell aggódni, hiszen rengeteg babát érint ez, egyáltalán nem természetellenes, és már rengeteg módszer létezik arra, hogy ezt csillapítsuk.

Az egyik legtermészetesebb megoldás, mindenképpen a baba torna, ami segít hasfájás esetén. A gyakorlatok lazító, feszültségoldó hatásúak, egyben javítják a közérzetet és a koordináló képességet is.  A gyakorlatok egyszerűek, a lényeg, hogy legyünk gyengédek. Kezdjük azzal, hogy fogjuk meg a baba csuklóját, tárjuk szét a karjait, majd keresztezzük a mellkas előtt. Többször végezzük, egyszer az egyik karja legyen felül, majd a másik. A végén finoman tárjuk szét, és rázogassuk meg. Ugyanígy nyissuk szét a lábait, és keresztezzük. Majd átlósan érintsük össze a karokat a lábakkal. Jobb kart a bal lábbal, bal kart a jobb lábbal. A karokat a csuklónál, a lábakat a bokánál fogjuk. Lehet fokozatosan is végezni, először csak összeérnek, majd a láb a hónaljhoz, végül a vállhoz ér. Mindezt persze finoman, amennyit a baba enged.

A lábakat is tornáztassuk meg a következőképpen, hajlítsuk be óvatosan a baba lábait összezárt helyzetben, tartsuk 5-6 másodpercig a hashoz, majd nyújtsuk ki, rázogassuk le. Majd ugyanezt váltott lábakkal. Nyomjuk a behajlított lábakat finoman a pocak felé, majd körözzünk velük bentről kifelé. Ez segíthet, ha a csípő vagy a lábak feszesek. Ha túl lazák, kintről befelé végezzük. Egészséges babáknál lehet mindkét irányba. A lábakat fogva emeljük meg lassan a babát úgy, hogy már csak a lapockák érjenek le, majd finoman engedjük vissza. Fogjuk meg a csuklóját, ültessük fel, és fektessük vissza. Fektessük hasra, emeljük meg a lábait finoman, még a csípőt is, majd engedjük vissza. Nyúljunk a vállak alá, emeljük meg, mint egy kicsi kobrát, majd finoman engedjük vissza. Öt-hat hónapos kortól az alkart fogva végezzük. Végül kicsit lötyögtessük, lazítsuk a lábakat.

A torna végeztével, fontos, hogy vegyük magunkhoz a kicsit, ölelgessük meg, és hangosan dicsérjük meg milyen ügyes is volt, ezzel kelthetünk benne egy jó érzést a tornával kapcsolatban, és amikor legközelebb is szükség lehet a mozgásra, már könnyebben és gördülékenyebben fog menni, mint első alkalommal. Mindenképp nagyon fontos a megfelelő kapcsolat kialakítás a szülő és gyermek között, hiszen rengeteg dologban elősegíthet, ha közeli a viszony. A legfontosabb a mozgás közben, hogy az édesanya legyen nagyon türelmes, és ne kezdjen el idegeskedni akkor sem, ha a baba nem éppen enged minden gyakorlatot. Az ideges hozzáállás csak ronthat a dolgon, hiszen a babák ezt minden esetben megérzik.

A másik lényeges dolog, véleményem szerint, hogy mint édesanya, ne gondoljuk túl a dolgokat, ne bonyolítsunk, mindent annyira amennyire csak lehet. Rengeteg esetben, amikor egy baba hasfájós, az anya már rögtön a legrosszabbra gondol, pedig ez minden második babánál előfordul, és rengeteg külső és belső körülmény okozhatja. Azzal tudnám biztatni az aggódó egyéneket, hogy ezt mindenképp kinövi majd a pici, és ahogy már említettem felesleges idegeskedni, hiszen megérzi a baba, az pedig senkinek sem jó.

Megjegyezendő információ, hogy ha szoptatsz, elképzelhető, hogy az általad elfogyasztott ételek egyes összetevői okoznak hasfájást a babánál. Figyeld meg az összefüggést, és átmenetileg mondj le azokról a táplálékokról, melyekre a kicsi rosszul reagál.

 A torna tényleg rengeteg problémára megoldást nyújt, a lényeg, hogy megfelelőképpen csináljuk. Egyeztessünk nyugodtan védőnővel vagy orvossal, ha egyáltalán nem vagyunk biztosak a dolgunkban. A másik előnye ennek a mozgásnak, hogy közelebb hozhatja a babát az édesanyához, és persze a legfőbb cél, a megfelelő kapcsolat kialakítása kicsi és nagy között.