Terhesség hétről hétre

Fogantatás

A fogantatás a megtermékenyüléstől a zigóta beágyazódásáig lejátszódó folyamat. A petevezetékben a méh felé haladó zigóta sejtjei négyszer osztódnak. Körülbelül egy hét elteltével a sejthalmaz megtapad a méh nyálkahártyájában, majd beágyazódik a méhfalba. A terhesség a fogantatástól a szülésig tartó időszak. A 3. hónapra már lényegében minden fontosabb szerv kialakul, s az embriót ettől kezdve általában magzatnak nevezik. A fejlődő apró emberkét magzatvíz veszi körül, s védi egyebek között a mechanikai behatásokkal szemben. A megtermékenyítés után kb. a 38. héttel a méh elkezd össze húzódni. Ekkor bekövetkezik, a vajúdás s utána megszületik a magzat. Viszont a terhesség első hetétől már megjelennek a tünetek, amelyek nagy valószínűségben a várandósságra utalhatnak.

1-5.hét

A megtermékenyítés során a hímivarsejt és a petesejt sejtmagja egyesül. Így jön létre a megtermékenyült petesejt a zigóta. A hormonváltozások beindulnak, és ez sokszor okozhat mellékhatást is. A terhesség tünetei nem túl kellemesek hisz gyakorta jár hányingerrel, émelygéssel és hasonló panaszokkal. Már az első hónapokban érzékelhet a kismama mellfeszülést illetve, hogy a mellei érzékenyebbé válnak és méretük növekszik. A 3. és 4. hétben már tapasztalható a pulzusszám változás, amely nyugalmi állapotban a megszokott 70 helyett akár 90-re is emelkedhet. Tovább növekednek a terhesség ideje alatt a vörösvérsejtek és a vér mennyisége is. A légzés is megváltozik. Ez azt eredményezi, hogy az addig megszokott testmozgáshoz tartozó levegővétel igénye, most nagymértékben megnövekszik. A kismama ezekben a hetekben fáradékony illetve a reggeli rosszullét most már a nap bármelyik szakaszában megtapasztalható.

6-10.hét
 

Az embrió mérete az 5. hét végén és a 6. hétben már eléri a 2-4 mm-t is. A kis szív is kirajzolódik, az erek pedig már behálózzák a kis testet. A végtag kezdemények már láthatóak és a fej. A további hetekben jelen vannak a nemi szervek kezdeményei, de még ilyenkor nem lehet megállapítani a nemet. Kialakul az orrcimpa és a vese is szépen fejlődik a maga ütemében. Elkezdődnek a csontosodási folyamatok. A 9. hét környékén a baba megközelíthető mérete 26-35 mm, súlya pedig 4-5 gramm. A 10 hetes baba szíve körülbelül 150-et ver percenként. A várandósság ideje alatt ezekben a hetekben gyakori a rosszullétek intenzitása és megemelkedik továbbá a 8. hét környékén, ha eddig nem volt szemmel látható, akkor ettől a héttől kezdve már fizikailag is látható lesz a gömbölyödő ”pocak”. A puffadás és a székrekedés is gyakran előfordul ebben a fázisban. A 10. hétben pedig mielőbb egyeztetni kell az orvossal, a nagy vizsgálatot illetően, amit általában a 12. hétre jegyzik elő. Természetesen a terhesség kezdetétől folyamatosan a születés napjáig folyamatos -előre egyeztetett időpontokban- orvosi kontroll javasolt.11-15.hét

A 11.hétben a baba mérete körülbelül 7-8 gramm. Ezt követően megindul az epe kiválasztás. A további hetekben pedig már a baba súlya mintegy 14 gramm és teljes hossza elérheti akár a 10 cm-t is. Kialakulnak a fogak, amelyek csendben ”várakoznak”. Megjelennek a körmök és kialakulóban vannak a bélbolyhok. A pici hasnyálmirigye már képes az inzulin kiválasztásra. A baba a 14. hétben már képes belepisilni a magzatvízbe, így gyakorolja a tüdővel való végzést. A 15. hétre már megközelítőleg eléri a 70 grammot. Ezekben a hetekben a kismama magas fokozatú fejfájásra panaszkodhat. Bizonyos ételek után kívánkozik és egyes ételt pedig nagy ívben elkerül hisz érzékenyebb lesz rá. Mérséklődnek a fárasztó tünetek a 13. héten. Többek között a -szédülés és a gyakori vizelési inger-, megszűnni látszanak.

16-19.hét

A kicsi testsúlya 83 gramm körül van, hossza pedig 17 cm. A magzat neme, az ultrahangos vizsgálatkor már látható. Folyamatos súlygyarapodás van jelen, ami annak is a jele, hogy a magzat gyorsan fejlődik az anyaméhben. A csontok megjelenése továbbra is látható. Az ujjbegyek és az ujjlenyomat is ezekben a napokban rajzolódnak ki. A 19. hétre már kicsivel több, mint 200 gramm a baba.  A nőknél ezekben a hetekben leggyakoribb a tünetek közül az orrvérzés, ami a hormonok és a megnövekedett vérmennyiség miatt következik be. A gyakori C-vitamin hiányos állapot is generálhat ilyen hatást. A magzat 18. héttől ad először életjelet, amit már érzékel a kismama is.

20-24.hét

A 20. héttől jegyzik a félidőt. Ha eddig minden rendben volt a magzattal nagyon kicsi a valószínűsége, hogy bármilyen okok miatt további károsodás történne a magzattal egészen a születésig bezárulva. A folyamatos kontrollvizsgálat és egészséges életmód természetesen továbbra is elengedhetetlen az ezt követő hetekben is. A pici súlya körülbelül a 23. hétben eléri a 420 grammot és hossza pedig a 28 cm-t. Ekkor már érezhető, ahogyan az anyaméh elkezdi az összehúzódás gyakorlását. Ez gyakran együtt jár enyhe hasi görcsökkel. A vérvizsgálatot a 24. héttől szokták javasolni az orvosok, hisz többek közt ekkor nézik meg a hemoglobint, fehérvérsejtet, a vizeletben pedig a fehérjét, üledéket, cukrot egyéb fontos értékeket. A 24. hét nagyon sorsdöntő is akkor, ha a baba valamilyen okból kifolyólag a világra jönne, hisz ekkor már lenne esélye a túlélésre speciális orvosi ellátás mellett.  

25-30.hét

A magzat a 25. héten már közel 700 grammot nyom. A magzati tüdőben kifejlődnek az erek és a csontok egyre keményebbek lesznek. A kicsi ilyenkor már észleli a külső zajokat és esetlegesen rugdalózása is adhat jelet a külvilág felé. A baba élénkebb mozgolódása miatt a kismama egyre többet gondolhat a szülésre. A 27. hétre a magzat már eléri az 1 kg-ot is. A tüdő, máj, immunrendszer már jól működik, de a maradó néhány hónap alatt ezek a funkciók elérik az érettségük maximális tetőfokát. A kicsi már tudatosan ”készülődik” a születésnapjára. Szabályozni tudja a testhőmérsékletét és a csontvelője is megfelelően működőképes. A növekvő méh feszíti a hólyagot és előfordulhat, hogy a nőknél vizelési nehézségek keletkeznek különösen a vizelettartást illetően.

31-35.hét

A terhesség utolsó hónapjában a rohamos növekedés lassulni kezd. Az agy fejlődése pedig nagymértékben gyorsul. A zsírszövetek vastagodnak. Láthatóak lesznek a hajak, ujjak, körmök és tisztán látható a szemöldök, szempilla. A 33. hétre a magzatvíz elérheti a maximális szintjét. A baba az ezt követő hétben általában pedig már olyan pozícióban helyezkedik el, ahogyan majd a szülést követően is a világra fog jön. A statisztikák szerint legtöbb esetben a baba fejjel lefelé helyezkedik el a méhszáj irányában. Az édesanya gyakran érez fájdalmat ezen a területen.

36-40.hét

A 36 hetes baba már elnyeri arca végleges formáját. A 37. hétre pedig már orvosilag is érettnek számít a baba, tehát nem okoz gondot, ha hamarabb a világra érkezik, az átlagos standard 39. héthez képest. A magzat már átlagosan 3 kg fölött van, így szinte teljesen kitölti a méhet. A 40. hét már túlhordásnak számít. A magzat súlya tovább gyarapszik. Az túlhordás főként az elsőszülött gyereknél gyakoribb.