Az emberi szervezetnek alapesetben is fontos a mozgás. Várandóság alatt is ajánlott, de nem mindegy, hogyan és milyen erősséggel.

A kismamák terhelhetősége személyenként változó. Egyes szakemberek szerint a mozgás elkezdése mindenképpen a 12. hét után esedékes. Ettől az időszaktól kezdve a magzat már készen áll bizonyos külső hatások befogadására és nem lesz megterhelő számára. Ez időszak előtt a mozgás akár veszélybe sodorhatja a magzatot

A kismama torna is hasonlóan kedvező, mivel a babák együtt lehetnek az anyukájukkal ezáltal erősítve a köztük lévő kapcsolatot.

A kismamáknak a célja, hogy megőrizzék erőlétüket a szülésig és az utána tartó időszakban is.A legtöbb gyakorlat abból áll, hogy a hasizom erejét szinten tudja tartani a kismama. A gyakorlatok közé tartozik a combközelítők nyújtása. Az egyenletes légzés pedig az egész torna során lényeges elem. Nagyon hasznos a hát, farizom, váll erősítésére  és segít felkészülni a szüléskor jelentkező fizikai fájdalomra.

Sok csoportos foglalkozáson van olyan gyakorlat, amely a gátizomot is erősíti. Ennek a gyakorlása után a szülés könnyebb lehet az édesanya számára.

Kutatások alátámasztják, hogy vannak olyan nők is, akik ódzkodnak a mozgástól. Esetleg nem tölti fel őket és rosszérzést is nyújt számukra. Az ilyen kismamáknak célszerű felkeresni egy szakembert, hogy kikérjék a véleményüket a terhesség alatti sportról.

A kismama torna pozitív hatásai

– a megváltozott állóképességet javítja,
– javítja a testtartást, ezáltal elkerülve az esetleges fellépő derék és hát fájást,
– javítja a keringést ezáltal kevesebb esély van a visszértágulás kialakulására,
– a lábdagadást enyhíti,
– optimális testsúlyt eredményez,
– a szülés utáni regenerálódást segíti,

Kismama torna lehetőségek Zuglón


Mozgásstúdió és Országos terhestorna központ

Jóga alapú kismama torna lehetőség van Zuglóban. Ez a fajta csoportos foglalkozás a folyamatos ám könnyed gyakorlatokat és egyben felkészít a testi-lelki változásokra. A foglalkozáson olyan ászanákat és nyugtató légzőgyakorlatokat lehet elsajátítani, amiket a későbbiek során akár otthon is könnyen elvégezhető. További ellazulási technikák megismerését is lehetővé teszi. A foglalkozásokkal és az időpontokkal kapcsolatban a következő elérhetőségeken lehet érdeklődni:
Elérhetőség: 06 70 335 9992
                        1149 Budapest, Nagy Lajos Király útja 110
                        info@noifitnesz.hu


Zugló Egészségfejlesztési Iroda

A Zuglói Egészségfejlesztői Iroda (ZEFI) A „ zuglói polgárok egészségéért” című pályázat létrejöttével alakult meg. A ZEFI intézményi hátteret biztosít az egészségfejlesztési tevékenységeknek. Aktívan működő szervezet, amelynek fő célja a lakosság egészségi állapotának növekedése. A ZEFI munkáját segítik szakemberek és dietetikusok továbbá gyógytornászok is. A kismama tornára/ terhes tornára is van lehetőség az intézményben. Ezeken a foglalkozáson sokféle gyakorlatokat ellehet sajátítani. A várandósok is előszeretettel járnak ezekre a foglalkozásokra hisz megkönnyítik a terhesség alatt tapasztalható kihívásokat. Erőteljesebbé és terhelhetőbbé válnak.  A kismama tornán pedig lehetőség van a babával együtt végezni a gyakorlatokat, ami azért is fontos mert erősíti a harmóniát és a biztonságot kettőjük között. A foglalkozásokkal és az időpontokkal kapcsolatban a következő elérhetőségeken lehet érdeklődni:
Elérhetőség: 469 3895
                        1146 Budapest, Hermina út 7/II/90
                        zefi@zesz.hu