Minden kismama – illetve leendő kismama – izgalommal, vegyes félelemmel várja a terhesség alatt bekövetkező testi változásokat.

Nem véletlen, hiszen a kilenc hónap alatt hétről hétre változik a test, a méhben pedig lépésről lépésre megteremtődik egy új élet. 

A hatodik hónapban jelentős gyarapodás várható, amiért elsősorban a testünk megnövekedett víztartalma a felelős. 

A második trimeszter végére átlagosan hetente fél kiló hízás várható. A pocak körfogata is látványosan nő, hiszen a benne fejlődő kis pocaklakó már 28-30 cm hosszú. A mellek ekkora már egyre nehezebbek, így masszívabb melltartó viselése elengedhetetlen, amennyiben nem szeretnénk, ha a tartószalagok túlságosan megnyúljanak.

A pocak növekedésével fokozatosan kialakul az ún. „kismama” tartás, ami a hát igénybevételével is jár. Figyelni kell a helyes testtartásra.  A túl alacsony- vagy túl magas sarkú cipők hátfájást okoznak. Ezért lehetőleg találjuk meg az arany középutat. 

A lábak fájdalma és a visszeresedés ellen minél többször fel kell polcolni a végtagjainkat, egyre gyakrabban kell pihentetnünk őket. 
A magzat fejlődése

Sokat mozog, az érintésre is élénken reagál. Karjai és lábai már jól kifejlődtek. Bőre ráncos, hisz a bőr alatti zsírrétegnek még ki kell fejlődnie. Néha csuklik, ilyenkor a mama minden megugrást észlel.

Méretei kb. 29 cm és 500 g.
A várandós kismama

Egész terhesség alatt érezheti a has — valójában a méh — rendszeresen jelentkező fájdalmatlan megkeményedéseit.

Ezek segítik a méh növekedését, vérkeringését.

Ilyenkor keménynek, feszesnek érezheti a hasát, amely akár 1—2 percig is eltartthat. Néha szúró jellegű alhasi fájdalom is jelentkezhet, mely pihenésre hamar elmúlik. Amennyiben viszont rendszeressé válik ez a szúrós fájdalom, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Jótanácsok
  • A méhösszehúzódások, még ha ártalmatlanok is, néha lehetnek kellemetlenek. Ennek oka nagyon gyakran a magnézium hiánya. Pótlása segít egészségesen tartani a szöveteket, az izmokat és az idegeket.
  • Sok magnéziumot tartalmaznak a húsok, a tejtermékek és a tojás, illetve a csonthéjas magvak, a gabonamagvak és a zöld levelű zöldségfélék. Szükség esetén gyógyszertárban is beszerezhető megfelelő formában és mennyiségben.
Mekkora pocak a jó pocak? Ekkorának kell lennie 6 hónaposan?

Ha nem vagy benne biztos, hogy „normál” méretű a pocakod, jusson eszedbe, hogy ez nem főként a baba méretein, de a te méreteiden is múlik, és nem csak a méreteiden, de az izmaidon is, csontszerkezeteden. A feszes izmokkal rendelkezőknek általában kisebb, feszesebb a pocakjuk a 6. hónapra. Nem mindegy a baba elhelyezkedése a méhedben sem, az is számít valamennyit, hogy mennyit híztál, ugyanis nem minden kismama hízik ugyanannyit terhessége alatt. Gyakori tévhit, hogy nagy pocakban nagyobb a pocaklakó, a kisebben pedig kisebb. Ez általában nem felel meg a valóságnak, gyakran a kismamák aggódnak a gyermekük normál fejlődését illetően.