A nátha banális betegség, de gyakorisága miatt évente egyszer, vagy többször mindenkit érint.

Csecsemőknél és kisgyermekeknél az eldugult orr komoly problémákat okozhat, fokozza az egyébként is rossz közérzetet.Fiatal csecsemőknél, akik szinte kizárólag orron át vesznek levegőt, a hurutos állapot a táplálást is megnehezíti.

Mit tehetünk otthon azért, hogy ezt a helyzetet könnyebbé, a gyógyulást gyorsabbá tegyük?

A megfázásként emlegetett felső légúti hurutos tüneteket leggyakrabban vírusok okozzák. Terjedése a levegőn át történik. A kezelés lényege a tünetek enyhítése és az esetleges szövődmények megelőzése. A náthás gyermeket tartsuk otthon. Mossunk gyakran kezet, és erre szoktassuk rá gyermekünket is, főleg orrfújás után.

Lehetőleg maradjon ágyban, vagy keressünk számára olyan elfoglaltságot, mely helyhez köti. Nagyobb gyermek olvasgasson, hallgasson mesét, rajzoljon, tegye ezt a szüleivel együtt, így mód van rá, hogy megtapasztalja, együttérzünk Vele, tudjuk, hogy ebben az állapotban milyen kellemetlen neki. 

Szellőztessünk gyakran! Az ablakot ne nyissuk rá a beteg gyermekre, rövid időre vigyük ki a szobából, vagy gondoskodjunk arról öltöztetéssel, hogy ne érje őt közvetlenül a hűvös levegő.

Párásítsunk. Ehhez egy egyszerű megoldás lehet a fűtőtestre rakott vízzel telt nagy felületű edény vagy vizes törülköző. A magasabb páratartalom enyhítheti a kínzó köhögést és megakadályozza az orrnyálkahártya kiszáradását.

Mérjük gyakran a gyermek testhőmérsékletét.

A nátha gyakran okoz hőemelkedést, illetve lázat, melyet a lázcsillapítást általános szabályai szerint 38 °C felett gyógyszeresen és fizikálisan is csillapítani kell. Lázcsillapítószer mindig legyen otthon! Ezek a gyógyszerek nemcsak a gyermek testhőmérsékletét csökkentik, hanem a fájdalmat is csillapítják, tehát pl.: a kaparó torokra, fejfájásra is igen jótékonyan hatnak.

Gondoskodjunk arról, hogy kapjon az orrán levegőt. 

Csecsemőknél nedves, puha textíliával vagy a csapnál mossuk le az orrkagylókra kívülről rászáradt váladékot és használjunk kenőcsöt, hogy a bőr felmaródást megakadályozzuk. Az orrból a váladékot a patikában kapható kézi orrszívóval vagy orrszívó-porszívóval óvatosan távolítsuk el. Vírusos fertőzéseknél az orrváladék víztiszta, híg, ha sárgás-zöldes, sűrű orrváladékot látunk, keressük meg a háziorvost, hiszen ez lehet egy baktériumok okozta felülfertőződés jele, mely másfajta kezelést igényel.

Nagyobb gyermekeket tanítsuk meg orrot fújni. Használjunk papírzsebkendőt, melyet minden egyes orrfújás után eldobunk. Úgy fújatunk helyesen orrot, hogy felváltva befogja az egyik oldali orrlyukát a gyermek és “mérgesen”, erősen kifújja a másikon a levegőt, majd a másik oldali orrjárat következik. Az orrkenőcs használatát náluk is javasoljuk.

Orrcseppet csak orrtisztítás, illetve orrszívás után használjunk. Ha váladékos a gyermek orra, az orrcsepp hatóanyagai nem tudják kifejteni hatásukat.

Hogyan csöpögtessünk?

A csecsemőt fektessük a hátára, nyugtalan kisbabánál kérjünk segítséget. Rögzítsük egyik tenyerünkkel a homlokát és a kissé hátra- és oldalra hajtott fejű babának csöpögtessünk felváltva egy-egy cseppet – balra hajtott fejnél jobb, jobbra hatott fejnél bal orrlyukba. Csepegtetés után kissé emeljük meg a fejecskéjét, vagy vegyük karra és nyugtassuk meg.

Ügyeljünk arra, hogy az orrcseppből nagyobb mennyiség ne csorogjon a gyermek orrába, mert ez köhögést, félrenyelést okozhat. Nagyobb gyermeknél ülve a fejét hátrahajtva végezzük el az orrcsepp beadását. Becseppentés után a két orrnyílását összefogva a fejét kissé előrehajtva biztosíthatjuk azt, hogy az orrcsepp hatóanyagai az orrnyálkahártya nagy felületén szívódjanak fel.

Az orrcsepp alkalmazása előtt győződjünk meg arról, hogy valóban a gyermek számára elrendelt gyógyszer van a kezünkben! A gyermek gyógyszereit, ha lehet, mindig tartsuk külön. Nézzük meg a lejárati időt is! Amennyiben az orrcseppet a hűtőszekrényből vettük ki, két tenyerünk között picit melegítsük meg és forgassuk össze, hogy az oldat alkotórészei keveredjenek.

Kínáljuk náthás gyermekünket gyakran, kis mennyiségű folyadékkal. A lenyelt váladék és a nehezített légzés, lázak miatt étvágytalan, bágyadt gyermeknek sokszor nehéz a szükséges folyadékot és táplálékot elfogyasztania. Étrendje tehát legyen könnyű, kapjon sok-sok gyümölcsöt és ügyeljünk arra, hogy bőségesen fogyasszon folyadékot. Ez lehet gyümölcslé, tea, limonádé. Az orrtisztítás mindig előzze meg az étkezést! Csecsemőknél ennek különös jelentősége van, hiszen az orrtisztítás és az orrcsepp beadása hányingert, hányást provokálhat!

Az egyéb gyógyszerek (lázcsillapító, nyákoldók, vitaminkészítmények) beadásánál kérdezzük meg az orvost, vagy olvassuk el a tájékoztatót, mert ezeket vagy étkezés után, vagy két étkezés között szokás alkalmazni.

A felső légúti hurutok nagy része magától meggyógyul. Ám a gondos szülői ápolás sokat segíthet a gyermeknek azalatt a pár nap alatt amíg ezek az igen kellemetlen tünetek megszűnnek.