Csecsemő újraélesztése

A csecsemők és gyermekek újraélesztésekor alkalmazható a felnőtt újraélesztésnél leírt irányelv, azonban létezik egy csecsemők számára kifejlesztett, módosított eljárás is, mivel alapvető különbségek vannak a csecsemők és a felnőttek között a keringés- és légzésmegállás kialakulásának okát tekintve. Míg felnőttek esetében a hirtelen halál általában szív eredetű, addig a csecsemőknél és a gyermekeknél a halál hátterében többnyire légúti probléma, vagyis oxigénhiány áll. A másik jelentős különbség, hogy a gyermekeknek a felnőtteknél kisebbek, eltérő anatómiai sajátságaik vannak, amit a befújásnál és a mellkas kompressziónál figyelembe kell vennünk.

Csecsemő újraélesztés lépései:

Nulladik lépés a csecsemő újraélesztésben: Biztonságos-e a helyszín

Minden esetben győződjünk meg először is arról, hogy a helyszín biztonságos-e.

Első lépés a csecsemő újraélesztésben: A légzés és az ébrenlét ellenőrzése

Első lépésként nagyon fontos, hogy ellenőrizzük, hogy ébren van-e a csecsemő, illetve lélegzik-e, mozog-e. Szólíthassuk és piszkálgassuk, hogy reagál-e mozgással. Ha nem, akkor mindenképpen minél előbb el kell kezdenünk a baba újraélesztését.

Manapság egyre több gyermekes háztartásban megtalálható a légzésfigyelő monitor, amely valóval nagy segítséget nyújthat és folyamatosan tudja figyelni a csecsemő légzését. Légzésleállás esetén azonnal észlel és jelez. Az eszköz veszélyeztetett csecsemők mellé rendkívül fontos, de alkalmazása ajánlott egészséges babákhoz is, hiszen velük is történhet baj.

A baba alá tett érzékelővel összekötött monitor a baba légzését (mozgását) figyeli és 20 másodperces mozdulatlanság esetén riaszt. Ha a riasztás valós akkor egyből el kell kezdenünk a csecsemő újraélesztését. Egyes esetekben fennállhat technikai probléma, ilyenkor lehetséges a téves riasztás.  

Második lépés a csecsemő újraélesztésben: A baba ingerlés

Ha a csecsemő mozdulatlan és a mellkasa nem emelkedik, illetve süllyed, először próbálkozzunk erősebb bőringerek alkalmazásával. A baba testének vagy a talpainak simítása, dörzsölése önmagában elegendő ingere lehet a légzőközpont újból beindulásának. Semmiképpen ne rázzuk vagy ütögessük a babát!

Harmadik lépés a csecsemő újraélesztésben: Segítség kérés

Amennyiben a csecsemő ingerlés nem vezetett eredményre és egyedül vagyunk a baba körül, kiáltsunk segítségért! Ha rajtunk kívül más is van a helyszínen, szólítsuk fel, hogy azonnal hívja a mentőszolgálatot csecsemő újraélesztéshez, hogy a szakszerű segítség minél hamarabb megérkezzen. Hívószám a 112.

Ha viszont egyedül vagyunk a csecsemővel, először azonnal kezdjük meg az újraélesztést, hogy a telefonálással ne veszítsünk értékes időt. Ha tudjuk, közben hangosítsuk ki a mobiltelefonunkat, így az újraélesztés közben is tudjuk hívni a mentőket.

Negyedik lépés a csecsemő újraélesztésben: Baba előkészítése az újraélesztéshez

Az újraélesztéshez a csecsemőt vegyük ki először a kiságyból és fektessük kemény alapra (például a pelenkázó asztalra vagy a földre), majd tegyük szabaddá a mellkasát.

Ötödik lépés a csecsemő újraélesztésben: Szabadlégút biztosítása

Az újraélesztés megkezdése előtt nézzünk bele a baba szájába, hogy nem látunk-e benne valamilyen idegen testet vagy hányadékot, anyatejet vagy tápszert, amely akadályozhatná a csecsemő légzését.

Amennyiben látunk valamit, azt ruhával töröljük ki vagy óvatosan távolítsuk el. Ha nem látunk semmit, akkor ne kezdjünk el nyúlkálni a baba szájában, mert mélyebbre tolhatjuk az esetlegesen ott lévő idegen tárgyat!

A légutak megnyitásához és átjárhatóvá tételéhez fordítsuk a baba fejét középre, egyenes állásba, az állát pedig emeljük fel. Ügyeljünk arra, hogy a baba fejét ne hajtsuk hátra, mivel ez a légcső megtöretését okozza, és ezáltal lehetetlenné teszi a hatékony lélegeztetést.

Hatodik lépés a csecsemő újraélesztésben: Légzésvizsgálat

A szabad légút biztosítása után hajoljunk a baba arca fölé és röviden vizsgáljuk meg, hogy továbbra sincs-e légzése. Elfordított fejjel figyeljük meg, hogy emelkedik és süllyed-e a mellkas, hallatszik vagy érződik-e levegőáramlás a baba orrán és száján. A vizsgálatra 10 másodpercet szánjunk.

Hetedik lépés a csecsemő újraélesztésben: Lélegeztetés

Amennyiben a baba saját légzése még mindig hiányzik, mesterséges lélegeztetéssel kell levegőt a csecsemő tüdejébe juttatnunk. Ez otthoni környezetben, segédeszközök hiányában csak saját szánkkal tudjuk kivitelezni, vagyis a magunk által beszívott levegőt fújjuk át a babának.

Csecsemők lélegeztetésére során a szánkból a baba szájába és orrába is fújunk egyszerre. Tartsuk meg a lélegeztetés közben folyamatosan az átjárható légutat, vagyis a csecsemő feje legyen középállásban, az álla pedig felfelé emelve. Vegyünk egy nagy levegőt, majd a szánkkal egyszerre fogjuk körbe a baba orrát és száját, és fújjuk be a levegőt a tüdőbe. A befúvás 1 másodperc alatt történjen, és ne legyen túl erős. A befújás után fejünket kissé fordítsuk el a baba arcától a mellkasa felé, és mellkasára pillantva ellenőrizzük, hogy a lélegeztetés hatékony volt-, vagyis a levegő valóban a baba tüdejébe került-e. Ekkor a csecsemő mellkasa a befúvás alatt megemelkedik, a befújások közötti szünetben pedig visszasüllyed. Végezzünk 5 mesterséges lélegeztetést a fentiek szerint, mindegyik után ellenőrizve annak hatékonyságát a mellkas felé fordulva.

Nyolcadik lépés a csecsemő újraélesztésben: Életjelek megfigyelése

Az 5 megfelelően végrehajtott befúvásnak elégségesnek kellene lennie a csecsemő oxigénhiányának átmeneti enyhítésére, ezért ezután ellenőrizzük a szívműködést és a vérkeringést. Ha ugyanis a légzésleállást hamar észleltük és a lélegeztetést is hatékonyan végeztük, a baba oxigénhiányos állapotát talán még szív működésének leállása előtt meg tudtuk szüntetni.

A szívműködés és a vérkeringés vizsgálatánál a légzésvizsgálathoz hasonlóan 10 másodpercig végezzük. Ezalatt a feladatunk az, hogy bármilyen életjelet keressünk. Életjel lehet a köhögés, csuklás, sírás, szemnyitás, megmozdulás, vagy a légzőmozgások megindulása. A légzés érzékeléséhez és hallásához megint hajoljunk a baba arcához és elfordított fejjel figyeljük a mellkasa mozgását is.

Kilencedik lépés a csecsemő újraélesztésben: Mellkaskompresszió

Ha nem tapasztalunk semmilyen életjelenséget, vagyis a baba továbbra is mozdulatlanul fekszik, a hiányzó szívműködés pótlására azonnal kezdjünk mellkaskompressziót, vagyis „szívmasszázst”. A mellkaskompresszió lényege, hogy a mellkasban, a szegycsont alsó része és a gerinccsigolyák között lévő szív gyors, ritmusos összenyomásával a szívműködés és ezáltal a vérkeringés bizonyos fokig pótolható.

Fontos, hogy a megfelelő mellkaskompresszió végrehajtásához kemény alátámasztás szükséges, az ágyban vagy matracon újraélesztés hatékonyan nem végezhető!

A felül levetkőztetett, szabaddá tett mellkasú csecsemőn megkeressük a szegycsont alját, ahol az alsó bordaívek középen, a szegycsontnál összefutnak. Itt, a baba mellkasán a mellbimbókat összekötő képzeletbeli vonal alatt egy harántujjal kell a mellkaskompressziót végezni.

Az említett helyen egyik kezünk két ujjával (mutató- és középső ujjunkkal) végezzünk 30 kompressziót egymás után, gyorsan és ritmusosan, körülbelül 100-120/ perc ütemben, tehát másodpercenként 2 mellkasi nyomással.
Hatékony kompressziók eléréséhez a mellkas benyomásának mélysége a mellkas teljes átmérőjének körülbelül az 1/3-ad része kell, hogy legyen, ez csecsemők esetén 3-4 centimétert jelent.

Tizedik lépés a csecsemő újraélesztésben: 2 befúvás, 30 mellkasi nyomás folyamatosan

30 mellkaskompresszió után ismét befúvás következik, ezúttal azonban már csak két alkalommal. A lélegeztetéseink eredményességét, vagyis a baba mellkasának emelkedését-süllyedését most is minden fújásnál ellenőrizni kell.

A két lélegeztetést ismét 30 mellkaskompresszió követ, majd megint két lélegeztetés és így tovább. Nagyon fontos, hogy a mellkaskompressziók és a lélegeztetések folyamatosan, gyors váltásokkal történjenek, tehát a köztük lévő szünet minél rövidebb legyen.

Mit csináljunk, ha közben a csecsemő újra életjeleket mutat?

Ha a csecsemő az újraélesztés során életjeleket mutat, az életveszélyes állapotot sikerült elhárítanunk. Ennek ellenére azonnal kórházba kell juttatni a babát további kivizsgálásra és kezelésre.