A várandóság alatti sportolásnak nem az izom növekedés a célja. Annál inkább a fokozatos terhelés javítása. A mozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy a harmónia megmaradjon és a testi és lelki fejlődés is egyensúlyban legyen.
 A különböző kismama tornákon nagy hangsúly van fektetve a nyújtásra, ami javítja a vérkeringést és ez által a magzat egyre több oxigénhez jut hozzá.

Az anya a mozgás hatására is láthatóan boldogabbá és kiegyensúlyozottabb lesz. A pozitív érzelmek nagyon fontosak egy születendő gyermek idegrendszerének kialakulásához. A kismama torna vagy jóga javítja a medencei ízületek mobilitását, csökkenti a vénák torlódását és erősíti az izmokat. A torna bármilyen terhességi időszakban gyakorolható kivéve természetesen azokat az időket, amikor a fizikai állapot nem teszi ezt lehetővé. A terhes nőknek tartott speciális mozgásformák javítják számukra az izomerőt, anyagcserét, szív-és érrendszeri légzőrendszereket, amelyek nagyon fontosak a gyermek fejlődéséhez. Bizonyított tény, hogy a rendszeres testmozgás csökkentik a szövődmények kockázatát születéskor. A gyakorlatok olykor vízben is végezhetők (ez függ a lehetőségektől). A vízben lévő gyakorlatok elvégzése sem nehezebb, mint a szárazföldön. Ez kiváló az aktív pihenésre és kifejezetten jól hat a lábak feszültségének megszüntetésére. Az alvás minőségét pedig javítja. Egy biztos, hogy egy kismama élete gyökerestül megváltozik arra a bizonyos 9 hónapra. A mozgás pedig jótékonyan hat a kismamára és a babára is egyaránt.

 Egy kérdés maradt: mit és hogyan mozogjunk és milyen lehetőségünk van a környezetünkben?

A védőnő azt javasolja, hogy csak szakképzett ember segítségével történjen a mozgás.

Pécs  

A hosszú séta és az intenzív gyaloglás kiváló választás. Ezt Pécs utcáin harmónikus környezetben megteheti. A várandóság és a vele járó hormonális változást energikusan és pozitívan, jókedvvel is megtapasztalható. Ha már a kisbaba megszületett akkor sem ajánlott abbahagyni a testmozgást hiszen az élmény jelentőségének és valódi átéléséhez nyújt kiváló harmóniát a kismama torna vagy a jóga. Segít az anyuka regenerálódásában valamint a terhesség előtti alak ”visszaszerzésében”. Bensőséges hangulatot erősíti továbbá javítja a testtartást, légzést, emésztést. Emellett a kismama torna teljesen átmozgatja a testet és ezt a mozgásformát lehetőség van Pécsen is űzni. Pécsen a Zrínyi utca 5. szám alatt; Füge Katalin gyógytornász a PTE Szülészeti klinikáján tart kismamatornát. Szeretettel várják csoportos foglalkozásokba azokat a kismamákat, akik kisbabájukkal együtt szeretnének mozogni. Az apukáknak is van lehetőségük jelentkezni egy-egy páros órára. A Mosolymanó Családi központban is, Kertvárosban van lehetőség egyes mozgásformát illetően.

További információt megtalálsz a www.pecsimami.hu weboldalon.

További tippek a mozgással kapcsolatban

– Az első 12 hétben óvatosan mozogj
– Csak azoknak ajánlott a sporttevékenység, akik a várandóság előtt is sportoltak, rendszeresen mozogtak
– Orvos segítségét célszerű kikérni mielőtt bármilyen sporttevékenységbe kezdesz a  várandóság ideje alatt
– Ha sportolsz terhesség alatt mindenképpen annyit mozogj, ami még kényelmes és nem túlzottan megterhelő számodra
– A rendszerességen van a hangsúly
– Az ízületekre, hátizmokra, lábakra helyezzünk nagyobb figyelmet hisz ezek a testrészek vannak legjobban kitéve a terhelésnek
– Ha nincs lehetőséged csoportos foglalkozásokon részt venni, akkor sem szomorkodj, hisz napi 10 perc séta is hozzájárul a fizikai képességed fejlődéséhez