Csecsemőgondozás

  Egy új élet megszületése igen csak nagy öröm a család minden tagjának. Az újdonsült kismamáknak azonban sokszor hatalmas félelemmel társul, hiszen nincs még tapasztalatuk a gondozás terén.

Szokták mondani, hogy nem érdemes túlzásba vinni az aggodalmakat, hiszen mindenkiben meg van az úgynevezett anyai ösztön. Vajon ez igaz? Vagy csak nyugtatás céljából találták ki elődeink? Mivan akkor, ha a legjobbat akarjuk mindenféle téren gyermekünknek?

Az első napok általában azzal zajlanak, hogy az édesanya és gyermeke ismerkedik egymással, fokozatosan kialakul közös napirendjük, életritmusuk, napról-napra újabb ismeretekkel gazdagodnak mindketten. Ebben az időszakban, illetve a baba első évében a rendszeres orvosi vizsgálatok jelentősége nagyobb, mivel a csecsemő a síráson kívül még nem tud másképp jelezni, ha valamije fáj vagy nem érzi kényelemben magát.

Amire nagyon fontos ügyelni, az, hogy amikor felvesszük a babát, a hátát egyenesen támasszuk meg, mert még jó pár hónap, amíg izmai megfelelően megerősödnek ahhoz, hogy képes legyen megtartani magát. Ugyanez vonatkozik a fejére is, mindig támasszuk meg egyik kezünkkel, ne hagyjuk jobbra-balra csuklani. Az édesanyák egy kis idő elteltével képesek lesznek felismerni a sírás intenzitását, és hangszíne alapján képesek megfejteni, az adott pillanatban miért sír a kicsi.

Érdekes információ, hogy minden baba a legfeljebb a tőle 25 cm távolságra lévő dolgokat látja. Kifejezetten érdeklődnek az emberi arcok, élénk, mozgó és kontrasztos tárgyak iránt. Az első hónap folyamán tapasztalhatjuk, hogy egyre nagyobb gyakorisággal veszi fel a szemkontaktust. Napja nagy részét először természetesen alvással, és jobb esetben csendes éberséggel tölti. Nagyon pozitív hatással van rájuk, hogy ha folyamatosan beszélünk hozzá. A legjobb, ha csak akkor fektetjük le az ágyába, ha szeretnénk, hogy aludjon, ezáltal kialakul benne egy szokás, az alvással kapcsolatban. Az idő többi részét máshol töltse, lehetőleg járókában. Az ébrenlét időszakában hason is fektethetjük a kisgyermeket, mert így majd emelgetni próbálja a fejét, ami segíti a nyak és a hátizmok erősödést.

Sokan nem tudják, de a baba legfontosabb érzékszerve ilyenkor még a bőre, mely érzékenyen reagál a hidegre, a melegre, a szélre, a nedvességre, de legfőképpen az érintésre. Számára a testkontaktus a legfontosabb, elsősorban az édesanya bőrének érzete, melege. Egyfajta megnyugvást tapasztalhatunk az által, ha magunkhoz vesszük a síró picit, azonban nem szabad ezt sem túlzásba vinni, mert hajlamosak megszokni, és csak akkor nem fognak sírni, ha kézben vannak, ez pedig senkinek sem jó.  A csecsemő testsúlya a megszületést követően némileg csökken , körülbelül maximum 10%-ot a születési súlyhoz viszonyítva , melyet a második hét végéig mindenképpen pótolnia kell.

A csecsemő életének kilenc tizedét alvással tölti, de a maradék egy tized is nagyon fontos időszak. Az édesanyjaként mi vagyunk az első nevelője, fontos, hogy felkészüljünk erre a feladatra. Az első gyermekes anyukára jellemző, hogy az újszülött gondozásának megtanulását nehezíti a tapasztalatlanságuk, félelmeik, önértékelési problémáik – „Nem vagyok rá képes!”. Az első önálló fürdetés, szoptatás, öltöztetés, mind-mind, többnyire ismeretlen tevékenység minden újdonsült anyuka számára.

A lelki egészség megalapozása csecsemőkorban kezdődik, és a kisded korban mélyül el. A biztos alapok letételéért a felelős személy az anya. A képességek spontán kibontakoztatásához szükséges feltételeket elengedő veszélytelen szabad tér, mozgást nem akadályozó öltözék, türelemmel szeretetteljes foglalkozás, bátorítás, dicséret jellemzi. Fontos, hogy idő előtt ne gyakoroltassunk, és különösen ne erőszakoljunk ki olyan mozgásokat, amelyeket a kisgyermek magától még nem tud végrehajtani. A csecsemőkor, de későbbi gyermek- és felnőttkor egészségének megőrzése szempontjából legfontosabb tényező a táplálás.

Lehetőleg teremtsük meg a belsőséges viszony kialakításához szükséges, optimális, nyugodt körülményeket. A szoptatás előtt cseréljük ki a szennyezett pelenkát, hogy semmi ne zavarja a gyermeket. Mindenképp fordítsunk nagy gondot saját, személyes higiéniánkra is, minden szoptatás előtt mossunk kezet, minden szoptatás előtt és után mossuk le a mellünket. Ezeket a tevékenységeket, körülményeket folyamatosan kontrolláljuk, és próbáljuk tudatosítani a fontosságukat.

Ami nagyon fontos a gondozás szempontjából, hogy a csecsemőnek legyen saját kádja, amit nem használunk más célokra. Nagyon fontos, hogy a fürdető kád biztosan, stabilan álljon. A fürdetés lehetőleg mindig azonos időpontban történjen, a kora esti étkezés előtti fürdetés a legideálisabb. A fürdetéshez szükséges kellékeket szükséges előre előkészíteni, ilyen például a babaolaj, fürdető szer, steril gézlap, vatta, alkohol, sebhintőpor, popsi krém, testápoló; 1 hónapos kor után: körömvágó olló, hajkefe, fésű, mosdató-kesztyű; fürdőlepedő, tiszta pelenka, csecsemő tiszta ruhája – mindezeket olyan sorrendben, ahogyan az öltöztetésnél egymás után következnek majd.

   A lényeg, hogy nem kell túlaggódni a dolgot, hiszen azzal, csak a saját és kisbabánk dolgát nehezítjük meg. Magabiztosan és ösztönösen hajtsuk végre mindazt, amire szükség van.