Kórházi csomagnak nevezzük a szüléskor a kórházban szükséges dolgokat tartalmazó csomagot, táskát, bőröndöt. Ez az a csomag, amit már a várandósság 4-5-6. hónapjában elkezdünk összepakolni. Kicsit babonából, kicsit praktikumból, „hátha szükség lesz rá” korábban.

Fontos, hogy minden ott legyen kéznél, amikor szükség lesz rá. Ugyanakkor a kórházi csomag mérete maximált. Ezért összeszedtük egy helyre, hogy mire van valóban szükség, mit kell tartalmaznia a szülés utáni kórházi csomagnak.

Kórházi csomag összekészítése

Ahogy közeledik a szülés ideje, annál biztosabbnak kell lennünk, hogy a csomag mindent tartalmaz, amire szükségünk lehet. „Murphy nem alszik”, ezért át kell gondolnunk a leghétköznapibb dolgokat is. A másik, amiért fontos, hogy minden benne legyen a csomagban, amire szükségünk lehet, az, hogy a szülés megindulásakor mással leszünk elfoglalva, és legalább ezen nem kell aggódni. És ne az apukának kelljen összepakolni, ez is fontos.
És végül, a csomagra igazán a szülés után lesz szükségünk, amikor már ott baba, és nem érünk rá apróságokkal vacakolni. Csakhogy az apróságok hiánya pokoli lehet, például nincs nálunk megfelelő betét, bugyi, vagy éppen mellbimbó krém.
Fontos, hogy ezekben a napokban profizmus vegyen körül, és csak a babára és magadra kelljen figyelned.

Kórházi csomag a Mamának

A kórházi csomagunkban két személynek pakolunk. A babának és a mamának.
Rengeteg listát lehet találni a neten. Azonban érdemes inkább a valódi tapasztalatokkal rendelkezőkre hallgatni, és csak azt vinni a kórházba, amire szükség lesz.

Először is, mire lehet szükség néhány napos kórházi tartózkodás esetén? Higiénia, kényelem, evés-ivás, fürdés, testápolás, telefonozás szempontjából.
Aztán jöhet a szülés utáni profi csomag. Higiénia: betétek, bugyik, domestos törlőkendő, kézfertőtlenítő, intim törlőkendő, papír zsebkendő. Kéztörlő és fürdőlepedő is szükséges.
A szoptatáshoz fontos lesz a bimbóápoló krém, jó minőségű melltartó, hozzá betét és mellbimbóvédő.

 

Kórházi csomag a Babának

A babának elvileg sok dologra van szüksége, a gyakorlatban ezek mégis csak csoportokba sorolhatók, és redukálhatók. Hét nyelven beszélő lufi nem kell. Ami viszont kell:
Textilekre van szükség: Takaró(k). Textil pelenka több darab, univerzális használatra. Praktikus babaruhák (body, rugdalózó, póló, nadrág, sapi, kókuszpólya).
Pelenkázáshoz: pelenkázó lap, eldobható pelenka, törlőkendő, popsi krém, szemetes zacsi.
Fürdetni elvileg a kórházban a nővérek fürdetik, de erre mindig érdemes helyileg rákérdezni. Ha te fürdeted a babát, akkor hőmérő, babafürdető, fürdőlepedő.
Etetéshez/itatáshoz cumisüveg kellhet, és egy cumi sose árt.

Pót kórházi csomag

Érdemes néhány kisebb csomagot pluszban otthon összekészíteni, és jól látható helyre tenni. Pót betétek, pót bugyik, pótlepedő, párnahuzat, pót higiéniai kendők. Pót babaruhák, pót textil és pót pelenkák.
Csak arra az esetre, ha több fogyna a kórházban, mint gondolod, és szükség lenne rá. Akkor elég csak megmondani hol van, valaki felkapja és kész, máris viheti hozzád.