Minden nő szeretné tudni, hogy mi zajlik a testében a terhesség első percétől fogva. Bár még nem is látjuk, nem ismerjük az új jövevényt, a kapcsolat mégis a legszorosabb, amit két ember között el lehet képzelni.

Vajon milyen utat tesz meg a 9 hónap alatt? És ez a folyamatos változás, hogyan hat majd rád?

Az első hónap mindenképpen a terhesség legtrükkösebb időszaka. Sokan észre sem veszik, hogy gyermeket hordanak a szívük alatt, csak jó néhány hét elteltével. Az első hónap ugyanis legtöbbünknek nem tartogat nagy meglepetéseket, jóllehet a negyedik héten már érezhetőek az első trimeszterre jellemző főbb tünetek: az émelygés és a hányinger.

Eljön az első terhesgondozás ideje, ha tehát eddig nem volt szülész-nőgyógyász orvosod, most válassz egyet! Fontos, hogy megbízz benne és elégedettnek érezd magad a vizsgálatok során! Eleinte havonta egyszer, az utolsó két hónapban a szülés előtt pedig gyakrabban kell járnod hozzá. Ezek a vizsgálatok tökéletes lehetőséget kínálnak arra, hogy feltedd kérdéseid, ezért ne habozz megemlíteni aggályaidat! Két látogatás között írd össze ezeket, hogy ne felejtsd el!

Mikor jelentsd be a terhességet?

Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Mikor osszuk meg az izgalmas híreket a nagyvilággal? Vannak, akik azonnal elmondják közeli barátaiknak és a családnak. Mások várnak az első harmad végéig, amikor már előrehaladottabb a terhesség. Néhány nő szeret addig várni, amíg szemmel láthatóvá válik a dolog.

Hogy mikor jelentsd be főnöködnek?

Ebben csak te magad dönthetsz! Ha veszélyeztetett a terhesség, vagy a reggeli émelygés a fürdőszobához láncol, jobb előbb elmondani.

Az első másfél hét a megtermékenyült petesejt beágyazódásának időszaka.

Ezután a szervezeted előkészíti a magzat számára a terepet, a petesejt helyén ugyanis kialakul a sárgatest, mely segít a méhnyálkahártya felépítésében. Csak ekkor alakul ki a zigóta és az anya keringése között a kapcsolat, amitől kezdve a zigótát az anya vérerei táplálják, így gyors fejlődésnek indulhat. A fogantatástól számított 22. napon a kicsi szíve végre dobogni kezd, és ezzel párhuzamosan a velőcső is lezáródik. Ebben az első négy hétben a terhesség klasszikus tünetei csak keveseknél jelentkeznek, gyakran előfordul azonban fáradékonyság, sőt a mellek is érzékenyebbek lehetnek.

A kimerültség csökkenthető megfelelő étrenddel, sok alvással és testmozgással.

A relaxin hormon lazítja az ízületeket, hogy a medence tágulhasson a szülés alatt. Tehát kerülnöd kell az olyan testmozgást, ami túlságosan megerőlteti az ízületeket, mint például a felülés vagy az előrehajlás a lábujjakig.

Tarts kiegyensúlyozott étrendet, vagyis különösen figyelj oda, hogy a bevitt élelmek valós tápanyagtartalommal bírjanak!

A terhesség egész ideje alatt ügyelj a fehérjedús étrend kialakítására, hiszen ez elősegíti a sejtek és a szervek megfelelő fejlődését. Kerüld a félkész, műételeket és részesítsd előnyben, a rostban és összetett szénhidrátban gazdag, de alacsony glikémiás indexű ételeket. Fontos a megfelelő mennyiségű ásványi anyag bevitel is, melyre érdemes odafigyelni már a terhesség előtti néhány hónapban is.

És, hogy mi történik a babával az első hónapban?

Az agy elkezdett három elhatárolható résszé fejlődni. Más testrészek következnek, a kezeken és a lábakon apró, bordázott ujjacskák alakulnak ki. A farokkinövés pedig, amit a magzat eddig tüntetően viselt, kezd eltűnni. Persze nem csupán a végtagok nőnek, a bélrendszer kialakulásával egy középső hurok átkerül a köldökzsinórba, mert nincs elég helye a hasüregben. Már ebben a korai szakaszban is működnek a belek, hogy elszállítsák a salakanyagokat a szervezetből. Egy hónap múlva, amikor a baba pocakjában több hely lesz, a belek visszakerülnek a köldökzsinór útjából a hasüregbe. A kis pocaklakó most kb. gumilabda méretű, súlya úgy 0,25 gramm, hossza valahol 7 és 17 mm között van. Az embrió inkább szögletes formájú, mint gömbölyű. Teste kezd érzékennyé válni, mivel fejlődő idegrendszere már kommunikál az izmokkal.

Terhességed ezen pontján még nem veszel észre semmiféle jelentős változást alakodon vagy testtömegeden.

Ennek ellenére, érezni fogsz néhány változást. Jegyezd meg, melyeket tapasztalod te is és tekints vissza terhességed előmenetelére, és szakorvosoddal beszéld meg, ha valami aggaszt. Sok kismama már alig várja, hogy láthatóvá válhasson a terhessége, és szétkürtölhesse a világban, hogy bizony nemsokára egy új életnek ad lehetőséget. Azonban ismételten említeném, hogy az első hónapban ez még egyáltalán nem fog látszódni, majd csak körülbelül a harmadik hónap fele, persze ez is egyén függő, hiszen mindenki máshogy változik. 

Ahogy az első hónap a végéhez közeleg, a babád szíve már ver, megjelennek a tüdőre utaló részecskék, valamint megkezdődik táplálkozási és az emésztő szervrendszer, illetve a máj kialakulása. A neurális cső, a magzat központi idegrendszere is kifejlődött és az előagy, a középagy és a kisagy meghatározására is sor került.

 

Nincs szebb dolog a terhesség megélésénél, és egy kisbaba születésénél, próbáld minél jobban kiélvezni minden egyes percét.