Baba Mama Torna Budapest

  Minden nő életében jelentős változással bír egy újszülött világra hozása. AZ izmok elgyengülnek, és természetesen az ember vágyik társaságra is. Na, ez az, amire megoldást nyújt a baba mama torna.

Budapest, kis hazánk fővárosa, az a hely, ahol mindent megtalál az ember. Természetesen nincs ez másképpen a babamama tornával sem, hiszen rengeteg lehetőség közül választhatnak az ott élő lakosok.

A baba-mama tornán elsősorban az anyák mozognak, ezen belül pedig egy nem megerőltető alakformáló órát kell elképzelnünk. Minden izomcsoportot átmozgató, nagy hangsúlyt kapnak a problémás területek ezen belül is a far-, comb- és hasizom. A szoptatás és emelgetés miatt igénybe vett hátizom sem maradhat elhanyagolva. Mindenképpen pozitív mozgásforma, ami nem csak a testet, de mindenképpen a lelket is erősíti.

Ez az egész nagyjából úgy zajlik, hogy az elején a babákat átmozgatjuk, mégpedig nem mással, mint mozgáskoordinációt fejlesztő gyakorlatokkal. Bizonyos gyakorlatokat babával együtt végzünk, majd az óra végén fit-ballon vagy kézben tartva meghintáztatjuk Őket, ezzel is fejlesztve egyensúlyérzéküket, ami nem elfelejtendő, hogy nagyon-nagyon fontos. Aki pedig idősebb babával érkezik, gondolunk itt 6-8 hónapos vagy még idősebb csemetékre, ők már végezhetnek nagyobb intenzitású, megerőltetőbb gyakorlatokat. A már nem szoptató édesanyák nyugodtan súlyzót is használhatnak.

Az órák rengeteg pozitív hatással rendelkeznek, köztük például, hogy jó végre kimozdulni az első pár húzósabb hónap után. Úgy tudunk tornázni, hogy közben nem kell a babát másra bízni. Segíti a baba és mama összeszokását, harmonikus kapcsolat kialakítását, amire minden édesanya tiszta szívből vágyik. Mindenképpen mélyül az anya-gyerek kapcsolat. Fix programot jelenthet, ha komolyan csináljuk, akár hetente kétszer. Könnyebben bírhatjuk a hétköznapi hajtást, hiszen rendkívül jó feszültség levezető. Megemlítendő, hogy a baba és mama immunrendszere is erősödik. Segíti a baba számára a zene megszerettetését. Ezek mellett még egészséges életmódra is nevel már pici kortól. Ha mindez még mindig nem lenne elég, segít, a terhesség alatt megváltozott alakot és kondíciót minél előbb visszanyerni. Fantasztikus közösségi élmény a babának és a mamának. A picik megszokják a többi babát, segíti a szocializálódásukat, beilleszkedésüket, rengeteg új játék és inger éri őket. Segíti a mozgásfejlődésüket, sokat tanulnak egymástól, rendszerességet visz a baba és a mama életébe is. Új ismeretségek a mamáknak, közös érdeklődés, hasonló problémák, „nem vagyok egyedül a bajban” érzés barátságok szövődnek, tornán kívül is találkozhatnak.

Úgy gondolod első hangzásra mindez unalmasnak hangzik? Hidd el, pedig nem az. Ha valaha arról ábrándoztál súlyzózás közben, hogy bárcsak kevésbé monoton lenne az óra, akkor a baba-mama tornákat imádni fogod. Az edzés bemelegítéssel, babamasszázsról, mondókázással és has-, comb-, popsi erősítő gyakorlatokból áll, annyi különbséggel, hogy a rózsaszín súlyzók helyett a babát emelgeted majd, vagy ülteted a csípődre emelgetés közben. Más gyakorlatoknál végig szemkontaktust tartasz a picivel, például fekvőtámaszozás vagy plank közben, de ha már nagyobbak, akkor csak eljátszogatnak körülöttetek, de akár be is állhatnak mellétek, így korán megtapasztalják, mi olyan jó a tornázásban, amit anya csinál. Rengeteg változata van ennek a mozgásformának is, az erősítő, súlyzós edzésformákon túl pilatest és jógát is tartanak a gyerekes anyukáknak.

Bizonyára mindenki hallott már arról, hogy a szülés után sok nő küzd depressziós időszakokkal, ami igencsak megkeserítheti a mindennapokat. A jó hír, hogy ezt tornával mindenképpen sikerülhet mérsékelni, illetve kellő elszántsággal akár elkerülni is lehet. Ehhez azonban igencsak fontos a nyitottság, illetve hogy ne halogassuk a kitörést a begubózott állapotból, hanem mozduljunk ki otthonról. Talán még új barátokra is szert tehetünk!

Biztosan sokakban felmerült a kérdés, hogy mi az, amit magunkkal kell vinni, egy ilyen tornára. Az egyik legjobb az egészben, hogy semmilyen különösebb eszköz nem szükséges, csak amit egyébként is magunkkal vinnénk, ha elindulunk otthonról gyermekkel. Ami fontosabb, az inkább az öltözet, mindketten könnyű, laza öltözékben érkezzünk, ami nem akadályoz a mozgásban. Ha van egy saját pléd, amit a baba alá szeretnénk teríteni a foglalkozás közben, az növeli a baba komfortérzetét.

  Mindenképp érdemes legalább egyszer kiválasztani Budapesten egy számunkra szimpatikus helyet, és elmenni, megtapasztalni, hogy milyen jó is ez az egész. Ha pedig döntésképtelenek vagyunk azzal kapcsolatban, hogy melyik stúdió lenne számunkra a legmegfelelőbb, akkor érdemes ismerősöktől véleményt kérni, esetleg az internetes fórumon olyan édesanyákkal felvenni a kapcsolatot, akik már kipróbálták az adott helyszínen. Véleményem szerint a legideálisabb, ha a csoportban három, négy pár van, hiszen ilyenkor nagyobb lehetőség adódik megismerni egymást, és nagyobb odafigyelést tud nyújtani az is, aki mindezt tartja. Hajrá, veszteni való az biztos, hogy nincs, ezzel az egésszel mindketten csak is nyerni tudtok.