Egy gyermek születése egyben varászlatos és nagyon nehéz dolog az anyukák számára. Az első baba születése utáni időszakban a frissen anyává vált nők nagy része a négy fal között, a világtól elzártan él. Ez természetes, hiszen egy pár hónapos csecsemővel csak nagyon ritkán mozdul ki a mama az otthonából.

Régen a kisbabájukkal otthon maradt anyukák az esetek többségében nem voltak egész nap egyedül gyermekükkel, hiszen jellemzően több generáció élt együtt egy házban vagy egy udvarban, így a nagymama és a nagypapa is otthon volt a kisbabával és a mamájával. Ezért nem volt olyan gyakori, hogy a szülés után az édesanyáknak különösebben igényük lett volna arra, hogy társaságba járjanak. Manapság azonban már egyre ritkább, hogy generációk éljenek együtt, így a nők, miután hazatérnek a kórházból, igen hamar kezdik egyedül érezni magukat. Ez csak fokozódik azokban az esetekben, amikor a nők egyedül nevelik gyermeküket vagy a férjük a sok munka miatt szinte csak aludni jár haza. Sokat tud segíteni a mamáknak, ha legalább a családtagok és a barátok viszonylag a közelben laknak, de a velük való találkozás is maximum csak pár órát vesz el a napból, hiszen mindenki intézi napközben a saját ügyeit. Persze a baba remek játszótárs és igen szórakoztató tud lenni, ki is teszik a mindennapokat a körülötte lévő teendők, de hónapokon keresztül napi 24 órában ez kevéssé és nyomasztóvá tud válni egy felnőtt nő számára.

Természetes, hogy az édesanyák is vágynak a társas kapcsolatokra. Jó megoldás lehet ilyen helyzetben keresni egy közeli baba-mama klubot, ahova eljárhatnak kikapcsolódni és társasági életet élni a gyermekünkkel együtt. Mára ez a dolog már odáig nőtte ki magát, hogy majdnem minden faluban és városban lehet találni szervezett baba-mama klubot, ahol az anyukák és gyermekeik találkozhatnak. Ezek lehetnek külön erre a célra kialakított intézmények, ahol akár minden nap vannak programok és találkozók, de van, amikor a hét egy-két napján néhány órára alakítanak ki csak a kultúrházban vagy a védőnői központban találkozó helyet a baba-mama klub foglalkozások. Találhatunk ingyenes és fizetős klubokat is, amelyek a szolgáltatásai valamelyest eltérhetnek.

Miért jó a baba-mama klub?

Az anyukák a baba-mama klub foglalkozások során nem csak közösségben lehetnek – kiszakadva a mindennapok magányából-, de még olyan emberekkel is találkozhatnak, akikkel megegyezik az érdeklődési körük. Az anyukák megoszthatják egymással a babákkal való tapasztalataikat és problémáikat. Feltehetik egymásnak kérdéseket, amelyekre hasznos és praktikus tanácsokat ajánlhatnak egymásnak. A baba-mama klubokban sokszor értékes barátságok és baráti társaságok is születnek. Általában az ilyen csoportok később a baba-mama klub foglalkozásokon kívül is szerveznek maguknak különféle programokat és a mamák kölcsönösen egymás segítségére vannak vészhelyzetekben. Közösségben olyan programokra is szívesebben eljárnak az emberek, ahova egyedül nem feltétlenül mennének el, vagy amiről nem biztos, hogy egyáltalán tudomást szereznek, például egy helyi rendezvényről.

Ráadásul a kisebb településeken a később feltehetően egy óvodába vagy iskolába járó gyerekek és a szülők már itt megismerik egymást. Ezáltal nem lesz olyan félelmetes a gyerekek számára sem bemenni először az óvodába, ha egy korábbról megismert játszótársa is ott van. Így a szülők is könnyebben barátkoznak meg a gondolattal, hogy ott kell hagyniuk gyermeküket egy számukra még kissé idegen helyen. Ha későbbiekben nem is ugyanazokkal a játszótárakkal fog találkozni a gyerek, akkor is könnyebben be fog tudni illeszkedni bármely csoportba, ha már egészen kicsi korában hozzászokik a közösséghez és ezek az első, korai élmények számára pozitív jellegűek.  

A baba-mama klub foglalkozásokon mindenki megértő a másikkal, amikor valakinek sírni kezd a gyermeke, vagy épp pelenkát kell cserélnie neki. A klubok többségében kialakítanak külön szoptatós szobát, illetve alvós szobát is az elfáradt babáknak. Természetesen van pelenkázó asztal is kialakítva.

A baba-mama klub programjait pedig úgy tervezik meg, hogy a babák számára is kényelmes és élvezetes legyen. Léteznek egyszerű beszélgetős órák, ahol az anyukák kicserélhetik tapasztalataikat, megoszthatják élményeiket, tanácsot kérhetnek egymástól vagy egy meghívott szakembertől.

Vannak aktívabb programokat kínáló baba-mama klubfoglalkozások is. Ilyenek például a baba-mama torna, baba-mama jóga, a mesedélután, a közös játszóház, közös éneklések, vagy a kreatív kuckó.

Minden baba-mama klub lényege azonban az, hogy a babák és  anyukájuk is egyaránt jó élményekben gazdagodjanak.

Ugyan ma már a legtöbb baba-mama klubban a foglalkozások fizetősnek számítanak, az áruk nem borsos, általában egy-két ezer forint körül vannak a foglalkozás jellegétől függően. Pénzünkért cserébe azonban szakemberek tartják az órákat, akiktől nagyon értékes tanácsokat kaphatunk. A baba-mama jóga és torna órákat is tapasztalt oktatók vagy gyógytornászok tartják, akik segítenek a szülés utáni regenerációban és a szülés előtti erőnlét visszaszerzésében.

Miért jó a baba-mama klub a gyermekeknek?

A baba-mama klubfoglalkozások által a gyermekek már a bölcsőde és az óvoda előtt megismerkedhetnek más gyermekekkel, így nagyon hamar elkezdhetik a szocializáció tanulását, ezáltal sokkal rugalmasabban fognak állni a bölcsőde vagy az óvoda megkezdéséhez. A baba-mama klubok során szerzett pozitív tapasztalatait átviszi a gyermek a bölcsődébe, majd az óvodába, ahol a gyorsabb beilleszkedés miatt még több jó élménnyel fog gazdagodni. A kellemes élmények által a gyermek magabiztosabbá válik, amely tulajdonság pedig jelentősen segíti az iskolába való beilleszkedés és az ottani magasabb teljesítmény esélyét is.

Otthon a gyermekek nagyobb tesó hiányában általában csak az anyjával és az apukával játszanak, még a baba-mama klubban más gyerekekkel is megtapasztalhatja ezt, akik egészen máshogy állnak a dologhoz, mint a felnőttek.

Ha kedvet kaptunk a baba-mama klub foglalkozásokhoz, akkor ne féljünk belevágni. Veszteni valónk nincsen, de rengeteg pozitív élménnyel gazdagodhatunk!