Egy várandós kismamának bizony szembesülnie kell vele, hogy megdöbbentő árubőség fogja várni mikor, nekivág a bababoltoknak, főleg ha babakocsiról van szó. Vehetünk egyszerű sportkocsit pár ezer forintért, de vehetünk egy többfunkciós járgányt is százezrekért.

Ahhoz viszont nagy szerencse kell, hogy egyetlen a terhesség alatt megvásárolt babakocsival kihúzzuk a babakocsis korszak végéig. Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy csak rövidtávú használatra szeretnénk megvenni, például csupán csak leszaladni vásárolni vele, akkor egy átalakítható babakocsi kihúzhatja addig, amíg a gyereknek szüksége van rá, de gyakoribb, hogy 1 éves kor körül váltani kell egy kisebb sportkocsira.

Két csoportot különíthetünk el:

  • Az egyik az esernyőre csukhatók, ami két külön karral rendelkezik és esernyőhöz hasonlatos formára csukhatóak össze.
  • A lapra csukható sport babakocsik egy összefüggő tolókarral vannak ellátva, és laposra csukódnak össze.

A sport babakocsi egy esernyő kocsihoz hasonló, esernyőre vagy lapra csukható stabilabb, felszereltebb babakocsi dönthető háttámlával. A sportkocsi lehet egy többfunkciós babakocsi egyik funkciója is, ebben az esetben erősebb vázzal, komplettebb fékrendszerrel, kiegészítőkkel rendelkezhet, nehezebb, de hosszabb ideig használható.

Az esernyőre csukható sport babakocsik praktikusak, hiszen névadójukhoz hasonlóan, alacsonyra záródnak. A lapra csukható sport babakocsik már magasabbra csukódnak, de nem annyira hosszúak, mint az esernyőre csukódók. Az elsőt kicsi, de szélesebb autó csomagtartójába, míg az utóbbit pici, kombik autók használójának ajánlatos.

Előnye, hogy mély kocsiként is használható, ami a gyermek számára teljesen ideális, ha ülőhelyzetben tesszük be őket. Általában 3-4 éves korig használható. Azoknak a gyerekeknek ajánlott, akik már tudnak ülni, de szükség esetén az ülés magassága állítható. A háttámlákat és a lábtartókat fekvőhelyzetig hajthatjuk, ezzel maximális kényelmet biztosítva a gyermekek számára.

Ügyeljünk a gondos kiválasztásra, és tartsuk a gyermek igényeit szem előtt. A sportkocsi kiválóan alkalmas hosszabb utazásra és kirándulásra is. Ezen a ponton elmondhatjuk, hogy az egyes kocsik nagyban különböznek kivitelezésben, súlyban, terhelhetőségben, felfüggesztésben, a kerék méretében és anyagában.

Fontos, hogy figyelembe vegyük a sport babakocsik sajátosságát. Könnyű, könnyen összecsukható, például autóba való behelyezéskor, és terepen is használható. Ez mind azt jelenti, hogy irányítást igényel, például, hogy el ne guruljon.

De, mint mindennek, ennek is vannak előnyei és hátrányai. Előnyei például, hogy összerakható és könnyű, jobb irányíthatósággal rendelkezik, valamint idősebb gyerekek számára is kényelmes. Hátránya, hogy kevésbé tartós, alaposabb kiválasztást igényel, és magasabb árkategóriájú.