Főiskolás koromban egy barátnőm erős alhasi görcsökkel, lázzal került be a kórházba. Több órás vizsgálat, vérvételek, ultrahang után az orvos számára kissé érthetetlen kérdést tett fel neki: „Milyen módon védekeznek a párjával?” Barátnőm meg is lepődött, hiszen Ő egy ételmérgezésre gyanakodott. Pedig egy ilyen helyzetben nem elhanyagolható kérdés, hiszen ezek a tünetek akár egy méhen kívüli terhességet is mutathatnak.

De hogy mi is a méhen kívüli terhesség és hogy alakul ki?

A méhen kívüli terhesség akkor jön létre, amikor a megtermékenyített petesejt nem a méh üregében tapad meg. Ilyenkor előfordul, hogy a petesejt el sem jut a petevezetőig és a hasüregben fejlődik tovább. Másik esetben bejut a petevezetőbe, de valamilyen okból nem tud tovább vándorolni a méh tápanyagdús nyálkahártyája felé. Így az embrió fejlődése itt indul meg. Mondanom sem kell, hogy a petevezeték mérete nem nagy növekedési teret hagy a picinek. Olykor az embrió ugyan bejut a méhbe, de valami miatt lent, egészen a méhszájnál tapad meg és kezd el növekedni. Ha belegondolunk, egyik sem a megfelelő egy baba fejlődéséhez. Átlagban 100-150 terhességre jut 1 méhen kívüli terhesség.

A pontos okokat nem lehet tudni, de vannak olyan tényezők, amik sajnos hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a megtermékenyült petesejt nem a megfelelő helyen tapad meg. Ilyen tényező lehet, ha valamilyen hasüregi, bélrendszeri gyulladásod van és ez hat a petevezetőkre, petefészkekre. Bizonyos esetekben a húgy-ivarszervi gyulladások is okozhatnak petevezeték elzáródást, például egy „felfázás” vagy egy gombás-bakteriális fertőzés. Ezek mind gyulladásba hozhatják a fentebb elhelyezkedő részeket, a méh testet, a petevezetőket, akár a petefészkeket. Ilyenkor hegek alakulhatnak ki ezen részek belső falán, ami gátolhatja a megtermékenyített petesejt tovább haladását. Így, ha erre utaló tüneteket tapasztalsz (gyakori vizelési inger, szúrós csípős érzés, viszketés, bő folyás), fontos a minél hamarabbi kezelés, hogy később már ne okozzon problémát a fogantatásnál.

Sajnos a korábbi abortuszok vagy pont a peteérést stimuláló gyógyszerek szedése is hozzájárulhat a méhen kívüli terhesség kialakulásához.

Az a helyzetben a legrosszabb, hogy kezdetben ugyanolyan tünetek vannak, mint egy „rendes” terhességnél, hiszen a hormon rendszer dolgozik. Ilyen tünet lehet a hangulatváltozás, az émelygés, fáradékonyság, a testhő növekedése, a menzesz elmaradása. Alapvetően a fejlődés üteme ezeknél a babáknál kezdetben ugyanaz, mint a méhen belül.

Azonban egy idő után már nincs hely vagy megfelelő tápanyag, így előjönnek az igazi tünetek. A has feszülése, a kismama belázasodhat, nagy mennyiségű hüvelyi vérzés jelentkezik, a terhességi teszt-ami először teljesen egyértelműen pozitív eredményű lett- pedig halványabb lesz. Ennek az oka, hogy a HCG (humán gonadotropin hormon, ami a várandósság megtartását segítő hormon) szintje csökken. A nőgyógyász számára az is jelzésértékű lehet, hogy a méh mérete nem akkor, mint az adott terhességi korban várható, illetve ha nem találja a petezsákot a méh üregében.

De hogy mit is lehet tenni ebben az esetben?

Előfordul, hogy a magzat nem tud tovább fejlődni és ilyen esetben elhal és felszívódik.

Egyértelműen látszik, hogy egy ilyen esetben nem lehet egy boldog befejezés. Mindenképpen ultrahang vizsgálattal tisztázni kell, hogy hol is van az embrió.

Kellően korán felismert esetekben a gyógyszeres kezelése is szóba jön. A készítmény hatására a méhen kívül kialakult terhesség nyom nélkül felszívódhat és szerencsés esetben az érintett petevezeték átjárható marad.

Ha a petevezetőben vagy a petefészek közvetlen közelében helyezkedik el, akkor a növekedésével kárt tehet ezekben a részekben. Ilyenkor hasüregi vérzés lép fel. Ha a vérzés hirtelen és hevesen lép fel, akkor vérnyomás-zuhanás és sokkszerű állapot alakulhat ki. A legjellemzőbb, hogy a kismama hirtelen erős fájdalmat érez és eszméletét veszti. Sürgősen kórházba kell szállítani. Szülészeti vagy sebészeti osztályon gyakran csak gyors orvosi műtéti beavatkozás mentheti meg az életét. Ez történhet hastükrözéssel, ezt hívjuk laparoscopiának. Amennyiben ez már nem elegendő, akkor történik nyílt hasi műtét.

Akárhogy is nézzük, ez egy terhesség volt. Ha esetleg egy tervezett babáról van szó, még rosszabb állapotba kerülhet a kismama, hisz Ő boldogan tervezte a várandósságát. Ilyenkor, ha a környezetedben van ilyen eset, a legtöbb, amit tehetsz, hogy lelki támaszt nyújtasz az illetőnek, hiszen egy ilyen szituációt fel kell testileg és lelkileg is dolgozni.

Végül kiderült, hogy barátnőmnek nem méhen kívüli terhessége van, de pár nap múlva egy vakbéllel nélkül hagyta el a kórházat.