5 hetes terhesség

A méhed mélyén az embrió hihetetlen sebességgel növekszik. Itt még nagyjából akkora, mint egy szezámmag, és jobban hasonlít egy apró ebihalra, mint egy emberre. Már három rétegből áll – az ectoderma, mesoderma és endoderma – ezekből lesznek később a szervek és szövetek.

A terhesség ténye kezd egyértelművé válni, és ez az ún. terhességi tünetekben is megmutatkozik: a terhesség jeleként farkaséhség és az émelygés akár napi rendszerességgel válthatja egymást. A legendás reggeli rosszullét ekkor már a nap bármely részében jelentkezhet. A mellek kifejezetten érzékennyé válnak, ahogy a tejtermelésért felelős mirigyek száma megsokszorozódik, de három hét elteltével ez az érzés mérséklődik.

5 hetes magzat

Az 5. héten már az otthoni terhességi tesztek is pozitív eredményt adnak. Célszerű a reggeli első vizeletből venni a mintát, mert ez tartalmaz legtöbbet a terhességi hormonból, a hCG-ből. Megkezdődik a szív és a primitív keringési rendszer kialakulása: a hét végére már felismerhetők az erek kezdeményei és a vér első alakos elemei. A keringési rendszer lesz az első, amely önálló működésbe kezd az embrióban. A végleges csíralemezek kialakulása után egy lényeges fejlődési mozzanat az idegrendszer telepének elkülönülése az ektodermából. Az ún. velőlemez az embrió elülső végén már eleve szélesebb, ebből fog kifejlődni az agy.

Hogyan növekszik a babád?

A méhed mélyén az embrió hihetetlen sebességgel növekszik. Itt még nagyjából akkora, mint egy szezámmag, és jobban hasonlít egy apró ebihalra, mint egy emberre. Már három rétegből áll – az ectoderma, mesoderma és endoderma – ezekből lesznek később a szervek és szövetek.

A velőcső fejlődése megkezdődik a felső rétegben (az ektoderma) – innen indul majd el az agy, a gerincvelő, az idegek és a gerinc növekedése. Ebből a rétegből kiindulva kezd majd el nőni a bőr, a haj, a körmök, az izzadságmirigy, emlőmirigy és a fogzománc.

A szív és a keringési rendszer a középső rétegben kezd el fejlődni (mezoderma). (Ezen a héten a szívkamrák kialakulnak, és az apró szív elkezd vért pumpálni.) A mezodermából fejlődnek ki a baba izmai, porcok, csontok, és a bőr alatti szövetek.

A harmadik réteg, az endoderma, otthont ad a tüdőnek, a beleknek, és a kezdetleges húgyutaknak, valamint a pajzsmirigy, a máj, és a hasnyálmirigy is itt található. Ezeknek a kialakulásáig a primitív méhlepény és köldökzsinór, amely oxigént és táplálékot szállít a babának, látja el azok feladatát.

Fontos tudni: minden kisbaba máshogy fejlődik kicsit – már a méhben is.

Hogyan változik az életed?

Lehetséges, hogy már most elkezdted megtapasztalni a terhességgel kapcsolatos kellemetlenségeket. Sok nő panaszkodik arról, hogy fáj a melle, kimerült, vagy gyakran kell vizelnie az első hetekben. A hányinger is megjelenhet már, bár valószínűbb hogy ez csak az elkövetkező hetekben történik meg.

A külvilág nem lát majd semmiféle nagy változást benned – kivéve talán, hogy már nem iszol meg egy pohár bort a vacsorához. Fontos elkerülni az alkoholfogyasztást a terhesség alatt, mivel senki nem tudja, hogy pontosan mennyi kárt tehet egy fejlődő kisbabában az alkohol!

A tornázás folytatása vagy elkezdése is fontos. A torna segít fejleszteni azt az extra erőt és kitartást, amire szükséged lesz a plusz súly cipeléséhez. Segíthet megelőzni azokat a fájdalmakat, amik a terhességgel járnak, és sok nő szerint jól csökkenti a stressz szintjét. A rendszeres tornázás a szülés fizikai nehézségeire is felkészíthet.

Végül, de nem utolsósorban egyszerűbb lesz visszatérni szülés után az eredeti formádba, ha nem hagytad abba a testmozgást a terhesség alatt. Válassz egy biztonságos, mérsékelten aktív testmozgás formát, amit szívesen csinálsz. Az úszás vagy sétálás jó választás terhes nőknek.

Tanácsok az egészséges terhességhez

Ezek a korai hónapok nagyon fontosak a baba fejlődésében. Egy pár egyszerű lépéssel segíthetünk megőrizni a babánk és saját egészségünket.

Keress korai terhesség gondozást és menj el az időpontokra. A jó terhesgondozás létfontosságú a baba egészsége szempontjából – és a tiédből is. Az első időpontodnál (általában a nyolcadik hét körül) végeznek majd egy vizsgálatot, hogy kiderüljenek olyan körülmények melyek később szövődményekhez vezethetnek. Ha még nem választottál ki egy szakembert és kértél időpontot, akkor legyen ez az első dolgod.

Terhességi vitamin

A legtöbb születés előtti táplálékkiegészítő több folsavat, vasat és kalciumot tartalmaz, mint egy sima multivitamin. A terhes nőknek többre van szükségük ezekből a tápanyagokból. (Viszont ne vidd túlzásba: a több nem mindig jobb és egyes esetekben akár káros is lehet!)
Különösen fontos hogy a fogantatás alatt és az első harmadévben elég folsavhoz jusson a szervezeted, mivel nagyban csökkenti a valószínűségét annak, hogy a babád velőcsövével kapcsolatban valami születési rendellenesség lép fel, például nyitott gerinc.

Egyeztesd a szedett gyógyszereket orvosoddal!

Beszéld meg a nőgyógyászoddal, hogy milyen gyógyszereket szedhetsz. Sok gyógyszert, még ha vénynélküli is, nem biztonságos terhesség alatt szedni. Ha tartós betegségre szedsz gyógyszert, ne állj le velük teljesen, de hívd fel a nőgyógyászodat, hogy megtudd mit szabad szedni és mit nem. Minden gyógyszert említs meg, még a táplálék kiegészítőket és gyógynövényeket is.

Tilos a dohányzás!

A dohányzás rengeteg probléma megjelenésének valószínűségét növeli, például a vetélés, a méhlepénnyel adódó problémák, és a koraszülés. Ezen kívül lassítja a magzati növekedést, és növeli a halvaszületés és csecsemőhalál kockázatát. Van olyan kutatás, amely a dohányzást összekötötte azzal, hogy a csecsemőnek nyúlajka lesz.
Sose túl késő leszokni vagy csökkenteni a mennyiséget! Minden cigaretta, amit nem szívsz el, növeli az esélyét annak, hogy a babád egészséges lesz.

Tilos az alkoholfogyasztást!

Akár csak egy pohár ital naponta növelheti az esélyét az alacsony születési súlynak és a tanulási problémáknak, beszéd- és nyelvi hibáknak, és a hiperaktivitásnak. Senki nem tudja pontosan, hogy mennyire lehet káros meg a legkisebb mennyiségnyi alkohol is egy kisbabára nézve, ezért érdemes elkerülni az alkoholt teljesen.

Győződj meg róla, hogy az otthonod és munkád biztonságos!

Egyes munkák és hobbik veszélyt jelenthetnek rád és a fejlődő gyerekedre. Ha gyakran dolgozol vegyi anyagokkal, nehézfémekkel (pl. ólom vagy higany), bizonyos biológia anyagokkal, vagy sugárzás közelében, akkor minél előbb változtatnod kell ezen.
Ne felejtsd el, hogy bizonyos tisztítószerek, növény védőszerek, oldószerek, és ólom az ivóvízben (régi ólom csövek esetén) szintén károsak lehetnek. Beszélj az orvosoddal arról, hogy hogy néz ki a napirended, hogy kitalálhassatok olyan megoldásokat, amelyekkel ezeket a veszélyeket kivédhetitek.