A hasfájás, másnéven kólika a csecsemőknél az egyik leggyakoribb panaszok közé tartozik, egyformán gyakori a tápszeres, anyatejes, koraszülött, illetve az időre született piciknél is.

 A vele járó kólikás sírás pedig hirtelen kezdődik, rohamokban jön és általában megkeseríti az egész család életét. Azonban nagyon fontos megjegyezni, hogy a csecsemőknél a sírás nem feltétlen a hasfájás jele, a babák ugyanis sokat sírnak, mivel csak így tudnak kezdetben kommunikálni.

A sírás annyit jelent, hogy a baba komfortérzetét valami megzavarta, amit jelez a környezete számára.

Tehát számtalan oka lehet a sírásnak, amelyek közül csak az egyik lehet a hasfájás.

Hogyan ismerhető fel, hogy a csecsemőnek hasfájása van? 

A hasfájás okozta sírásnál általában a csecsemő az étkezést követő fél-egy órán belül hirtelen ébred és hevesen jelentkezik a kólikás sírás, ami a leggyakrabban a délutáni és az esti órákban jellemző. A sírás hangja más a szokásoshoz képest, ugyanis hangosabb, magasabb, szinte sikításszerű. Sírás közben gyakran vörös a fejük, a szájuk körül sápadtság jelentkezhet, hasukat, testüket kezüket, karjukat megfeszítik, ökölbe szorítják, szó szerint vergődnek és csak nagyon nehezen vígasztalhatók. A csecsemő többnyire periodikusan sír, vagyis sírását rövid, megnyugvásos fázisok szakítják meg. A görcsök jelentkezésekor a lábait felránthatják a babák a hasukhoz. Ha ehhez más tünet is társul, mint például a székletürítésben és a széklet állagában, szagában bekövetkező változás, véres széklet, ismétlődő hányások, tartós nyugtalanság, akkor joggal vetődik fel a hasfájás lehetősége. Akár a gyakrabban vagy ritkábban való székletürítés is problémát jelenthet. A fájdalom alatt a baba elsápad, bőre hideg verejtékes, pulzusa szapora és könnyen elnyomható. 

Ezeken túl kezdetben csak a problémás terület felett, de az idő előrehaladtával az egész hasüreg felett, deszka keménységű hasizom-összehúzódás, erőteljes puffadás tapasztalható. A kemény tapintatú has azonban nem tévesztendő össze a sírás alatt megfeszülő hasfali izommal, utóbbi a baba belégzése során nem érezhető.

A fentieken túl egy hármas szabály is segíthet a csecsemőknél a hasfájás beazonosításában. Ha 
  • egy három hónaposnál fiatalabb, egészséges baba minden megmagyarázható ok nélkül (tehát nincs bekakilva, bepisilve, nem éhes, nincs melege, nem fázik, nem zavarja semmi a komfortérzetét) 
  • legalább a hét három napján,
  • három óránál többet sír naponta,

azzal a kritériummal, hogy a csecsemő orvosi vizsgálat által megállapítottan egészséges, akkor beszélhetünk csecsemőkori hasfájásról.

Lázzal járó fertőzéses eredetű betegségeknél a beleket kísérő nyirokcsomók is megnagyobbodnak és a bélfal vonaglásával fájdalmat válthat ki a bél hullámszerű mozgása során. Ez a jelentkező fájdalom hasonlíthat a vakbélgyulladás fájdalmához, így mindenképp forduljunk orvoshoz, aki elvégzi a szükséges kivizsgálásokat. 

A hasfájás csecsemőknél általában 3-6 hetes kor között kezdődik és három hónapos korára a tünetek többnyire megszűnnek, amelyhez az emésztőrendszer kellő fejlettségének elérése is hozzájárul.

Mi állhat a csecsemők hasfájásának a hátterében? 

Pontos oka a csecsemőkori hasfájásnak nem ismert, úgy tűnik, hogy több tényező együttesen játszik szerepet kialakulásában. Ilyen lehet például az etetési probléma, mint a túletetés, habzsolás, ami által sok levegőt nyel a baba, a tehéntejfehérje, a laktóz intolerancia, vagy a bélrendszer éretlensége. 

Fontos, hogy a szoptató anyukák is figyeljenek oda az étkezésükre, ugyanis számos gyógyszer, vegyszer, fűszer, kávé, tea, nikotin, alkohol is kiválasztódik az anyatejjel, amelyek a csecsemőre is hatással lehetnek. A csecsemők gyakran érzékenyek a bab-, káposzta-, és hagymafélékre.

Szerepet játszhat még a hasfájás megjelenésében a megváltozott bélflóra is, aminek hatására kevesebb jótékony hatású Lactobacillus baktérium található meg a bélben. Ennek hátterében állhat akár korábbi antibiotikum-használat is.

Hasfájást okozhat a zsigeri szervek fokozott mozgása is, amelyet valamilyen fertőzés vált ki a csecsemő szervezetében. 
Mit lehet tenni a csecsemő hasfájása ellen?

Fontos figyelnünk a megfelelő etetési technikára. Tartsuk be a csecsemő életkorának megfelelő táplálék mennyiségeket, ne etessük túl a babánkat, de ne is adjunk neki túl keveset. Próbáljunk nyugodt körülmények teremteni számára az étkezésekhez, hogy ne habzsoljon. Ha a csecsemő mohó módon eszik, hajlamos nagy mennyiségű levegő lenyelésére az elfogyasztott táplálék mellett, ilyenkor pedig a gyomor feszülése hasfájás formájában mutatkozik meg. Ha a levegő eltávozik, csökken a gyomorfal feszülése, így a fájdalom és a kellemetlen érzés is megszűnik. Ennek elérésére fontos, hogy étkezés után büfiztessük meg a csecsemőt. A különösen habzsoló babáknál akár étkezés közben is sort keríthetünk erre. 

Ha cumisüvegből eszik a csecsemő, akkor ne fekvő helyzetben egyen, hanem függőleges helyzetben, ülve. Célszerű hajlított cumisüveget használni, illetve szintén csökkenti a lenyelt levegő mennyiségét az összeeső falú, vagy valamilyen speciális szeleppel ellátott cumisüveg. Ha a baba még szopik, érdemes felkeresni egy szoptatási (laktációs) tanácsadót, hogy átbeszéljük vele az esetleges problémákat.

A fertőzéses eredetű hasfájás megelőzése miatt nagyon fontos a higiénés szabályoknak a betartása, a tápszereknek, illetve későbbiekben az ételeknek a gondos elkészítése.

Ha már kialakult a probléma, alkalmazhatunk többféle megnyugtatási technikát is, amelyek kicsit kizökkentik a csecsemőt és segítik az időszak átvészelésében. Erre sokféle módszer létezik, egyénre szabottan kell ezeket alkalmazni, mert minden babánál más válik be. A megnyugtatásra használhatunk cumit vagy alkalmazhatunk meleg fürdőt. Elvihetjük egy körre autóval vagy babakocsival, ringathatjuk a kezünkben vagy babaringatóban, kötözhetjük a hasunkra egy hordozókendőben miközben sétálunk, illetve kipróbálhatjuk a baba hasának az enyhe masszírozását is.