Kismama vitamin

  A vitaminok minden ember számára nélkülözhetetlen fontosságúak, de amikor az ember kismamává válik, akkor dupla annyi szükség van rájuk, mint előtte bármikor.

Van, aki az egészséges életmódra esküszik, de van aki, mindenképpen azt tanácsolja, hogy az étkezés mellett szedjünk mindenképp különféle vitaminokat annak érdekében, hogy mindenképpen bekerüljenek a szervezetünkbe várandósság idején, és persze utána is.

Véleményem szerint mindenképp fontos a vitamin bevitele a szervezetbe, hiszen habár teljesen rendben lévő dolog lenne a táplálkozás során bevinni a megfelelő anyagokat a szervezetbe, sajnos ma már nem ebben a korban élünk, már nem ugyanazokat a termékeket vásárolhatjuk meg a boltok polcairól, mint régebben. Akár nézhetjük a zöldségféléket, a gyümölcsöket, vagy igazából bármit, ezek az élelmiszer cikkek jóval kevesebb vitamint tartalmaznak, mint a nagyszüleink, szüleink idejében. A boltban megvásárolt dolgok többsége gyorsétel vagy esetleg futószalagos termék, amelytől sajnos nem sok jót várhatunk. Ha tovább szeretnénk menni a témában, akkor felvetődhet az is, hogy hazánk több területére jellemző a szelén-, jód-, és magnéziumhiány, sőt a D vitamin hiánnyal is számolnunk kell. Ezen dolgok figyelembe vétele miatt, szükséges a fogantatás előtti 3 hónapban valamelyik készítmény mellett letenni a voksunkat, hogy fel tudjuk tölteni a raktárainkat, hiszen mire kiderül, hogy valaki kismama, addigra a legtöbb elképesztően fontos folyamat már le is zajlott a magzatban. Sok esetben pedig a terhesség első részében még talán nem is érződik az anyai szervezet részéről az igény a plusz vitamin és ásványi anyag bevitelre, de a vége felé már nagy valószínűséggel alakulnak ki hiányállapotok. Ennek az oka nem más, mint, hogy az egyre növekvő baba az anyától “lop” el minden építő kövecskét.

Ha valami miatt azonban mégis elzárkóznánk ezektől a készítményektől, akkor is nagyon fontos a folsav pluszban történő bevitele a felkészüléstől legalább várandósság 12. hétig, hiszen jelentősen csökkenti a velőcsőzáródási rendellenességek előfordulását. Ha nem akarunk komplex multivitaminokat szedni, akkor ebben az időszakban megoldás lehet az Inofolic nevű készítmény is, amely leendő édesanyák számára ajánlott, amennyiben alacsony mio-inozit és folsav szintjük. Mivel az édesapák sokszor háttérbe szorulnak a babatervezésnél is, emiatt talán kevesen tudják, hogy férfiak számára is elérhető vitaminkészítmény. Ilyen például a Folandrol, amely mio-inozittal, folsavval, szelénnel és antioxidánsokkal segíti a leendő édesapákat. Szelén tartalma segíti a normál spermaképződést, antioxidáns tartalma hozzájárul a sejtek, így a hímivarsejtek oxidációs stressz elleni védelméhez. A Ferulant szintén a felkészülés időszakában a férfiak számára ajánlott gyógyhatású készítmény, amely növeli a spermiumok számát, és mozgékonyságát helyes, vegyes étrend, és egészséges életmód mellett.

Ha ajánlani kellene egy vitamint, akkor én mindenképpen az Elevit Pronatal N 12-féle vitamint ajánlanám, hiszen nem kevesebb, mint négy féle ásványi anyagot és háromféle nyomelemet tartalmaz. Nem titok, hogy a terhesség alatt nagyobb mennyiségben van szükségünk vasra és folsavra, ezekre pedig figyelemmel van az Elevit is, azonban a létfontosságú B-vitamin, kalcium, magnézium és C-vitamin is, ami szintén megtalálható benne. Különlegessége, hogy összetevőit tényleg a kismamák igényeihez igazították, így egyes vitaminokból akár kétszer annyit is tartalmaz, mint egy hagyományos multivitamin.

Az Elevit azonban nemcsak akkor jöhet jól, ha a szíved alatt már egy másik szív is dobog, hanem a folsav termékenység fokozó hatása révén akkor is érdemes használni, ha még csak babát tervezel, de még nem sikerült teherbe esned. A szoptatás alatt szintén rendkívül hasznos lehet, hiszen fontos a fokozott vitamin- és ásványianyag-bevitel, így ez alatt is érdemes szedned. A tabletta harminc és száz darabos kiszerelésben kapható, így mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet.

Amire fontos figyelnünk, hogy a magzatvédő vitaminokat hajlamosak vagyunk ártalmatlan készítményeknek vélni, hiszen „csak„ vitaminok. De tudnunk kell, hogy ezeket a készítményeket is kellő gondossággal kell kezelnünk. Amennyiben a kismamának van valamilyen krónikus alapbetegsége, mindenképpen érdemes a kezelőorvossal átbeszélni, hogy melyik vitamin készítmény összetétele lenne a legideálisabb számára a várandósság során. Máj- vagy veseelégtelenség, vagy esetleg bármilyen típusú anyagcserezavar esetén szintén kérjük ki orvosunk véleményét az elérhető készítményekről. A szedés előtt tartsuk szem előtt, hogy nem minden készítmény összetétele egyforma. Elérhető például olyan készítmény is, amely K1-vitamint tartalmaz. Mivel a K-vitaminoknak szerepük van a véralvadásban, azok a kismamák, akik valamilyen vérzéses vagy véralvadási problémával küzdenek, feltétlen kérjék ki kezelőorvosuk véleményét a magzatvédő vitaminok szedése előtt.

  Véleményem szerint egyáltalán nem rossz dolog, ha a kismama szed valami plusz vitamint, annak érdekében, hogy egészséges legyen ő is és a baba is. Nagyon lényeges azonban, hogy ez mellett mindenképp maradjunk meg az egészséges táplálkozás mellett, és hogy a vitaminokat se vigyük túlzásba.