Egy gyermek születése varázslatos dolog, azonban minden kétséget kizáróan hatalmas megpróbáltatást jelent az anya számára világra hozni gyermekét. A baba megszületése után teljesen átalakul a mama élete, a mindennapjait a baba igényei alakítják, ő kerül az élet középpontjába. Ez az első időszakban csak természetes, azonban a mama saját közérzetéről sem szabad megfeledkezni. A szülést követő időkben nagyon fontos a mama regenerációja és a megfelelő erőnlét visszaszerzése. A baba körüli teendőkkel is csak így tud az anya könnyebben boldogulni. A gyermek érkezése után rendkívül lényeges az izomzat megfelelő újjáépítése, a megmerevedett izmok átmozgatása és ellazítása.

Erre tökéletes megoldást nyújt a baba-mama torna, ugyanis ameddig a mama tornázik, addig a baba miatt sem kell aggódnia, ilyenkor a gyermekek eljátszanak egymással és a játékokkal, így még a közösséggel kapcsolatos pozitív élményei is mielőbb kialakulnak.

A baba-mama tornákon azok az izomcsoportok kerülnek főként a középpontba, amelyeket a mindennapos mozgása során szinte alig használ az ember, viszont ezek az izmok felelősek a tested harmonikus és fájdalommentes működéséért. Így a baba-mama torna óra után sokkal könnyebben lehet megküzdeni majd az anyasággal járó fizikai kihívásokkal.

A legtöbb helyre ráadásul a 3 év alatti nagytesókat is be lehet vinni, így az ő felügyeletére sincs gondja a mamának.

Általában a foglalkozások kiscsoportban, igen családias hangulatban zajlanak, így biztosan mindenki maximális figyelmet, gondoskodást és nyugalmat kaphat.  

Milyen előnyei vannak a baba-mama tornának?

A baba-mama torna egy remek közös program a mama és a babája részére, ugyanis az anyuka úgy tud kimozdulni otthonról és egy kicsit saját magával és az egészségével törődni, hogy közben nem kell találni valakit, aki vigyáz a babára. A baba-mama torna közös programot nyújt az anyuka és gyermeke számára.

Sokan azt gondolják, hogy a baba-mama tornákon az anyukák végig a gyermekeket tornáztatják vagy hogy a gyermekekkel tornáznak.  Valóban a legtöbb helyen ilyen része is van a foglalkozásnak, de az óra másik felében a mama tornázik, a babája pedig csak ott van mellette. Amikor van kedve, akkor utánozza a mamája torna gyakorlatait, máskor meg a többi gyerekkel ismerkedik vagy játszik, így egyfajta játszóház alakul ki a számukra.

A baba-mama torna egyik legnagyobb előnye abban rejlik, hogy csoportos óra keretében zajlik, ami által a babák már egész kicsi korban felfedezhetik az őket körülvevő világot, megszerezhetik a négy fal közül ki mozdulva az első közösségi élményeiket és megismerkedhetnek a többi babával. A korai pozitív tapasztalatoknak köszönhetően a gyermek később sokkal könnyebben tud beilleszkedni bármilyen közösségi csoportba, így például az első óvodai napok is könnyebbek lesznek a számára. A baba-mama tornák által nem csak a babák kerülnek közösségbe, hanem a mamájuk is, segítve ezzel a szülés utáni depresszió kialakulásának megelőzését. A legtöbb anyukát megviselik az első idők, hogy a babájukkal bezárva kell tölteni az egész napot – többnyire egyedül, így a csoportos foglalkozások a lelki egészséget is nagyban támogatják. A torna előtt és után a csöppségek újdonsült anyukái megoszthatják egymással a tapasztalataikat, kérdéseiket, aggályaikat a hasonló érdeklődésűekkel. A foglalkozások alatt még akár barátságok is szövődhetnek és a tornákon kívüli közös programokat is szervezhetnek maguknak az anyukák.

A tornák során a baba és mamája kapcsolata egyre mélyebbé válik azáltal, hogy az egyes gyakorlatokat együtt hajtják végre a picivel. A kezdeti tartózkodás után, ami teljesen természetes egy ekkora gyerek számára, a babának és mamának is bensőséges élmény lesz a torna. A tornagyakorlatok alatti egymásra figyelés a felszabadult nevetésekkel hatalmas élményt nyújt mindkettőjük számára. A babában a gyakorlatok által mélyül a bizalom a mamája felé és megismeri az elengedés és a kötődés váltakozó érzését. Ezáltal a gyermek sokkal nyugodtabb és harmonikusabb lesz, ami segíti a mélyebb alvást is, így a szülők is jobban ki tudják pihenni magukat.

A gyermek a tornákon szeretve tanul meg mozogni. Egyre magabiztosabb lesz, miközben a mozgáskoordinációja, az egyensúlya és az idegrendszere is fejlődik.

A mama számára nagyon fontos a szülés utáni regeneráció és az erőnlétének mielőbb visszaszerzése, hiszen a gyermek körüli teendők nagy fizikai megpróbáltatásokkal járnak. A baba-mama tornákon szakember által vezetett óvatos és fokozott izom erősítést végezhetnek, amely segít visszanyerni terhessége előtti testsúlyt és kondíciót, ezáltal csökkentve a mindennapi emelések által okozott sérülések esélyét is. A foglalkozásokon nagy hangsúlyt fektetnek az átmozgató és hátizom erősítő gyakorlatokra.

A baba-mama torna során az egyedül végzett gyakorlatok mellett a mamák és a gyógytornászok átmozgatják a babákat is. Az anyukák meghintáztathatják őket fit-ballon vagy lepedőben és különböző emelő gyakorlatokat végeznek velük, ami által megtanulják a gyermekünk helyes megemelését.

Mit kell vinni a baba-mama tornára?

A tornára a legtöbb helyen semmilyen különösebb eszköz nem szükséges, csak azok a dolgok, amelyeket egyébként is magával visz a mama, amikor elindul a babájával otthonról. Fontos azonban, hogy a mama és a babája is könnyű, rugalmas, laza ruházatban legyen, amely nem akadályoz a mozgásban. Érdemes még a baba komfortérzetének növelésére vinni egy saját plédet, amit alá lehet teríteni a foglalkozás alatt. A baba-mama tornatermekben általában több játék is van a gyerekek számára, de azért a babánk kedvenc játékát vigyük magunkkal, hogy ezzel is otthonosabban érezze magát. Saját polifoam-ot vagy jógaszőnyeget is lehet vinni magunkkal, de a legtöbb baba-mama tornán ezt is biztosítanak a számunkra.

Mikortól lehet menni a baba-mama tornára?

A baba-mama tornákon a szülést követő 6 hetes kontroll után lehet részt venni. A babák pedig a 12 hetes kortól kezdhetik el a foglalkozásokat. A baba-mama tornatermek fel vannak készülve az ilyen pici gyermekek fogadására is, ugyanis a legtöbb helyen van pelenkázó, étel melegítési lehetőség, etetőszék és lift.
A tornákra általában 3 éves korig lehet vinni a gyerekeket.

Milyen hosszúak a baba-mama tornák?

A baba-mama tornák általában 60 vagy 90 percesek.