Igen gyakori születési rendellenesség a veleszületett köldöksérv. A látható elváltozás a köldökcsonk leesése után válik szembetűnővé.

Nagy fájdalommal jár sajnos. A köldöknél egy kis, kb. ujjbegynyi kidudorodást, vagy bemélyedést észlelnek a szülők, mely a csecsemő sírásával erőlködésével még nagyobbá, vagy feszesebbé válik.

A köldök körkörös bemélyedés a has közepén.

A méhen belül innen indult ki, ide vezetett a köldökzsinór. Amikor születésnél ezt elvágják, hagynak egy kis csonkot, melyet otthon kezelni kell, de néhány nap után teljesen elszárad, majd leválik. Így alakul ki a besüppedt köldök. Azonban előfordul, hogy a bemélyedést körülvevő kötőszövetes gyűrű gyenge, nem záródik tökéletesen. Ebbe a résbe a bőr alá hashártyaredő illetve vékonybélkacsok nyomulhatnak be. Ilyenkor a köldök nem homorú és helyette kidudorodó, puha tapintású domborulatot fogsz látni.

Könnyen összetévesztheted a kicsiknél gyakran előforduló kiálló köldökkel. Nagyon gyakori születési rendellenesség fiúknál és lányoknál egyaránt.

Amikor a baba erőlködése során köldöke és a körülötte lévő terület megemelkedik, kitüremkedik, akkor a babának köldöksérve van.

Ez a tünet azt jelenti, hogy a baba egy bélszakasza kitüremkedik a hasfal nyílásán, át a köldök részbe. Ettől nem kell megijedni, a hasfal még be nem záródott nyílása idővel bezáródik, de addig sem okoz különösebb egészségügyi problémát a babának. Amennyiben azt látjuk, hogy a kitüremkedés mértéke meghaladja a normális mértéket, forduljunk gyerekorvoshoz, bár még ebben az esetben is kicsi rá az esély, hogy azonnali beavatkozás válna szükségessé.

Az egyik legfontosabb kérdés természetesen az, hogy mit lehet ilyenkor tenni?

Meg lehet próbálni a gyerek nyugtatását és meleg vízben megfürdetni, hogy a hasfal próbáljon ellazulni. Amennyiben ezek rövid idő elteltével nem vezetnek a csomó „felpuhulására” akkor azonnal orvoshoz kell fordulni! Ennél a betegségnél ez azonnali műtéti beavatkozást jelent, mely altatásban történik és igen rövid, kicsiny sebészi beavatkozás. Az időfaktor a döntő.

Régi, igencsak vitatott módszer a leragasztás.

A lényege, hogy gézből formált labdacsot kell helyezni a köldökre, majd két oldalt meg kell emelni a bőrt függőlegesen és a két redőt össze kell húzni a sérv fölött. Egy ragtapasszal egymáshoz kell rögzíteni vízszintesen a két redőt. Egyes orvosok szerint azonban több kárt csinál, mint hasznot, ugyanis baba bőrének nem tesz jót, kipirosodhat, felmaródhat a ragasztótól. A leragasztott rész mögött meggyűlik a köldöknél a váladék, kosz, a ragasztó kisebb-nagyobb sérüléseket hoz létre a csecsemő érzékeny bőrén, ami miatt gyakori a bőrgyulladás, bőrfertőzés. A köldök leragasztása a hasraforduló csecsemőt zavarhatja, gátolhatja a mozgásfejlődésben és kellemetlenséggel jár neki a ragasztószalag le-fel tépése, cserélgetése. A köldök leragasztását a fentiekből fakadóan egyértelműen nem ajánlják a világ vezető gyermekgyógyász szervezetei. Magyarországon még mindig sokaknak javasolják.

Négy éves korig, illetve a legtöbb szakmai szervezet szerint öt éves korig várni kell a műtéttel.

Utána már nagyon kicsi az esélye annak, hogy spontán megszűnik a köldöksérv, tehát 5 éves kor körül érdemes megműteni.  4-5 éves kor alatt műtét csak extrém ritka esetben indokolt, ha mondjuk nagyon nagy méretű a köldöksérv, vagy panaszt okoz a gyereknek.

Gyakran előjön a kérdés, hogy miért nem jó hamarabb megműteni a gyereket?

Sokan nem tudják, hogy minél fiatalabb korban éri a gyermeket az altatás, az annál súlyosabb következményekkel jár. Az altatás bizonyítottan károsítja a fejlődésben lévő gyermek sérülékeny idegrendszerét, agyát, későbbi mentális képességeit, ezért nem érdemes kitenni semmiféleképpen ennek a kockázatnak. Az operáció előtt legfeljebb egy héttel kell vér és vizeletvizsgálatot készíttetni. A vizelet reggeli, középsugaras legyen, azt mondják az orvosok. 

Az operáció típusa a sérv méretétől függ, ha kisebb, akkor elég a has réteges összezárása, ami gyakorlatilag megkettőzi a kötőszöveti rétegeket.

A has összevarrása után a gyógyulásig kímélni kell a területet. Ha a sérv már nagyobb, akkor előfordul, hogy háló beültetésére is szükség van. A műtét után 4-6 hétig hasznos lehet rugalmas haskötő viselése is, a hasat fokozatosan csak ezt követően szabad terhelni.  A babákat általában még észlelhető köldökgyűrű-gyengeség esetén sem operálják, mert van esély arra, hogy ez a terület magától megerősödjön. Operálni csak akkor szoktak, ha a köldöksérv két éves kor fölött is megmarad.

Ha a köldöksérvet elhanyagolják, akkor a benne lévő hasi szervek kizáródhatnak, ami bélelzáródást , bélelhalást okozhat.

Előfordulhat az is, hogy fölötte a bőr elvékonyodik, kisebesedik, kifekélyesedik. Utóbbi különösen akkor gyakori, ha a sérv mellett olyan egyéb hasi betegség is fennáll, amely a has körfogatának növekedésével jár.