A baba várása több szempontból is együtt jár egyfajta életmódváltással a kismama számára. Például az első trimeszterben sok kismama az egész napot át bírná aludni. Sok leendő anyuka beszámolt arról is, hogy egyes ételeket megkíván, míg másoktól megundorodik. Azonban vannak olyan dolgok, amik odafigyelést igényelnek, mert a szervezetünk nem jelez, hogy ezt most nem szabad.

 

Sok nőben rengeteg kérdőjelet hagy a várandósság.

Mire három hónapos terhesek leszünk, már biztosan kezelhetjük úgy az életünket, mint akinek babája születik. Attól, hogy babát várunk, még nem kell lemondani a sportról. Azonban ne terhesen akarjuk a rekordjainkat megdönteni! Kerüljük a megerőltető sportokat, például a súlyok emelését, és ne ilyenkor induljunk egy maratoni futóversenyen sem. Azonban a kismamajóga, terhestorna, ahol a gyakorlatokat és a terhelést az adott trimeszterhez igazítják az edzők, kimondottan ajánlott a kismama számára. Érdemes emellett sétálni, amíg bírjuk, kicsit kocogni is lehet, amíg bírjuk a babával a hasunkban.

Szintén nem kell lemondani a hajfestésről sem, azonban itt is be kell vezetni néhány óvintézkedést.

A legfontosabb, hogy jól szellőző helyen fessük, festessük a hajunkat, hogy minél kevesebbet lélegezzünk be a kemikáliákból. Ha megtehetjük, ritkábban festessünk, aki pedig csak egy-két árnyalatnyit módosított eddig a hajszínén, az az első trimeszterben inkább mondjon le róla.

Mondjunk le a szaunáról, szoláriumról is.

Bár egyes vélemények szerint a szauna óvintézkedés mellett, rövid ideig megengedhető, jobb az óvatosság. A túlzott meleg vérbőséghez, így a szülés beindulásához vezethet, valamint megnő a fertőzésveszély, különösen, ha nem teljesen zárt a kismama méhszája. A szoláriumot szintén jobb elkerülni a terhesség alatt, és napozni is csak szűrt fénynél tilos, és akkor is a hasat letakarva.

A fertőzésveszély elkerülése érdekében ne fogyasszunk nyers húst, pasztörizálatlan tejet.

Főzésnél mindig alaposan mossunk kezet a nyersanyagok feldolgozása után! Végeztessünk el egy tesztet, ami kimutatja, átestünk-e már toxoplazmózison. Ezt a fertőzést nyers hússal, mosatlan zöldséggel, szennyezett földdel érintkezve vagy fertőzött macska simogatásával kaphatja el a kismama. Amennyiben védtelen ellene a szervezetünk, különösen vigyázzunk a nyersanyagok feldolgozásával és az élő állatokkal, mert a babára nézve végzetes lehet, ha terhesen megfertőződünk.

A harmadik hónap az egyik legcsodálatosabb.

A körmök elkezdenek nőni a körömágyban, és ez a folyamat egészen a születésig tart. Sok baba hosszú körömmel születik, amit a világra jövetelük után nem sokkal le is kell vágni. A magzat kritikus fejlődési szakasza lassan lezárul. A 12. hét végére a test szerkeze megformálódik. Minden testrész a helyén van, a pici rózsaszín ujjacskáktól a pici lábujjakig. Már a nemi szervek is kifejlődtek, bár ultrahanggal még nem lehet kimutatni, hogy kisfiúnak vagy kislánynak adsz-e majd életet. Az elkövetkezendő 28 hét során a magzat feladata, hogy folyamatosan nőjön és fejlődjön. Ezen a héten a magzat súlya kb. 8-14 g, testhossza pedig 7,5 cm, vagyis egy kiwi méretének felel meg. Erre a hétre már kifejlődik és be is záródik a szemhéj, mely egészen a második trimeszterig csukva marad.

Lassan növögetni kezd a pocakod, kicsit már gömbölyödik benne az aprócska emberpalánta.

Persze nem csak azért leszel kerekebb deréktájt, mert a baba méretei változnak, hanem azért is, mert egyrészt a kilók folyamatosan rakódnak le a tested egész területén, mivel egész idő alatt nassoltál eddig valamit, hogy az állandó hányingert ne érezd. Másrészt pedig a medencecsontod is a hormonok hatására elkezd deformálódni, kissé felpuhul, kinyílik, hogy a 9. hónap végén a kisded könnyedén kibújhasson a résein.

A melleid még méretileg nem nőttek nagyot, de úgy érzed, mintha ólmot tettek volna bele.

Hordj jól tartó melltartót, hogy megelőzd a mell bőrének nyúlását. Használj testápolót, kend a tested minden nap, ha száraznak érzed, akkor akár többször is. Még csak most kezd növögetni a has. A terhességi csíkok kialakulása ugyan genetikus, így ha hajlamod van rá, nem tudsz mit tenni, de próbáld a bőr folyamatos hidratálásával megelőzni a dolgot, így csak kisebb repedéseid lesznek.

Még mindig érvényes, hogy ha egy reklámfilmben gyerek, kutya, vagy megható történet van, akkor a kismama azonnal sírva fakad.

Ez az időszak sajnos erről szól. Jobb, ha felkészül rá az egész család, de legalább a párodat, hogy nyugodtan kedveskedhet egy kicsit többet. A figyelmességekkel, megértő szavakkal nem szabad spórolnia.

  A harmadik hónap az egyik legcsodálatosabb, hiszen ilyenkor kezdi a kismama igazán feldolgozni, hogy gyermeke lesz. A has növekedése természetesen egyén függő, így pontosan nem lehet  megmondani, hogy kinek mekkora lesz erre az időszakra.