A mai stresszes és állandóan rohanó világunkban fontos, hogy a mamák és babák újra tanulhatják a nők és a gyermekek ősi tudását a mély intimitásról. A baba mama jógán megtanultakat hazavihetik magukkal, beépíthetik otthoni életük mindennapjaiba, és ezáltal mélyebb békességben és harmóniában élhet egymással a család.

A baba mama jóga módszerét Francoise Barbira Freedman, a Cambridge-i Egyetem orvos-antropológusa dolgozta ki, aki több évtizedes gyakorlattal rendelkező jógaoktató és négygyermekes anya is egyben.

A baba mama jóga segíti az anyákat a szülés utáni regenerációban és ezzel együtt segíti a babák születés utáni fejlődését, mozgásérzékelését. Ezen kívül elmondható, hogy a jógás babák sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek, mint a társaik, ezáltal megkönnyítve a szülők mindennapjait. A jóga foglalkozások által a baba és mama közötti kapcsolat pedig bensőségessé válik.

Hogyan segít az anyukáknak a baba mama jóga?

A mamákat a Hatha Jóga Pavanamuktászana I. és II. bemelegítő gyakorlatai, a további ászanák, légzőgyakorlatok, a medencealapi izmok (a gátizom) tornája, illetve a relaxáció több téren is segíti. Ezen kívül a közösség és a babákkal együtt töltött idő is több jótékony hatással bír az anyukák számára.

A baba mama jóga segíti az anyákat a szülés utáni hatékonyabb regenerációban és a korábbi fizikai, illetve mentális kondíció mielőbbi visszaszerzésében.
A jogán tornáztatják a medencealapi izmokat, ezzel segítve a gát regenerálódását. Átmozgatják az egész testet is, erősítik a problémás területeket és sok tartásjavító, háterősítő jóga pózt végeznek. Megtanulják az anyukák a mindennapi életben helyesen végezni a babájuk emelgetését anélkül, hogy valamilyen egészségkárosodást szenvednének.

A szülés nagy változás a mama életében, a korábbi aktív életformát felváltja egy másik, az otthoni környezethez kötődő életmód. Amellett, hogy ebben az időszakban természetes, hogy a mama életét a baba igényei alakítják, fontos, hogy valamilyen formában az anyuka is megtalálja azt a társaságot, amelyben jól érzi magát. Így lelki szempontból is nagyon hasznos a baba mama jóga, hiszen a mamák korán közösségbe kerülnek, kommunikálhatnak, baráti kapcsolatok alakíthatnak ki, ez pedig segíti a szülés utáni depresszió elkerülését. Az azonos érdeklődésű csoportban könnyebben megoszthatják a babával kapcsolatos élményeiket, tapasztalataikat, illetve kérdéseiket.

Hogyan fejleszti a babákat a baba mama jóga?

A baba masszázs passzívan, a baba jóga/torna pedig aktívan támogatja a baba fejlődését minden téren. A baba mama jóga alatt a kisbabás csoportban a babák passzív mozgatását és masszírozását végzik a szakemberek, a nagybabás jógán pedig lassanként a babák el kezdik utánozni a mamák által végzett jógagyakorlatokat, vagy egyszerűen csak eljátszanak egymással, ami egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a gyerekek elkezdjék megszokni a közösséget és ezáltal könnyebben illeszkedjenek be később bármely társaságba.

Segíti őt a testképének a kialakulásában, a taktilis és mozgásérzékelőben, mint a hajlékonyság, a mozgásterjedelem, az egyensúlyérzék, a ritmusérzék, a térbeliség, a rugalmasság, a különböző mozgásformák, illetve az agyféltekék harmonizálása. Támogatja a vesztibuláris rendszerét, a beszédfejlődését (a mondókák és énekek által), az egész idegrendszerét és annak komplexitását, az értelmi képességeit, az érzelmi és értelmi intelligenciáját és a szociális érettségét. A finom érintések megnyugtatják a babát és elősegítik a hosszabb és mélyebb alvás elsajátításában, így a szülők is nyugodtabban tölthetik az éjszakákat.

Fontos azonban, hogy türelmesek maradjunk a kezdeti időszakban a babánkkal, mert valószínű, hogy az első pár alkalommal nyűgösebb lesz az baba mama jógán. Kell egy kis idő számára, amíg hozzászokik az új helyzethez.

A baba-mama jógán végzett közös mozgás során a baba már korán hozzászokik a mozgásban gazdag életmódhoz.

A baba-mama jóga jótékony hatása az anya és gyermeke közötti kapcsolatra

A sok-sok közös játék, élmények és kommunikáció erősíti az édesanya és a baba között meglévő bensőséges köteléket.  A babák és a mamák szinte észrevétlenül egymástól is rengeteget tanulhatnak.  

A babával közösen végzett gyakorlatok, mint a hintáztatás, lovagoltatás, gördítések, emelgetések a rengeteg jótékony hatás emellett remek szórakozás mind a babának, mind a mamának.

Hány éves kortól ajánlott a baba mama jóga?

A kisbabás jógát általában 8 hetes kortól 8 hónapos korig szokták tartani, a nagybabás jógát pedig a 8 hónapos kortól a 2 éves korig. A császármetszéssel született babáknál javasolt inkább csak a 8-10. héttől bekapcsolódni baba mama jógába, de erről érdemes kikérni az orvos tanácsát.

Azonban a két korosztály közötti határ elég képlékeny és csak tájékoztató jellegű, akkor érdemes csoportot váltani, amikor a baba már nem élvezi a masszázst, és kezd egyre mozgékonyabb lenni. Ez általában a 8 és 10 hónapos kor között következik be.

Mi a különbség a két csoport között?

Kisbabás csoport:
Ilyenkor 60-90 percesek a foglalkozások, a babák tűrőképességének függvényében. Az anyuka sokat fogja a babát és vele, őt mint egy passzívan jógáztatva, végzi a jógagyakorlatokat. Ezeken a foglalkozásokon több gyakorlási lehetőség jut a mamáknak, ugyanis a kisbabás jógán van babamasszázs is, a nagybabáson már nincs a kicsik mozgékonysága miatt.

Nagybabás csoport:
Ilyenkor már csak 60 percesek a foglalkozások, mivel lényegesen nagyobb a mozgásigényük a nagyobb babáknak, kevesebb a türelmük, ilyenkor már nehéz lekötni őket hosszabb időre. A baba egy napról-napra nehezedő súlyzóvá válik a babás jóga gyakorlatok közben. Ezek a gyakorlatok olyan fizikai kondíciót adnak, amelyek épp a mindennapi terhelések elviselésére teszik képessé az édesanyát. A nagybabás csoportban a baba növekedésével egyre kevesebbet emelgetik, hozzák-viszik a mamák gyermekeiket, több az aktív közös játékos elem és önálló gyakorlatok. Az örömteli folyamatos újrakapcsolódás és bizalommal teli ismételt elengedés segíti a természetes leválási és önállósodási folyamatot anya és gyermeke között.

Mi történik, ha óra közben van a baba etetési ideje vagy sírni kezd?

A baba mama jógában nem szükséges kimenni akkor sem, ha sírni kezd a gyermek, illetve a szoptatás és etetés is megengedett. Az öltözőkben tisztába is lehet tenni a babákat.  

Fontos, hogy a baba sírásától az anya nem legyen stresszes, ilyenkor lehet alkalmazni a jóga során megtanult légzőgyakorlatokat, de az jógaoktatók is segítenek szívesen ilyen helyzetben.

Mi történik, ha a baba elalszik a baba mama jóga közben?

Az alvó babát természetesen nem kell megzavarni a pihenésben. Az anyuka pedig kihasználhatja az alkalmat, hogy többet foglalkozzon a saját magával, az egészségével és a fittségével.

Hogyan épül fel a baba mama jóga foglalkozás?

Az óra rövid ráhangolódással kezdődik, majd a bemelegítő babamasszázs, illetve a mama bemelegítése következik. Ezután következnek a mozgáskoordinációs gyakorlatok, miközben a babák megpihennek, szemlélődnek, játszanak egymással, esetleg utánozzák mamájukat vagy bekapcsolódnak a gyakorlatba. A mamák a teljes testét jólesően átmozgatják a különböző gyakorlatokkal. Majd közös játékos gyakorlás következik a babával és légző gyakorlatok, valamint gátizomtorna. Végül a relaxáció zárja a baba mama jógaórát.

Kényelmes, ruházatot, innivalót, esetleg saját polifoam-ot, párnát és mindent, ami a babának kell. Nagybabás jógára kedvenc játékot érdemes elvinni.

Mit kell vinni a baba mama jógára?

A leglényegesebb dolog viszont az, hogy az anyuka és a baba is könnyű, laza öltözékben legyen a gyakorlás alatt, amiben jól lehet mozogni, lélegezni. Ha van egy saját pléd, amit a baba alá lehet teríteni a gyakorlás és a babamasszázs rész közben, és egy kedvenc játék a babának, az növeli a baba komfortérzetét, de minden szükséges eszköz megtalálható a jógastúdiókban.

Tehát semmilyen különösebb eszköz nem szükséges, csak, amit egyébként is magával visz az ember, amikor elindul valahová a babájával.

 Csak egészségesen!

Fontos, hogy csak egészségesen vegyen részt mindenki a baba mama jógában, akár az anyáról, akár a babáról van szó, hogy ne fertőzzünk meg másokat és mindenki nyugodt szívvel menjen el máskor is gyermekével a foglalkozásra.