A terhesség számításáról

 

Iskola védőnőként immár 10 éve adok tájékoztatást a tiniknek szexualitás-családalapítás-párkapcsolat témában. Ebből kifolyólag a most gyermeket vállaló anyukák már azok a lányok, akiket Én hajdan pályafutásom elején tanítgattam. Vannak vad dolgok, de azért a legtöbb esetben jó látni azt, hogy akik szembe jönnek Velem a tanácsadóban, talán felkészültek az anyaságra és értik, mi hogy is működik. De persze ott van a másik véglet is, amikor minden próbálkozás ellenére semmi nem ment be a fejekbe és látom a totális tanácstalanságot.

Hogy mennyi álhír terjeng a neten a várandóssággal kapcsolatban, jól tükrözi, amikor olyan kérdésekkel találom magam szembe, hogy „ha már terhes vagyok, megfoganhat-e még egy baba?” és ennél sokkal hajmeresztőbb témák.

De Te, aki ezt a cikket olvasod, valószínűleg azért kutatsz a témában, mert pontosan tisztában vagy a sok zagyvasággal és hiteles forrást keresel. Jelentem, mindent megteszek, hogy segítsek a tájékozódásban. Hogy hogyan is számoljuk a terhesség idejét?

A terhesség átlagos időtartama 266 nap. Tekintettel azonban arra, hogy a teherbe esés pontos dátuma ritkán adható meg, a terhesség hosszát az utolsó vérzés első napjától kezdődő 280 napban, azaz 40 hétben számoljuk, vagyis nagyjából 9 hónap.  

A menstruációs ciklus első napja a vérzés első napja. Ezért fontos, hogy tudd pontosan, mikor volt az utolsó menzesz első napja. Ilyenkor távozik a méh nyálkahártyája és az ösztrogén hormon hatása is felerősödik a szervezetedben, elkezdődik a tüszőérés folyamata. Ilyenkor a petefészekben több tüsző is érésnek indul, de peteéréskor általában egy- két petesejt lökődik ki és kezdi meg vándorlását a petevezetőkben. Ha minden a tankönyvek szerint történik, ez a ciklus 12-16 napja között megy végbe.

Persze tudjuk, hogy nem mindig a tervek szerint működik a szervezetünk, előfordul, hogy peteérésed van akár a ciklus 10. napján, de az is lehet, hogy csak a 22-en. Ebből következik, hogy mivel a fogantatás pontos napját ritkán tudjuk, ezért logikusabb az utolsó vérzés első napjától számolni. Ettől a dátumtól a szülésig 40 hét telik el.

Amikor a várandósság első jelét-a menstruáció elmaradását- észleled, már körülbelül két hete fejlődik az új élet a méhedben. Ekkor már a terhességi tesztek szinte 100 százalékos biztonsággal jelzik a pozitív eredményt. De persze megerősítésnek mindenképpen egy nőgyógyász által végzett ultrahang vizsgálat szükséges.

Az első nőgyógyászati vizsgálaton bizonyosságot nyerhetünk, mintegy megerősítést kapunk arról, hogy kisbabát várunk. Megtudjuk, hány hetes a magzat, egyedül, vagy testvérrel érkezik- e és mikorra várhatjuk, melynek időpontját úgy lehet megállapítani, hogy az utolsó menstruáció első napjának dátumából visszaszámolunk három hónapot, majd hét napot hozzáadunk. Ehhez aztán érdemes plusz-mínusz 1 hetet kalkulálni, mert az újszülött azért nem működik óramű pontossággal.

A nőgyógyász megkérdezi majd, hogy szeretnéd-e megtartani a babát, vagy esetleg gondolkodtál a megszakításon. Ez persze csak protokoll kérdés, ne vedd a szívedre. Ha a kis jövevény megtartását választod, az orvos a Védőnői Szolgálathoz fog küldeni, ahol kiállítják számodra a várandós kiskönyvet. Ez a dokumentáció a szülésig elkísér, mindig tartsd magadnál, ha szükséges, be tudd mutatni. A szülész-nőgyógyász és a védőnő együtt gondoznak a várandósság alatt. Az előbbit választhatod, az utóbbit viszont lakóhely szerint kirendelt, nem választható és a baba születése után is gondoz majd titeket.

A nőgyógyász -egyes helyeken a háziorvos- ad majd beutalókat vérkép vizsgálatra, vércsoport meghatározásra, B típusú májgyulladás és vérbaj vizsgálatra. Javasolhatja vitaminok, étrendkiegészítők szedését. Tájékoztat a nem kötelező és kötelező vizsgálatokról.