A csecsemő gondozásának több nagyon izgalmas és csodálatos része van. Ilyen csecsemők fürdetése is, amitől gyakran tartanak az anyukák, pedig néhány praktikus ötlettel szuper, közös élményé lehet varázsolni ezeket a pillanatokat.

A csecsemő fürdetési időpontjának a kiválasztása

Elképzelhető, hogy a csecsemőnk eleinte nem igazán fogja szeretni a fürdetést és sokat fog sírni. Igyekezzünk jól megválasztani a fürdetés időpontját. Ne akkor fürdessük a babát, amikor éhes vagy fáradt, mert csak még nehezebben fogja viselni a procedúrát. Először inkább szoptassuk meg a csecsemőt és utána kezdjük el a fürdetést. Ha ugyanabban az időpontban mindig rosszul fogadja a fürdetést, akkor keressünk egy másik napszakot a tevékenységre, hátha akkor jobban viseli majd. Ne csak a baba lelki állapotát vegyük figyelembe a fürdetés időpontjának a kiválasztásánál, hanem a sajátunkat is. Ugyanis, ha mi fáradtan, nyugtalanul kezdünk neki a fürdetésnek, akkor biztos, hogy a babánkat is rosszabbul fogja érinteni a dolog, mint amúgy. Próbáljunk nem rástresszelni, kényelmesen és jókedvűen fogjunk hozzá, ezt a gyermekünk is érezni fogja. 

Kell-e minden nap fürdetni a csecsemőket?  

Érdemes megemlíteni, hogy a babák számára a fürdetés elsősorban a szokás kialakulása miatt fontos, mint napi program. Egy nagyon sűrű, programokkal teli vagy nyűgösebb, rosszabb napon, ha kihagyjuk a fürdetést, nem okozunk vele semmiféle kárt a babánk számára. Ilyenkor nedves textil pelenkával tisztítsuk meg az arcot, kezeket, illetve a nemi szervek környékét, ezzel pótolhatjuk az igazi fürdést.

Az csecsemők bőre különösen érzékeny, az első néhány hétben a babák bőre még csak alkalmazkodik a külvilághoz, ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogyan, mivel és milyen gyakran fürdetjük őket.

Bár régebben a kismamáknak azt javasolták a szakemberek, hogy fürdessék mindennap a piciket, ma már azt mondják, hogy a csecsemők teljes testfelületét csak hetente 2-3 alkalommal mossuk le. A babák nem koszosak, így nincs szükség a mindennapos fürdetésre. Az áztatós, gyakori fürdetés csak nagyon kiszárítja a baba bőrét. Egyéves korukig bőven elég kétnaponta fürdetni őket.

Mivel fürdessük a csecsemőket? 

Fontos a csecsemők fürdetésénél, hogy az áztató, illatos habfürdőzést kerüljük, mert csak kiszárad tőlük a baba bőre. Kozmetikumok terén válasszuk a kifejezetten bababőrre kifejlesztett, speciális fürdetőkészítményeket és testápolókat. Ezeknek a kiválasztásában a bőrgyógyász és a gyógyszerész segít.Az újszülöttek számára a legalkalmasabb a szappan helyett használható gyógyszertári fürdetőkrém, amelyet eleinte talán szokatlan szappanként alkalmazni, de valóban nem engedi kiszáradni a bőrt. Ügyesen akár zuhannyal fel is tudjuk habosítani. Az illatszer boltokban kapható fürdetőszerek, még az is, amelyik a reklám szerint az újszülött osztályokon bevált, mesterséges illatanyagot tartalmaznak. Próbáljuk ki helyette, hogy kevés lefejt anyatejet öntünk a fürdető vízhez, ez rendkívül tápláló és jót tesz a bababőrnek.

Hogyan fürdessük a csecsemőket?

Ha csak a csecsemő popsiját szeretnénk megfürdetni, azt könnyen kivitelezhetjük, ugyanis a bodyt csak felhajtjuk és a váll fölött összepatentoljuk, egyik kezünkkel a mosdó felett tartjuk a babát, a másikkal pedig lemossuk. 

A saját dolgunk megkönnyítésére választhatunk olyan kiskádat, amiben nem kell teljesen kézzel tartanunk a kisbabát vagy vehetünk olyan betétet a kiskádba, amivel megtámasztva a babát felszabadul mindkét kezünk.

A levegő és a víz hőmérsékletét különös gondossággal válasszuk meg. Általános szabály, hogy a könyökünkkel ellenőrizzük a vizet, de mérhetjük hőmérővel is. Néhány alkalom után ki fogjuk tapasztalni, hogy babánk milyen meleg vizet szeret. Az első néhány fürdetés alkalmával a csecsemő biztonságérzetét növelhetjük azzal, ha a vetkőztetés után száraz tetralepedőbe csavarjuk, és ezzel együtt merítjük óvatosan a fürdővízbe. 

Minden fürdéskor alaposan mossuk meg a végbél és nemi szervek környékét, illetve a kis ökölbe szorított kezeket.

A köldökcsonkot a seb leeséséig nem érheti víz, az ápolására vonatkozó előírás az alkoholos tisztítás, és fertőtlenítő sebhintőpor alkalmazása.

Fektessünk kellő hangsúlyt a hajmosásra. A kisbabák hajas fejbőrét heti egy-két alkalommal mossuk meg kímélő samponnal. A hajmosáskor teljesen fekvő helyzetben, figyeljünk, hogy ne menjen a víz és a sampon a szemébe. Elég minimális mennyiségű sampont használni.

A fürdés ne tartson túl sokáig, nehogy a baba megfázzon, illetve túlságosan kiázzon a bőre. A vízből kivéve töröljük nagyon alaposan szárazra. Különösen a hajlatokat, combok, könyök, nyak, fül mögött, lábujjak között, különben könnyen gombásodhat. Téli időszakban gondoskodjunk a bőr visszazsírozásáról illatanyagmentes patikai testápolóval. 

A fürdetés során igyekezzünk megőrizni a jókedvű, nyugodt hangulatot, minél többet simogassuk és énekeljünk a babánknak. 

A leggyakoribb hibák a csecsemők fürdetése során:
  1. Túl hideg vagy túl meleg a fürdővíz

A kicsi bőre sokkal érzékenyebb, mint egy felnőtté. Ami nekünk még elviselhető meleg, az neki lehet, hogy túl forró. Az ideális víz hőfok: 36-37 °C. Könyökünkkel ellenőrizzük mindig a fürdővíz hőmérsékletét mielőtt beleengedjük a babát. 

  1. Túl sok fürdővizet engedünk

A baba fürdetéséhez pont elég 5-8 cm-es víz, így könnyebb arra is vigyázni, hogy ne érje a köldökcsonkját az első pár héten a víz.

  1. Túl hideg van a fürdőhelyiségben

Legalább 24 °C-ot biztosítsunk a fürdőszobában, mert különben könnyen megfázhat a fürdetés után a babánk a törölközés és a pelenkázás közben. 

  1. Túl sokáig tart a csecsemő fürdetése

A túl hosszú fürdetés miatt kiszáradhat a babánk bőre, így maximum 5 percig mosdassuk. 

  1. Túl gyakran fürdetjük a csecsemőt

Bőven elég két naponta fürdetni a csecsemőket egy éves korukig. 

  1. Magára hagyjuk a csecsemőt fürdés közben

Alig pár centis vízben is meg tud fulladni a babánk, így egy pillanatra se hagyjuk magára őt.