Csecsemő szoptatása

A csecsemő szoptatása az egyik legtermészetesebb dolognak tűnhet elsőre egy anya számára, azonban mégis sok nőben felmerülnek a kérdések, ahogy a babájuk megszületik. Egy anya minden téren aggódik kezdetben és reméli, hogy a babája számára a legjobbat tudja nyújtani, így teljesen természetes, hogy a csecsemő szoptatással kapcsolatban is sok kérdés alakul ki bennük.  

Összeszedtük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket a csecsemő szoptatás témájában, amelyeknek megválaszolásával próbálunk az újdonsült kismamák segítségére lenni az első időszakban.

Milyen gyakran kell szoptatni a csecsemőt az első héten?

Célszerű minél gyakrabban szoptatni a csecsemőnket, ugyanis a gyakori mellretétel segíti a mama tejtermelését. Egy nap alatt körülbelül 8-12 alkalommal szoptassuk meg a babákat.

Honnan tudom, hogy a csecsemő szoptatási ideje elérkezett?

Ha a csecsemőnket izgatottabbnak látjuk, akkor valószínű szopni szeretne. Figyelhetjük azt is nála, hogy mikor veszi a kezét a szájába, ugyanis gyakran ezzel jelzik, hogy éhesek. Érdemes ezeket a jelzéseket figyelnünk a babánknál, mert így elkerülhetjük a sírást.

A csecsemőnk fáradt és aluszékony lehet az első héten még, így napközben 2, este pedig 4 óránként érdemes őt felébreszteni a szoptatásra. Az ébresztés lehetőleg a REM fázisban történjen, amikor látjuk, hogy mozognak a babánk szemgolyói, vagy esetleg álmában szopizik. Beszéljünk hozzá vagy emeljük meg, hogy felébredjen.
Ha kis súllyal született a babánk, esetleg koraszülött vagy beteg, akkor még fontosabb a rendszeres szoptatás, hogy megfelelő mennyiségű anyatejhez jusson az újszülött. Ilyen esetben még többet alszik egy csecsemő, így muszáj őt pár óránként felébresztenünk. Ha már úgy lájuk 2-6 hetes korától, hogy a súlygyarapodása kiszámítható és stabil, akkor már nincs szükség arra, hogy felébresszük az etetéshez, rábízhatjuk, hogy mikor szeretne enni.

Meddig tartson a csecsemő szoptatása?

Egy aktív szoptatás alkalmanként körülbelül 20-30 percig tart, ennyi idő szükséges a mell ingerléséhez. Közben természetesen tarthatunk pár perces szüneteket.

Mikor váltsunk mellett a csecsemő szoptatása közben?

Figyeljük közben a baba reakcióját is, addig szoptassuk amíg látjuk, hogy aktívan szívja-nyelvi az anyatejet. Ha ezt a mozgást abbahagyja, akkor valószínűleg már kiürült az a mellünk. Ilyenkor kínáljuk meg a másikkal is, ugyanis magától nem biztos, hogy kérni fogja.

Milyen jelei vannak annak, hogy eleget eszik a csecsemőnk?

 • A csecsemő hízása
  A baba testsúlya jól tükrözi a tápláltsági állapotot. A csecsemők általában 7%-ot veszítenek a születési súlyából az első napokban és átlagosan 170 gramm anyatejet eszik meg élete első egy hete alatt. Mérjük meg a csecsemő súlyát az első hét végén, illetve a második hét elején. Ha azt látjuk, hogy nem gyarapodik a súlya kellő mértékben, akkor forduljunk a gyermekorvosunkhoz vagy keressük fel a védőnőt, esetleg szoptatási tanácsadót.

 

 

 • Kakis pelenka
  A csecsemő széklete – illetve kakis pelenkája – is sokat elárul a megfelelő tápláltságról. A csecsemő élete első napján általában egy, második napján pedig két kakis pelenkát termel. A negyedik nap után 3-4 alkalommal van széklete egy nap, de vannak olyan csecsemők is, akik minden szoptatás után kakilnak. A babák normális széklete sárga színű, állaga lehet laza, magvas vagy túrós is.

 

 

 • Pisis pelenka
  Első nap a csecsemőnknek általában csak egy, a második nap pedig már kettőt pisis pelenkája is lesz. Ha beindul a tejtermelés és megfelelő mennyiségben szopik a babánk, akkor ebből már napi 5-6 pelenka is lesz.

 

Mikor forduljunk a babánkkal a gyermekorvoshoz?

 • Ha a csecsemőnek nincs nedves pelenkája
 • Ha a csecsemő kevesebb pisis és kakis pelenkát termel, mint a fenti kérdésnél leírtak
 • Ha három nap után is sötét színű a csecsemő vizelete világossárga helyett
 • Ha négy nap után is sötét színű a csecsemő széklete mustársárga helyett 

Mi számít normálisnak a csecsemő szoptatásánál, ami miatt mégis sok anya hajlamos aggódni?

 • Gyakori és hosszú ideig tartó szoptatás
 • Ha egyik nap többször, másik nap pedig kevesebbszer szopik a csecsemőnk
 • Több órán át tartó szoptatás a nyűgösebb napokon
 • Növekedési ugrás, vagy más néven fejlődési ugrás során a csecsemők sokkal többet és gyakrabban kérnek enni

Mi számít normális mennyiségű tejelválasztásának?

Sok édesanya aggódik, van-e elég teje. Amíg a csecsemő szépen fejlődik, súlya gyarapodik, addig biztos, hogy pont annyi tejhez jut, amennyire szüksége van. Megnyugtatásképpen tudjuk mérni a baba testsúlyát és is figyelni a pisis és kakis pelenkák mennyiségét, amelyek jelzik, ha nem jut elég táplálékhoz a baba.

Mit egyen a mama a szoptatás alatt?

Az anya számára a szoptatás ideje alatt rendkívül fontos a megfelelő tápanyagszükséglet biztosítsa. Élet minden szakaszában fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, de a szülés utáni regeneráció és a szoptatás során különösen. Legfontosabb odafigyelni az elegendő kalcium, vas, folsav, D-vitamin és DHA mennyiségre.

Teljesen normális ebben az időben az, ha állandóan éhesnek és szomjasnak érzed magadat, ugyanis a szülés utáni regenerációhoz és a szoptatáshoz rengeteg plusz energiára van szüksége a szervezetnek, tejelválasztáshoz pedig kellő mennyiségű folyadékbevitelre.
A szoptatás miatti többlet kalóriaigény az anya számára körülbelül 4-500 plusz kalória naponta, ikrek esetében pedig még több.  Ez azért nem olyan nagyon sok, tehát nem érdemes az evést túlzásba vinnünk, de ne is most kezdjünk el fogyókúrázni. Az is természetes, ha sokszor úgy érzed szoptatás közben, hogy mindjárt kiszáradsz és innod kell. Ilyenkor nyugodtan engedélyezz magadnak egy perc szünetet az ivásra.

Hogyan vigyázzunk a melleinkre a csecsemő szoptatása alatt?

Érzékeny, sebesedni kezdő mellbimbókra nyugodtan lehet használni krémeket. Egyre több krém most már ehető, ez talán a legjobb és legegyszerűbb megoldás. Sokan a legtermészetesebb módot választják és kipréselnek egy kis tejnedvet a mellükből, aminek szintén ápoló hatása van.
Ha nem ehető krémet használunk, akkor fontos, hogy ne felejtsük el lemosni szoptatás előtt.

Ne viseljünk a csecsemőnk szoptatása alatt szűk melltartót, ugyanis elszoríthatja a tejcsatornákat, fájdalmas feszülést eredményezve, aminek könnyen mellgyulladás lehet a vége.