Hogyha jön a hapci-hapci, folyó nózi, orrszívó és társai, akkor bizony megijednek az anyukák, és a lehető leggyorsabban ki akarják füstölni a bacikat csöppség szervezetéből, hogy folytathassa a babák gondtalan mindennapjait.

Ha mi felnőttek megbetegszünk, csak a legvégső esetben fordulunk orvoshoz, először a tradicionális gyógymódok mellett döntünk, csak végső esetben jöjjön a gyógyszer. Nos, gyermekünket ne így kezeljük! A csecsemő nátha lehet komoly is!

Az újszülöttek és csecsemők körében a leggyakoribb betegség a nátha.  Még a felnőtt szervezetet is megviselheti a nátha, hát még a csecsemőket!

Mit tehetünk az orrdugulás ellen?

Ha a kisbaba nappali és éjszakai nyugalmát zavarja az orrdugulás, sok szülőnek megoldásként először az orrnyálkahártya duzzanatát lohasztó orrcseppek jutnak eszébe, ezek azonban sok esetben nem alkalmazhatók. Mivel a babák gyakorlatilag csak az orrukon át tudnak lélegezni, elengedhetetlenül fontos az orrjáratok szabaddá tétele, aminek érdekében valóban célszerű orrcseppet használni, nem mindegy azonban, hogy milyen készítményt választunk! Nagyobb gyerekek esetében az orrnyálkahártya duzzanatát lohasztó orrcseppek és orrspray-k használhatók, ám az ilyen készítmények nem alkalmazhatóak tovább 3 napnál és használatuk előtt csecsemők és kisgyerekek esetében feltétlenül ki kell kérni az orvos tanácsát, mivel ezek a szerek károsíthatják az orrnyálkahártyát. Ráadásul az orrnyálkahártya duzzanatát kémiai úton enyhítő hatóanyagok káros hatással lehetnek a gyerekek szívére és érrendszerére is. Amennyiben az említett szerek nem jöhetnek szóba, akkor tengervizes, illetve sós vizes orrspray-k, orröblögető oldatok alkalmazhatók. – írja a Webbeteg.huh

Milyen szövődményekkel járhat?

Az újszülöttek és kisgyermekek immunrendszere még gyenge, fejletlen, ezért egy egyszerűnek tűnő náthának is súlyos szövődményei lehetnek. Nagyon gyakori például a középfülgyulladás, ami legrosszabb esetben akár hallásvesztéshez is vezethet. A kínzó köhögéssel és légszomjjal járó bronchitis (hörghurut) sem ritka szövődmény. – olvasható szintén a webbeteg.hu-n.

További tanácsok szülőknek:Egyszerű nátha esetén jó hatású a friss levegő, ezért kizárólag abban az esetben, ha a gyermek nem lázas, jó melegen felöltöztetve rövid időre (legfeljebb fél órára) vigyük ki a szabad levegőre, ez az immunrendszerét is erősíti. Ha azonban a gyermeknek nincs kedve levegőzni, ne erőltessük, illetve azt se engedjük, hogy kimerítse magát. Kiemelt fontosságú a folyadékpótlás, ez csecsemők esetében történhet elsősorban anyatejjel, illetve szükség szerint kiegészítve kifejezetten a számukra készült ásványvízzel, 3-6 hetes kortól a babáknak készült gyógyszertárakban kapható gyümölcsteával, nagyobb gyerekeknek adhatunk meleg (nem forró) teát, szénsavmentes ásványvizet (csak 1 éves kor felett) és gyümölcslevet. Az újszülötteket, csecsemőket, kisgyerekeket egyszerű nátha esetén is feltétlenül vigyük orvoshoz! Ha a gyermek állapota a kezelés ellenére sem javul vagy rosszabbodik, köhögés, láz vagy egyéb szövődmény lép fel, mielőbb vigyük ismét orvoshoz!