A csecsemők súlygyarapodásával kapcsolatos paramérterek füzetbe írogatása már a múlté, manapság egyre elterjedtebbé vált a szülők és a védőnők körében a súlygyarapodás kalkulátor, amelynek segítségével egyszerűen és gyorsan tudjuk bevinni a babánk mért adatait. A kalkulátorok tárolják is a számokat számunkra, így nem kell a füzeteket őrizgetnünk, illetve az okostelefonunk segítségével bárhol és bármikor elővehetjük, illetve frissíthetjük az eredményeket. 

A védőnők helyett ma már a kalkulátor készíti el számunkra az adatokból a grafikont, amelyből kiderül, hogyan gyarapodik a csecsemőnk súlya az átlaghoz viszonyítva. Fontos tudni azonban, hogy a csecsemők súlygyarapodásának mértéke minden babánál eltérő lehet, ugyanis több tényező is befolyásolhatja, ezért fontos, hogy soha ne másokhoz viszonyítsuk a babánkat, helyette használjuk a kalkulátor által készített percentilis görbéket.

Hogyan változik a csecsemők súlya?

A súlyváltozás során a csecsemőknél a megszületést követően egy élettani fogyás figyelhető meg. Ez az első 3-5 napban jellemző. Általában 100-150 grammot esik vissza a baba súlya, azonban ezt a következő 10-15 napban vissza is nyeri. Ha a súlyvesztés mértéke nem haladja meg a születési súly egytizedét, akkor a fogyás nem tekinthető kórosnak.Az első hónapokban a kizárólag anyatejjel táplált, vagyis szoptatott csecsemők súlya gyorsabban gyarapodhat, olykor már 3-4 hónapos korukra megduplázhatják a születési súlyukat, majd ezt követően súlygyarapodásuk általában lelassul.

Leginkább jellemző, hogy a csecsemők hat hónapos korra megduplázzák, egyéves koruk környékére pedig megháromszorozzák születési súlyukat. Hat hónapos kor után a babák súlya havonta már csak 400-500 grammot gyarapszik, hiszen ebben a korban már egyre többet mozog, ezáltal a bevitt energia jelentős részét ledolgozza. 

A tápszerrel táplált csecsemőknél még nagyobb figyelmet igényel a súlygyarapodás mértéke, így őket gyakrabban érdemes mérnünk és ellenőriznünk a súlygyarapodás kalkulátorral, ugyanis a fokozott súlygyarapodás mértéke túletetésre is utalhat. Ilyenkor érdemes a gyerekorvosnak jeleznünk és kikérnünk a tanácsát a súlygyarapodás mértékét illetően, illetve átbeszélnünk vele a tápszer megfelelő adagolását. 

Hogyan történjen a csecsemők súlyának a mérése? 

Amennyiben nem szeretnénk beruházni egy babamérlegre, sok esetben már a védőnői tanácsadóban is lehetséges kölcsönöznünk egyet a születést követő első 2-3 hónapra. A mérést mindenképp étkezés előtt végezzük el, ugyanis az étkezés utáni mérések nem adnak releváns eredményt. A súlymérés előtt lehetőleg tegyük tisztába a babánkat. Amennyiben estére időzítjük, még a fürdetés előtt ajánlott megejteni. A csecsemőnket vetkőztessük le teljesen meztelenre, és úgy helyezzük rá a mérlegre. A mért adatot ezután írjuk be a súlygyarapodás kalkulátorba.

Amennyiben szükséges, szoptatás után ismét mérjük meg a kisbabánk súlyát, hogy megtudjuk, mennyi anyatejhez jutott a szoptatás által. Ez a mérés főként akkor fontos, ha a baba súlya kezdetben sokat csökken, koraszülött, esetleg újszülöttkori sárgaság alakul ki nála, illetve a gyermekorvos javasolja a rendszeres ellenőrzést. A méréssel nemcsak a csecsemőnk napi anyatejmennyiségét követhetjük nyomon a súlygyarapodás kalkulátorban, hanem fejlődési ritmusát is.

Normál esetben a csecsemőnk testsúlyának a mérése a kezdeti időkben – vagyis az első hat hétben – hetente, majd kéthetente, ezt követően pedig havonta javasolt. A napi mérés nem feltétlenül ajánlott, mert rövid időn belül a babák nem gyarapodnak egyenletesen, így a gyakori mérés könnyen félrevezető lehet.

A babánk valós testsúlyának nyomon követése érdekében jelöljünk ki előre hetente, kéthetente, majd havonta egy napot, amikor a súlymérést elvégezzük.