Minden ember életében rendkívül fontos fordulópont a gyermeke születése. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azonban túlreagálni a dolgokat.

Nincs is szebb dolog, annál, mint amikor egy új élet születik. Mindenkinek nagyon fontos életszakasz ez, hiszen az embernek teljesen átértékelődik az eddigi sorrendje. Rengeteg fontos kérdés merül fel az új anyukákban, többek között például a fürdetés.

Fontos tudnunk, hogy a fürdetés elengedhetetlen része a baba életének, hiszen védi a kórokozók megtelepedésétől és felfrissíti a testét. Manapság egyre többször hallhatjuk azt, hogy elég hetente kétszer fürdetni a csecsemőt, de ezzel én nem értek egyet, ugyanis a napi tisztálkodásnak fontos szerepe van a pici fejlődésében. Igenis fontos, hiszen jót tesz a közérzetének, tiszta lesz a bőre, és a vízben való mozgás fejleszti az érzékszerveit.

Azt tudnám ajánlani, hogy az első hetekben vagy inkább az első hónapokban tiszta víz legyen, amibe fürdetjük a babát, és fontosnak tartom azt is, hogy később sem kell túlzásba vinni a babafürdető szerek használatát. Ha mindenképp ragaszkodunk hozzá, akkor szerintem elég lesz hetente 1-2 alkalommal a fürdővízbe cseppenteni. Ha egyszer-egyszer kihagyjuk a fürdést, az sem számít tragédiának, de a baba tisztán tartásának legyen valami féle rendszeressége.

Fontos, hogy mindig stabil helyre tegyük! Ilyen lehet például egy állvány, vagy csúszásgátlóval ellátott asztal. Lehetőleg legyen ahhoz közel, ahol majd felöltöztetjük a babát. Ami még nélkülözhetetlen véleményem szerint, az mindenképpen a csúszásgátló a kádba és textilpelenka. Jó, ha van otthon esetleg vízhőmérő és szobahőmérő, de ezek nem nélkülözhetetlen dolgok.  A fürdőlepedő puha frottír anyagból legyen, hogy a baba bőrének mindenképp megfelelő legyen. Rendelkezzünk még vékony fürdőlepedővel, nedvszívó anyagból. Kelleni fog még, textilpelenka a baba fejének megtörlésére, pamutsapka, mivel a hajas babák buksija megfázhat, ha nem szárítjuk meg. Mivel a kutacs miatt óvatosan kell bánni vele, legyen kéznél pár sapka, amit gyorsan egymás után cserélünk a pici fején.Ha használunk babafürdetőt, az ne tartalmazzon kőolaj származékot, parabént, színezőanyagot, illatanyagot, és kamillát sem, mert gyakran bőrirritációt vált ki a babánál.Szükséges még természetesen a popsi kenőcs, tiszta pelenka és minden ruha, amit ráadunk a babára fürdés után.

Ha sikerült mindent előkészítettünk, utoljára a fürdővizet készítsük el a babának. Ha egyedül fürdetünk, legyen kicsit melegebb az elkészített víz, 38-39 fokos, mert amíg levetkőztetjük a kicsit, tiszta vizes vattával áttörölgetjük a pofiját, hűl a víz. Az ideális vízhőmérséklet a testhőmérséklethez igazodik, így az körülbelül 37 fok körüli. Fontos, hogy ne öntsük a fürdővízhez forró vagy meleg vizet utólag, amikor a baba már benne van. Ha nem érezzük elég melegnek a vizet, ne hagyjuk sokáig a vízben. Fürdéshez jó, ha az átlagosnál kissé melegebb a szoba/fürdőszoba hőmérséklete, legalább 25 Celsius-fok. Fürdés után néhány óráig még ne vigyük ki a babát, és a szoba hőmérsékletét is fokozatosan csökkentsük a megszokottra.

A baba szempontjából, ha megoldható, az a legjobb, ha nagyjából azonos időpontban történik a napi tisztálkodás. Az estére időzített pancsi később segíti a napirend kialakítását, hiszen utána jön a vacsora és az alvás. Nem érdemes mindig másképp csinálni, mert meg keverhetjük az újszülöttet, és neki is jobb, ha beáll a napirend. Fontos lehet még, hogy az apa is kivehesse a részét a baba körüli teendőkből. Az apukák egyébként hamar megtanulják a biztonságos fogást, és ügyesen fürdetik az újszülötteket is.  Remek alkalom ez az apával való kapcsolat erősítésére.

Szerintem mindenkinek egyértelmű, de nagyon fontos mégis, hogy soha ne hagyjuk magára a csecsemőt a fürdőkádban. Pár centis víz is fulladást okozhat a babáknál. Mindenképpen biztos kézzel tartsuk a babát: jobbkezesek bal karjukkal nyúljanak a kicsi bal válla alá úgy, hogy a karját az ujjaikkal átfogják. Fektessük a karunkra, így nem csúszik ki a kezünkből. Beszéljünk a kicsihez pancsi közben, hogy milyen kellemes a fürdőzés, és mondogassuk, hogy éppen most mit csinálunk. Ezzel is kialakítunk egy kapcsolatot vele, és jobban megkedvelheti ezt a fajta kötelességet.

   Minden olyan anyukának nehézséget okoz ez a fejezet, akinek korábban még nem volt lehetősége ezt gyakorolni, de nem kell megijedni tőle, hiszen pár alkalom után teljesen rutinná válik, és azt is elfelejtjük, hogy min izgultunk előtte annyira. Fontos, hogy odafigyeljünk, hiszen veszélyes lehet, de ha megfelelő határozottsággal látunk neki, akkor semmiképp nem érhet sem minket, sem a babát baj.