Mit jelent, ha a terhesség alatt is van vérzés? Ez ugyanaz, mint a menstruáció, vagy baj van?

Előfordulhat, hogy a babát váró kismamának vérzése van. Megtévesztő, ha pont abban az időpontban, mint amikor korábban a havi ciklusa jelentkezett. De ez nem a normál esetben vett menstruációt jelenti, ugyanis a vérzésnek több oka is lehet.

Miért jelentkezhet vérzés?

A terhesség alatti “menstruáció”, nem egyenlő a terhesség előtti menstruációval. Az, hogy miért jelentkezik vérzés, az több mindennel magyarázható. “Egyrészt van olyan eset, amikor a terhes nőnél pont a szokásos időpontban érkezik meg a vérzés, mint ahogy a menstruációja szokott megjönni. Ilyenkor előfordulhat, hogy a fogantatás később történt meg és ebből kifolyólag leválik egy darabon a méhnyálkahártya. Vannak olyan kismamák, akiknek az első hónapokban szinte mindig jelentkezik azonos időpontban, sőt még a korábbi menstruációs görcsökhöz képest a hasa is fáj.

A szervezet úgymond emlékezik rá, mikor szokott a menstruáció kezdődni és hasonló tüneteket produkál a test. Ez gyengébb vérzéssel jár, mint a normál esetben, és csupán egy-két napig tart. Hormonális okokból is léphet fel vérzés, de ez inkább az első harmadban jellemző. Ezen kívül megerőltetéstől, vagy vizsgálat utáni, esetleg közösülés okozta hüvelyi vérzésről is szó lehet ilyenkor.

A vérzés nem minden esetben jelent rosszat

Sok esetben a terhesség alatti vérzés aggodalomra ad okot, de szerencsére nem minden esetben jelent rosszat. Várandóság alatt a vérzés mennyiségét tekintve kétféle véglet fordulhat elő. Az egyik, amikor olyan nagy mennyiségben érkezik, hogy szinte ömlik a vér, a másik esetben enyhe, pecsételő, barnás váladék látható. E két állapot között bármi előfordulhat.

Előbbinél természetesen érdemes azonnal az ügyeletre menni, a másik esetben többet ér, ha a kismama nyugalomba helyezi magát és pihen, nem rohan azonnal a kórházba, ugyanis a beavatkozási lehetőségeink rendkívül végesek. Az orvosnak, vagy szülésznőnek viszont ezt “normális” időben jelezni érdemes. Vannak kismamák, akik az egész terhességüket kihúzzák úgy, hogy többször véreznek, de szerencsére az embrió, vagy magzat ott van és egészséges, de nem árt az elővigyázatosság.

 

Komolyan kell venni

A vérzést komolyan kell venni, függetlenül attól, hogy mi váltotta ki. Az első 12 hétben azért veszélyes, mert a vetélés első jele lehet. Az első trimeszterben körülbelül minden hatodik terhesség vetéléssel végződik. A vetélésen kívül egyébként méhen kívüli terhességre, méhszájelváltozásra és fertőzésre is utalhat. A vetélés erősebb hasi görcsökkel és vérzéssel jár, mint a menstruáció. Ha inkább vízszerű, sötétebb a vér, és éles szúró alhasi fájdalommal jár, akár méhen kívüli terhesség veszélye is fennállhat.

A 12. hét utáni vérzésnek sem kell feltétlenül örülni, de szintén nem biztos, hogy bajt jelent. Ilyenkor már ritkábban fordul elő vetélés, esetleg mélyen tapadó lepényre utalhat. Az utolsó trimeszterben lévő kisfokú vérzéseknél azért sem kell megrémülni, mert a baba ilyenkor már életképes és be lehet fejezni a terhességet. Természetesen ilyenkor nagyon fontos, hogy minél gyorsabban kórházba kerüljünk. A legtöbb nő komplikációmentesen vészeli át a terhesség alatti vérzést, de minden esetben érdemes kivizsgáltatni, hogy mi okozhatta, hogy a mama és a baba is megnyugodhassanak.