Amikor az ember édesanyának mondhatja magát, annál nincs is felemelőbb érzés a világon. Minden megváltozik, és valahogy minden szebb lesz. Azonban előfordul, hogy első gyermeknél az ember még annyira nem tapasztalt ezért rengeteg kérdése van a témával kapcsolatban, ami persze teljesen természetes.

Az egyik fontos kérdés, ami felmerül a nőkben, hogy mi a csecsemő normális alvásigénye. Fontos tudni, hogy a kicsik alvásigénye nemcsak jóval több, mint a felnőtteké, de az alvási ritmusuk is jelentősen eltér. Ha szakembereket kérdezünk meg, akkor biztosan azt fogják mondani, hogy szerintük az általános “szabály”, hogy minél idősebb valaki, annál kevesebb alvásra van szüksége, így az életünk első évében jóval többet alszunk, mint felnőttként, ráadásul nem csak az alvásigényünk nagyobb, de az alvásunk ritmusa is. A kisbabák alvására a szakaszosság a jellemző, többször ébrednek fel  természetesen attól függetlenül, hogy nappal van-e vagy éjszaka, és az is igaz, hogy ritkán alszanak többet egyben 1-3 óránál. Ezt nagymértékben meghatározza például, hogy milyen gyorsan éheznek meg.

Sokakat foglalkoztat többek között például az is, hogy mennyi időt tud ébren tölteni a baba. Ez természetesen nagyban függ a baba beállítottságától, hiszen vannak olyan babák, akik már újszülöttnek is élénkebbek, aktívabbak és persze akadnak olyanok, akik kezdetben szinte csak alvással töltik az időt és alapjáraton is nyugodtabbak. Az ébrenléti időknél minden esetben azt az időtartamot vesszük alapul, amit éberen, jókedvűen tud fent tölteni a baba, nyűgösködés és álmosság nélkül.

Gyakran előfordul, hogy a szülők saját maguk fáradtak és ezért érzik úgy, hogy a baba nem alszik eleget, holott a baba teljesen kipihent. A csecsemők alvása ugyanis még sokkal felületesebb, ezért lehet, hogy a baba apránként kialussza magát pl. kézben, babakocsiban, szoptatás közben és bár úgy tűnik, keveset alszik, valójában tényleg kipihent. Ne aggódjuk túl magunkat, hiszen tényleg nem ugyanolyan az ő alvásigényük, mint a miénk.

A kisbabák alvásigénye, alvás ritmusa természetesen az egyedi jellegzetességektől is függ, mindannyian ismerünk olyan kicsiket, akik már két hetes korukban átalusszák az éjszakát, és olyan gyerekeket is, akik még két-három évesen is többször kelnek éjszakánként. Azonban az is igaz, hogy a kisbabák alvási ritmusa igen erősen függ attól, hogy éppen hol tartanak a fejlődésben, és egy-egy úgynevezett fejlődési ugrás akár az alvásigény megváltozásával is együtt járhat. Gyakran számolnak be a szülők arról, hogy a hat-hét hónapos baba “elromlik”, és sokkal többet ébred, mint korábban, de az is könnyen előfordulhat, hogy éppen ebben az időszakban kezd el nyugodtan aludni a kicsi. Minden gyermeknél teljesen más, és mindig más is lesz ez, így nem lehet kellően sokszor megismételni, hogy nincs gond, ha máshogy alakul az alvásigény.

A kisbabák napközben még 3 alkalommal is szunyókálhatnak, alkalmanként akár 2 órát is, éjjel viszont még mindig többet ébrednek. Később azonban a napközbeni alvások időtartama lecsökken, az éjjeli alvás mennyisége viszont nő. Kilenc-tizenkét hónapos korra újabb csökkenést figyelhetünk meg (a kisbabák alvásigénye ilyenkor csak 13 óra), és a napközbeni alvások száma is csökken, általában ilyenkor már csak két szunyókálást iktatnak be a kicsik, egyet délelőtt és egyet délután. Ezek általában egy-két órásak.

Az egy éven felülieknél már jóval nyugodtabb éjszakákról lehet beszámolni természetesen, akár 6-8 órát is egyben, de a teljes éjszakai alvásigényük 10-11 óra is lehet, emellett általában már csak egy, hosszabb délutáni szunyókálás társul. Ez akár két órás is lehet, de természetesen nagymértékben függ az egyéni igényektől, a fejlődésüktől, a körülményektől, a nap történéseitől. A kisgyerekek alvásigénye 4-5 éves korra általában 11-12 órára csökken, és a délutáni szunyókálást is ebben az időszakban szokták elhagyni.

Érdekes lehet, hogy ha a baba eleget alszik, jókedvű, alvás után aktív, képes nyűgösködés nélkül ébren maradni a következő alvásig. Közvetlenül ébredés után nyűgösebb lehet, ez azonban alkati sajátosság, nem feltétlenül függ azzal össze, hogy eleget aludt-e a kicsi. Ha kipihente magát, pár perc múlva jókedvű lesz és aktívan, érdeklődően tölti az időt a következő alvásig. Ha azonban nem alszik eleget, ébredés után nyűgös és ez így is marad, vagy jókedvűen ébred, de hamar elfárad, nyűgös lesz, nem lehet megvigasztalni, elterelni a figyelmét, ölbe felvéve is láthatóan az álmosság jeleit mutatja. Hosszú távon a kialvatlanságnak számtalan hatása lehet, ezeknek a legtöbbjét a kicsi viselkedésében is tapasztalhatjuk

  Természetesen ezek a dolgok minden gyermeknél eltérőek, ezek általános tapasztalatok, de nem kell megijedni abban az esetben sem, ha a mi babánknál ez teljesen másképp működik. Ne tartozzunk abba a társaságba, ahol az anyák minden apróságon képesek heteket rágódni. Régen is felnőttek a kicsik, most is felfognak. Élvezzük csak ki, amíg picik.  Minden a lehető legnagyobb rendben lesz, ha pedig olyan dolgot veszünk észre, ami ténylegesen aggasztó, akkor forduljunk orvoshoz.