Ha a család gyarapodik egy újabb taggal, nincs mese, időben fel kell készülni az érkezésére. Ha az első gyermekünket várjuk, bizonytalanok lehetünk, hogy hogyan kell berendezni a kicsi szobáját. Kész szerencse, hogy vannak kifejezetten baba-mama boltok. Még nagyobb szerencse, hogy vannak baba-mama webáruházak. Csörgő? Kiságy? Babakád? Cumisüveg? Bébi komp?  Vagy esetleg babafigyelő, utazóágy, netalántán babalégzés figyelő a keresendő termék tárgya? Baba mama boltok széles választéka várja vásárlóit jobbnál jobb, szélesnél szélesebb ár palettával és választékkal, nem győzünk mazsolázgatni. Míg 20-30 évvel ezelőtt a választék kimerült a babakocsival, babaággyal, pelenkázó asztallal, manapság ezek a cikkek alapdolgoknak számítanak, emellett sok más kiegészítőre is szert tehetünk. Vannak olyan mamák, akik leszűkítenek mindent a legszükségesebbekre, viszont vannak olyanok, akik nem érik be az alap eszközökkel, és minden kell, amire szükség lehet.

mosk.jpg

Míg egy jó évtizeddel ezelőtt nem volt minden elérhető, manapság már szinte minden elérhető, az apróságoktól az egészen nagy dolgokig. És akinek nem volna lehetősége válogatni, és nem volna a közelben baba mama bolt széles-, vagy egyáltalán akármilyen választékkal, annak sincs nehéz dolga, hiszen már az internet segítségével lehetőség nyílik rendelni házhoz szállítással, ennek viszont, mint mindennek van hátulütője, és ez történetesen az, hogy a vásárló nem lehet biztos benne, hogy pont azt a terméket kapja, amit megrendelt. Vannak persze olyan webáruházak, ahol szélesebbnél-szélesebb választék skálát ígérnek, ráadásul díjmentes kiszállítással! De mi éri meg jobban? Személyesen nézelődni, vagy az internetről rendelni kényelmesen, otthonról, és már csak várni, hogy megérkezzen a csomagunk?

Mik az elmaradhatatlanok, amiket első körben be kell szereznünk, ha várandósak vagyunk?

Egy homlok lázmérő 450 Ft, egy fertőtlenítő folyadék már 1490 Ft. Az orrszívó is elengedhetetlen, hiszen a baba nátha elérheti gyermekünket egészen kicsi korban is. De legelsősorban gondolunk a babakocsira, amit 100-200.000. Ft alatt nem igen tudunk birtokba venni. Jobb minőségű rugdalózók 4000 ft alatt nem igen kaphatók, és persze a hálózsák is elmaradhatatlan, 3400-3500 Ft körül mozognak.  A babahordozó szintén okos ötlet lehet, ez is 20.000. Ft körül mozog, márkától függően.

Az első fordulóban mindenképpen prioritást élvezzen a babakocsi, a kiságy, valamint a pelenkázó asztal. Persze mindezek beszerezhetőek másodkézből is, de ha első babáról van szó, nyilván a legjobbat akarjuk, és ami másodkézből van, az nem biztos, hogy vadonatúj, benne van a pakliban-, hogy mivel bizonyára használták, már legalább egyszer,- hibás lehet.

Nyilván, az első gyereknél még bizonytalanok vagyunk, ha viszont belépünk egy baba-mama üzletbe, akkor egy türelmes, mindenre elszánt eladó, vagy eladóhölgy azonnal odapattan, amint beléptünk az ajtón, hogy rendelkezésünkre állhasson, és a lehető legjobb tanácsokkal lásson el bennünket, és a lehető legjobb döntéseket hozzuk az ő segítségével. A legjobb, ha előtte összeírjuk, hogy mire van szükségünk, mi az, ami még nincs a birtokunkban, ha esetleg van olyan, ami még nem áll a kisszobában, nem várja a kisbaba érkezését. Ha ez az eset áll fenn, sürgősen orvosolni kell. Ha van olyan barátunk, ismerősünk, aki már túl van az első baba érkezésén, akár tőle is kérhetünk tanácsot, megkérhetjük, hogy kísérjen el minket egy baba-mama boltba, vagy talán még jobb a megelőzés: ha van egy várandós barátnőnk, rokonunk, akkor megéri elkísérni őt, hogy már felkészültek legyünk, ha mi találjuk szemben magunkat a feladattal.