A mozgás nagyon fontos szerepet játszik a várandósság alatt is, hiszen a kisbaba egészsége nagyban múlik azon, hogy az édesanya milyen életmódot folytat. Lássuk hát, miért is jó a jóga.
A kismama jóga segíti megtartani a növekedő pocakot, javítani a testtartást és megelőzni a terhesség alatt előforduló székrekedést, viszereket és derékfájást.

Aki ezzel egy kicsit is foglalkozik , márpedig a számos jógastúdió zsúfoltságát tekintve sokan lehetnek , előbb-utóbb mindenképp eljut egy kismama jógára, ha másért nem, mert a barátnője, rokona ajánlotta neki, próbálja ki ő is. Mint minden más mozgásformát tekintve vannak, akiknek bejön, és vannak, akiknek nem, kismamája válogatja. Az biztos, egy sor olyan technikát sajátíthat el mindenki, amivel megkönnyítheti a kilenc hónap fizikai nehézségeit, a szülést, és az azt követő heteket.

A jóga segítségével a kismama megtanulja tudatosan irányítani a medencefenék izmait, összpontosítani a helyes légzésre, tehát oly módon befolyásolni a tudatát, hogy szülés közben teljesen nyugodt maradjon és ne essen pánikba. A jóga egyúttal remek relaxációs módszer. Ennek előnye a szülés alatt is érezhető.

Segítségével kialakíthatunk egy tudatos, közvetlen és bensőséges kapcsolatot a babánkkal. Elősegíti a várandósság ideje alatt fellépő testi és lelki változások tudatos megélését, ezekben a testi és érzelmi változásokban a helyes egyensúly kialakítását és fenntartását.

A jóga gyakorlásával az esetleges kellemetlen testi tünetek is javulnak, megszüntethetők. A módszer segítségével javul az ízületek mozgékonysága, a gát izmainak erősítésén túl speciális légző gyakorlatok elsajátításával járulhatunk hozzá a tudatos szülés megvalósulásához. Hatására javul a közérzet, fejlődik az önismeret. Nő az önbizalom, a légző gyakorlatok és mély relaxáció segítségével oldhatók a szüléssel kapcsolatos félelmek és aggodalmak.

Fél pillangó

Az egyik legkedveltebb gyakorlat az úgynevezett fél pillangó. Ülj le kinyújtott lábbal. Hajlítsd be a jobb lábad és húzd fel a lábfejed a bal combodhoz, amennyire csak tudod. Helyezd a jobb kezed a behajlított jobb lábad térdére. A bal kezeddel fogd meg jobb lábad ujjait. Belégzés közben óvatosan emeld meg a jobb térdedet a mellkas irányába. Kilégzésnél óvatosan nyomd le a jobb térded és próbáld megérinteni a padlót. A törzsed a gyakorlat közben ne mozogjon. A láb mozgatásánál főleg a jobb kezed dolgozzon. Ezután ismételd meg a gyakorlatot a bal lábbal is. Lassan végezd el a gyakorlatot mindkét lábaddal 10-szer. Fontos, hogy csak addig nyújtsd a lábad, amíg kényelmes!

Hasi nyújtó póz

Létezik hasi nyújtó póz is. Feküdj a hátadra, majd kulcsold össze a két kezed és tedd a fejed alá (egy másik lehetőség, ahogy a képen is látszik, hogy kinyújtod a kezeidet a testedre merőlegesen). Húzd fel mindkét lábad, úgy hogy behajlítod a térdeidet. A talpad eközben végig maradjon a padlón.

Kilégzés közben engedd le a térdeidet jobbra és próbáld velük megérinteni a padlót. Eközben a fejedet fordítsd balra, ezzel az egész gerincedet el tudod csavarni. Ismételd meg a gyakorlatot, ezúttal a lábaidat balra, a fejedet jobbra mozgatva. Fontos, hogy lassan végezd a gyakorlatot, hogy érezd meddig mehetsz el.

Favágó

 Guggolj úgy, hogy mindkét lábfejed a földön legyen nagyjából 20 cm távolságra. Kulcsold össze mindkét kezed és helyezd őket a földre a két lábad közé. A karjaid legyenek egyenesek végig a gyakorlat közben. A könyököd végig legyen a térdeden belül. Képzeld el, hogy fát vágsz, emeld a kezeidet olyan magasra, amennyire csak tudod, egészen a fejed fölé. A szemeiddel végig kövesd a kézfejed mozgását. Ezután mozgasd lefelé a kezeidet és fújd ki a levegőt. Kilégzés közben mond, hogy „Haa”, ez segít a lehető legtöbb levegőt eltávolítani a tüdődből. A kezeid kerüljenek vissza a kiinduló pozícióba a lábaid közé a padlóra, ez egy kör. Ismételd meg a gyakorlatot 5-10 alkalommal.

Egy nő élete nem áll meg a terhesség alatt és igaz ez a mozgásra is. Alacsonyabb intenzitással ugyan, de nagyon fontos, mind a baba, mind a Te egészséged szempontjából, hogy a terhesség alatt is rendszeresen mozogj. Az egyik lehetőség a jóga. A jógában számos gyakorlat és póz van, amely csodákat képes tenni a terhesség alatt is.