Életünk legszebb pillatana, amikor szembesülünk azzal, hogy kisbabát várunk. Ilyenkor teljesen megváltozik minden körülöttünk, és hirtelen csak egy dolog marad fontos, a gyermekünk.

A terhesség sokszor egyáltalán nem derül ki az első hónapokban, hiszen van, akinek semmiféle tünete nincsen, van, akinek pedig már az első héten jelentkezik. A legtöbb nő észre sem veszi az első héten, hogy megtörtént a fogantatás. Még a második hét is észrevétlenül telhet el, főleg, ha nem rendszeres a menstruáció. Bár minden anyuka a lehető leghamarabb szeretne bizonyossággal bírni várandósságával kapcsolatban, az első héten nincsenek rögtön bizonyosságot adó, nyilvánvaló tünetei a terhességnek. Ezzel együtt felfedezhetünk apróbb jeleket, mint az indokolatlan fáradság, a sűrűbb vizelési inger, az indokolatlan hangulatingadozások. Mivel ezek sokszor megfigyelhetőek menstruáció előtt is, a legtöbben ezeket a halvány jelzéseket a menstruáció előtti tüneteknek tekintik.

Minden nő által észlelt  első jelzését a mellek szokták küldeni. Azok környékén akár már a fogantatás utáni 1-2 hétben is érzékelhetünk változásokat. Sokan feszülő, nehezebbnek érzett, érzékeny, fájó vagy akár viszkető emlőkről számolnak be a terhességük első jeleként. A mellbimbókon is változások mehetnek végbe: bizsergő vagy kicsit szúrós érzést tapasztalhatunk, érzékenyebbek lehetnek a megszokottnál, és akár a színük is sötétebbre válthat. Mivel ezek a jelek nagy részét sokan tapasztalják a menstruációt megelőző pár napban is, az ilyen változásokból egyértelmű következtetéseket még nehéz levonni.

 

Számos közismert tünete van a korai terhességnek, ugyanakkor ezek utalhatnak teljesen másra is.

Például a hirtelen jelentkező émelygés valamilyen emésztőrendszeri fertőzés jele is lehet, a gyakori fáradtságérzet pedig a kimerültségé vagy a stresszé. Ugyanakkor minél többet tapasztalsz az alábbi tünetek közül egyszerre, annál nagyobb a valószínűsége a terhességnek. A negyedik hétre már beágyazódik a megtermékenyített petesejt a méhbe Ezzel összefüggésben ilyentájt akár enyhe pecsételő vérzést is tapasztalhatsz, amit könnyen összekeverhetsz a menstruációval. A terhesség első tünetei közül mostanra megjelenhet az émelygés és a rosszullét. A várható vérzés elmaradása után pár nappal az otthoni gyorstesztek már közel 100%-os bizonyossággal meg tudják állapítani, hogy terhes-e vagy.

A terhesség hatodik hetében a tünetek között megjelenthetnek az ízlés- és szaglásbeli változások. Néhány eddig szeretett illattól vagy ételtől akár még hányingered is lehet, miközben olyan ételek után kezdesz el sóvárogni, amiket eddig utáltál. Nem ritka a szédülés sem, főleg ha sokáig kell egy helyben állnod, vagy hirtelen pattansz fel ülés után. Ebben az időszakban már érdemes felkeresned az orvosodat is, hogy megerősítse a terhességet, és megbeszéljétek a további teendőket.

A hetedik hétben, a terhesség korai tünetei közül a legtöbbet már egyszerre is megtapasztalhatod. Hirtelen fáradtság, gyakori vizelési inger, ízlésbeli változások vagy alvásproblémák, mind egyre gyakoribbak lehetnek.

A hormonszintek változásának köszönhetően nem ritkák a hangulatingadozások, valamint a keringési problémák sem az alacsony vérnyomás miatt.

A nyolcadik hét is tartogat meglepetéseket. Mivel egyre inkább növekszik a keringtetett vér és a babának szállított oxigén mennyisége a szervezetedben, ezért könnyebben kifáradsz, és akár légszomjat vagy nehézlégzést is tapasztalhatsz. Igyekezz aktív maradni továbbra is, hiszen a sport segít, hogy több oxigént tudj felvenni, és a szívet és a keringési rendszert is stimulálja a mozgás.

Ez hatásos lehet az olyan terhességi tünetek ellen, mint a hangulatváltozások, émelygés vagy alvási problémák.

Ahhoz, hogy megtudd hány hetes vagy hónapos, vagy jelenleg, használhatsz terhességi kalkulátorokat. Használatához először is emlékezned kell az utolsó menstruációd első napjára. Valamint tisztában kell lenned azzal is, hogy általában hány napos a ciklusod. Ez azt jelenti, hogy hány nap telik el 2 menstruáció első napja között. Azért a menzesz első napját vesszük alapul a szülés várható időpontjának kiszámításánál, mert a fogantatás pontos időpontja ismeretlen, a menstruáció azonban egy biztos fogódzót ad. Az úgynevezett Naegele-módszerrel dolgoznak az orvosok, szülésznők is. S ez alapján történik a terhesgondozás.

Az undorodás egyes ételektől és émelygés gyakori lehet. Ez már a fogamzás után két héttel is bekövetkezhet. A fokozott hormontermelés miatt ugyanis lelassul az emésztés. Az émelygés a HCG hormon hatása is lehet.

Egy másik elmélet szerint a hányinger és egyes ételek iránti undor, a szervezet védekező rendszerének megnyilvánulása is lehet, így óvja a babát például a szabad gyökök vagy a nitrátok ellen.
A gyorsteszt pozitív eredménye után a kismamák általában kiválasztják azt az orvost, akihez terhes gondozásra kívánnak járni, illetve akinél később szülni szeretnének.

A szakorvos az első vizit alkalmával, ultrahangos vizsgálattal erősíti meg a terhesség tényét, illetve a magzat méretei és az utolsó menstruáció ideje alapján meghatározza a szülés várható időpontját is. Az első trimeszterben több vérvételen, vizelet- és vérnyomásvizsgálaton, valamint súlyellenőrzésen is át kell esnie a várandós mamának. 

Fontos, hogy legyen odafigyelők, ha babát tervezünk, készítsünk fel magunkat testileg, lelkileg, ha pedig nem, figyeljünk a megfelelő védekezésre.