Ha gyermekünk sír, nyűgös, nem kér enni, semmivel nem lehet megnyugtatni, akkor bizony nagyobb a baj. Lehet, hogy lázas?  A szülők azonnal megijednek, ha a kisbaba lázasnak tűnik, ami nem is csoda. Gyorsan biztosnak kell hát lenni abban, hogy nincs nagyobb baj, nem komoly betegség tört ki a csecsemőn. Ahhoz, hogy megbizonyosodjunk gyermekünk lázának mi volt a felől, lázmérő eszközökhöz kell folyamodnunk. De vajon melyikhez? És ráadásul nem egyszerű megmérni a lázukat sem, hiszen egy kisbaba izeg-mozog, sír, nem hagyja egykönnyen behelyezni az általunk kiválasztott lázmérő eszközt,  a modern eszközök azonban egyszerűbbé teszik már ezt a folyamatot is. Na de egyáltalán biztosak lehetünk abban, hogy helyesen mértük meg kisbabánk lázát? Ha igen, hogyan győződhetünk meg róla? Mire van szükségünk, és melyik technika a legjobb?

Digitális vagy a higany sosem téved?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy melyik lázmérőre essen a választásunk. A higany – habár hagyományos, de az a macerásabb. A digitális lázmérő eszköz használata egyszerűbb, csak pár perc az egész és pontos értéket mutat.

lázmérés-popóban.jpg

De a helyzet korántsem ilyen egyszerű. Nem mindegy, hogy milyen lázmérő eszközt használunk, hivatkozván arra, hogy a gyerek életkora alapján különböző lázmérők alkalmazása ajánlott. A láz nem betegség, hanem tünet. A legutóbbi 2011-es ajánlás szerint nem kell csillapítani a lázat, akkor sem, ha magas, ha a gyermeknek egyébként jó a közérzete. Megfigyelések szerint a gyerekek akár 39 fokos lázzal is kedvvel játszanak, ilyen esetben például nem kell csillapítani a lázát, de a folyadékpótlásra mindig nagy gondot fordítunk. Vannak azonban kivételek, amikor a lázat komolyan kell venni: 6 hónaposnál fiatalabb csecsemő esetében ritkán jelentkezik láz .Ha mégis fellép, azt nagyon komolyan kell venni, mert akár súlyos betegség kísérője is lehet. 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő 38 fokos vagy ennél magasabb láza illetve 3-6 hónapos csecsemő 39C fokos vagy ennél magasabb láza általában kórházi kivizsgálást indokol!

Azonban ebben az életkorban a kötelező és az ajánlott védőoltások hatásaként is jelentkezhet láz, mely előfordulhat az oltást követő néhány napban anélkül, hogy a háttérben súlyos betegség állna. Ennek megítélése orvosi feladat, tehát ilyen esetekben is feltétlenül konzultálni kell orvossal.

A láz mérésére a következő az ajánlás: 
– 1 évesnél fiatalabb csecsemőknél a végbélbe helyezett lázmérés javasolt 
– 1-3 éves életkorban a végbélben vagy a hónaljban is mérhetjük a lázat 
– 3 évesnél idősebb gyermekeknél hónaljban mérjük a lázat

Fontos, hogy a csecsemőknél a végbélben mérve a lázmérő által mutatott érték 0,5 C fokkal magasabb, mint hónaljban mérve, tehát le kell vonni fél fokot a mért hőmérsékletből.

Lázmérők típusai

– Hagyományos (higanyos lázmérők alkalmazása nem ajánlott: forgalmazásuk 2009 áprilisától hazánkban tilos) : megbízhatóan alkalmazható
– Digitális lázmérő: hónaljban és végbélben is egyaránt megbízhatóan alkalmazható. 
– Fülhőmérő (infravörös tympanicus hőmérő): főleg egészségügyi intézményekben ajánlott fél éves kor felett. A pontos lázméréshez a megfelelő technika elsajátítása szükséges. Hallójárati és középfül-gyulladás esetén fájdalmat okoz és a tényleges testhőmérsékletnél magasabb hőmérsékletet mér. 
– Homlokhőmérő – nem pontos, a bőr hőmérsékletét méri és nem a testhőmérsékletet. Nem ajánlott.

Fontos, hogy tudjuk azt is, egyáltalán mikor beszélhetünk lázról.

Hónaljban mért értékek:

36-37 °C – normális testhőmérséklet
37-38 °C – hőemelkedés
38-39 °C – mérsékelt láz
39-40,5 °C – magas láz
40,5 °C felett – igen magas láz

Végbélben mért értékek:

36,5-37,5 °C – normális testhőmérséklet
37,5-38,5 °C – hőemelkedés
38,5-39,5 °C – mérsékelt láz
39,5-41 °C – magas láz
41 °C felett – igen magas láz